bakaliowe ciasteczka wegańskie

Bakaliowe ciasteczka z orzechami i migdałami

Jak spędziliście ostatnie dni lata? U mnie były wegańskie bakaliowe ciasteczka. A do tego rower, las, łąka i jezioro. Produkowałam naturalną witaminę D, łapiąc ostatnie letnie słoneczne promienie… Jak tak sobie leżę nad jeziorem, to mi tak dobrze, zamykam oczy, to widzę nowe przepisy. Jak zasypiam, mam tak samo. Ostatnio śniła mi się dieta bezglutenowa… Hehehe 😉 Miewacie kulinarne sny? A jak już mówimy o diecie bezglutenowej, to mam dla Was bakaliowe ciasteczka możliwe do zrobienia w dwóch wersjach – glutenowej i bezglutenowej.

Szybkie ciacha

Wstałam wczoraj rano i miałam ochotę upiec coś słodkiego na śniadanie. Ostatnio było sporo czekolady… to teraz postawiłam na bakalie i orzechy laskowe, które dostałam ostatnio od znajomych (tak, tak, wszyscy mnie dokarmiają). Razem z owocami wyszło bardzo pożywne śniadanko. Wegańskie ciasteczka bakaliowe okazały się idealne również na wycieczkę rowerową. Przygotowanie ciasteczek zabiera dosłownie kilka minut, pieczenie trochę więcej, ale bez problemu wystarczy godzina.

Wegańskie bakaliowe ciasteczka w wersji bezglutenowej

Bakaliowe ciasteczka są z założenia bezglutenowe, gdyż zrobiłam je na bazie mąki owsianej, a owies jest bezglutenowy. Jednakże owies bywa też zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż, więc jeśli musicie restrykcyjnie przestrzegać diety bezglutenowej, użyjcie mąki owsianej bezglutenowej ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu. Do przygotowania ciasteczek można oczywiście użyć innych mąk bezglutenowych i tutaj proponuję lekko słodką mąkę kasztanową. ❤

Przepis na bakaliowe ciasteczka z orzechami i migdałami

Ile ciasteczek bakaliowych wyszło nie pamiętam, bo szybko je zjadłam i zapomniałam policzyć… Pamiętam jedynie, że było ich całkiem sporo…

Czego nam potrzeba?

  • 200 g rodzynków (szukajcie niesiarkowanych)
  • 200 g daktyli (suszonych lub świeżych)
  • 200 g płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 100 g sezamu (lub tahiny)
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 2 szklanki letniej przegotowanej wody lub mleka roślinnego, np. domowego owsianego ➡ przepis

Jak to zrobić?

Rodzynki i daktyle myjemy. Z daktyli usuwamy pestki (jeśli są) oraz kroimy je małe kawałki. Orzechy i migdały trzeba namoczyć na ok 1h, potem odsączyć i posiekać lub zmielić przez chwilę w blenderze. Do dużego naczynia wsypujemy płatki i zalewamy je wodą, zostawiamy na 30 min. Sezam mielimy w blenderze do postaci półpłynnej, a następnie dorzucamy do płatków i blendujemy razem. Opcjonalnie można dodać trochę naturalnego słodziku, ale same rodzynki i daktyle są naturalnie słodkie, nie zalecam więc dodawać nic więcej słodkiego. Bakalie wsypujemy do dużej miski, zalewamy owsianką, która ma być gęsta, jak miód, jeśli taka nie jest, dodajemy płatków lub wody.

Mieszamy wszystko razem i nakładamy na blachę małymi porcjami. Ja nakładam dużą łyżką i nadaję ciasteczkom dowolny kształt. Ciasteczka posypujemy siemieniem lnianym, sezamem, makiem, płatkami lub kawałkami orzechów. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez maksymalnie 30 min. Po 15 minutach warto zajrzeć, czy ciasteczka ładnie się pieką. Potem jeszcze raz warto je doglądnąć, żeby się za bardzo nie przypiekły. Im cieńsze ciasteczka, tym należy piec je krócej. Po ok. 30 minutach wyłączamy piekarnik i zostawiamy, aby ciasteczka doszły do siebie.

Bakaliowe ciasteczka idealne w plenerze

Cieńsze ciasteczka są bardziej chrupiące, a te grubsze są bardziej „mokre”. Idealnie pasują do śniadania z owocami, jako drugie śniadanie do pracy, a także przekąska podczas spaceru czy wycieczki rowerowej. Ciasteczka bakaliowe będą bezglutenowe, jeśli płatki owsiane lub mąka użyte do ich przygotowania będą bezglutenowe – musi być to specjalnie oznaczone na opakowaniu. A jakie domowe ciasteczka Wy robicie?

Miłego chrupania!
Małgosia

Wypróbuj także inne nasze przepisy:

Korzenne ciasteczka z domową konfiturą

Wegańskie batoniki z suszonymi owocami i sezamem

Korzenne ciasteczka bez cukru w wersji wegańskiej

44 myśli na temat „Bakaliowe ciasteczka z orzechami i migdałami

  1. Wyglądają pysznie 🙂 U mnie od kilku tygodni stale goszczą babeczki, przeróżne: dyniowe, marchewkowe, malinowe, cytrynowe itp. moje dziecko żyć bez nich nie może. Czasem nawet przez sen o nich gada 🙂 Nie mam więc wyjścia, muszę piec 🙂

  2. Ło matko, jak one wyglądają 🙂 kolejny przepis, który muszę koniecznie zrobić. Dają pewnie mnóstwo powera nie tylko na rower, ale jako zdrowa przekąska do szkoły lub pracy.

  3. Wstyd się przyznać ale dopiero niedawno „odkryłam” pożywność płatków owsianych w każdej formie! Z tego też powodu szukam i kombinuję na różne sposoby. 🙂 A te ciasteczka wydają mi się godne uwagi! Na pewno wykorzystam i to jeszcze w tym tygodniu! 🙂

  4. Właśnie są w piekarniku, pieką się już dłuuuugo, i nie wiem, czy się w ogóle upieką…Są mokre, rozlały się i połączyły ze sobą… Ciasto miało konsystencję gęstszą niż miód. Co jest?

    • Ciasto ma być bardzo gęste… Skoro takie było, to bardzo dziwne, że się rozlało, bo to przecież Kawałki orzechów i suszonych owoców sklejone półpłynnym ciastem. Nie ma bata, żeby się rozlazły, jeśli ciasto jest gęste. Ciacha robiłam już niejednokrotnie, kilka czytelniczek również – nawet zdjęcia przesyłały i było ok. Ostatnio nawet kombinowałam dwa inne przepisy i ciasto było mniej gęste, w jednym nawet zblendowane zupełnie i się nie rozlało… Czy nakładałaś ciasto małymi porcjami? Napisz proszę po kolei, co robiłaś, co dodawałaś… Może się coś nie połączyło albo jakiegoś składnika było mniej, a innego więcej? Może sezam nie był świeży? Może płatki były przechowywane w miejscu o wyższej wilgotności powietrza? Czy płatki dobrze wchłonęły całą wodę? Możesz spróbować dać mniej wody i dosypywać suche płatki przy blendowaniu, żeby ciasto było bardzo gęste. Potem dodawaj ciasto małymi porcjami do orzechów i bakalii i spróbuj wykładać łyżką ciasto o różnej konsystencji i wtedy wyłapiesz moment, gdzie będą ok. Jeśli masz zdjęcia, to prześlij proszę na adres: kontakt@dobrezielsko.pl.

Dodaj komentarz

Inline
Inline