Banany z bakaliami zapiekane pod owsianą kruszonką

Wczoraj i dziś potrzebne mi było szybkie i sycące śniadanie… Wstałam rano, nałupałam orzechów i zrobiłam banany z bakaliami zapiekane pod owsianą kruszonką. 🙂 O ile można wrzucić wszystkie składniki do miseczki (podobnie jak tutaj: http://dobrezielsko.pl/slodkie-jesienne-orzechowe-sniadanie), o tyle zapiekane smakują wybornie…

Czego nam potrzeba? (4 porcje)

  • 2 duże banany
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 100 g suszonych daktyli niesiarkowanych
  • 100 g suszonych rodzynek niesiarkowanych
  • 100 g suszonych moreli niesiarkowanych
  • 100 g płatków owsianych
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • ulubiona konfitura, najlepiej z syropem

Jak to zrobić?

Orzechy, migdały i bakalie myjemy i moczymy przez ok. 1 godzinę. Następnie odsączamy, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miseczki i mieszamy. Płatki wrzucamy do miseczki, zalewamy roztopionym olejem kokosowym i mieszamy. Banany kroimy w talarki i rozkładamy je w ceramicznym naczyniu (najlepiej) lub na blaszce do pieczenia. Na banany kładziemy orzechy i bakalie, a następnie płatki. Na samym końcu dodajemy konfiturę. Najlepiej, aby była z syropem lub miała lejącą się konsystencję. U mnie była domowa konfitura z czarnej porzeczki. Całość zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Taka śniadaniowa propozycja jest idealna na każdy aktywny dzień! Sprawdzi się również jako deser. Starczy dla dwóch dużych łasuchów albo czterech normalnych. 😉 Jeśli macie gości najlepsze będzie zapiekanie bananów porcjami w małych ceramicznych naczyniach, z których można bezpośrednio jeść łyżeczką – składników starczy na 8 takich porcji.

banany-z-bakaliami-10

banany-z-bakaliami-20

 

W mojej kuchni używam takiego oto oleju kokosowego marki Look Food. Można go kupić w sklepach ekologicznych oraz supermarketach.

olej-kokosowy

34 myśli na temat „Banany z bakaliami zapiekane pod owsianą kruszonką

    • Podane proporcje mieszczą się na standardową blachę do pieczenia, chociaż najlepiej pasuje zrobić w naczyniu ceramicznym. Z tego wychodzą 4 porcje, chyba że jesteś sporym łasuchem, to licz dwie. 😉

    • Nie jest aż tak słodko. 🙂 Smak jest wyrównany – płatki nie są słodkie, orzechy również nie. Byle konfitura nie była za słodka. Mam też również wrażenie, że owoce naturalnie suszone nie są aż tak słodkie jak te z konserwantem, ale tylko moje odczucie…

    • Wieczorem można przygotować i zostawić w ciepłym piekarniku, rano tylko ciutkę podgrzać… Szybka pobudka bez żadnych drzemek gwarantowana. 😉

    • Tak, starcza na parę dobrych godzin. 😉 U mnie było akurat na śniadanie przed całym dniem wykładów i sprawdziło się znakomicie. 🙂

  1. Mmm, gdy widzę takie zdrowe i pyszne przepisy, to aż nie mogę się oprzeć, żeby nie wypróbować każdego po kolei! Jestem fanką tego typu żywności – a to jest mega przydatny wpis:)

    • Przydają się. 🙂 Czasem jak piekę np. warzywa albo pyry to wrzucam do piekarnika przy okazji dwa takie małe naczynka z czymś pysznym na deserek. 🙂

  2. Ooo, to wiem, co zrobię jutro na energetyczne śniadanie. Lubię zapiekane banany, a na ten olej akurat była dwa dni temu promocja w pobliskim markecie, więc zrobiłam zapas.

Dodaj komentarz

Inline
Inline