zapiekane banany wegańskie

Zapiekane banany z bakaliami pod owsianą kruszonką

Wczoraj i dziś potrzebne mi było szybkie i sycące śniadanie… Wstałam rano, nałupałam orzechów i zrobiłam zapiekane banany z bakaliami i owsianą kruszonką. Coś jak śliwkowe crumble, tylko takie mocno bakaliowe. Można także wrzucić wszystkie składniki do miseczki i ich nie zapiekać, ale zapiekane banany, takie bardzo dojrzałe smakują tak wybornie… I jak rozgrzewają… Zwłaszcza gdy doda się do nich cynamonu i goździków.

Przepis na  zapiekane banany z bakaliami pod owsianą kruszonką

Proporcje podane na 4 porcje.

Czego nam potrzeba?

  • 2 duże najlepiej dojrzałe banany
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 100 g suszonych daktyli niesiarkowanych
  • 100 g suszonych rodzynek niesiarkowanych
  • 100 g suszonych moreli niesiarkowanych
  • 100 g płatków owsianych
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • ulubiona konfitura, najlepiej z syropem

Jak to zrobić?

Orzechy, migdały i bakalie myjemy i moczymy przez ok. 1 godzinę. Następnie odsączamy, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miseczki i mieszamy. Płatki wrzucamy do miseczki, zalewamy roztopionym olejem kokosowym i mieszamy. Banany kroimy w talarki i rozkładamy je w ceramicznym naczyniu (najlepiej) lub na blaszce do pieczenia. Na banany kładziemy orzechy i bakalie, a następnie płatki. Na samym końcu dodajemy konfiturę. Najlepiej, aby była z syropem lub miała lejącą się konsystencję. U mnie była domowa konfitura z czarnej porzeczki. Całość zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Zapiekane banany na śniadanie

Taka śniadaniowa propozycja jest idealna na każdy aktywny dzień! Sprawdzi się również jako deser. Starczy dla dwóch dużych łasuchów albo czterech normalnych. 😉 Jeśli macie gości najlepsze będzie zapiekanie bananów porcjami w małych ceramicznych naczyniach, z których można bezpośrednio jeść łyżeczką – składników starczy na 8 takich porcji.

Rozgrzewających jesiennych śniadań,
Małgosia

Spróbuj także:

Śliwkowe crumble idealne na jesienne śniadanie

Słodkie jesienne orzechowe śniadanie

Granola orzechowa z cynamonem i bakaliami

34 myśli na temat „Zapiekane banany z bakaliami pod owsianą kruszonką

    • Podane proporcje mieszczą się na standardową blachę do pieczenia, chociaż najlepiej pasuje zrobić w naczyniu ceramicznym. Z tego wychodzą 4 porcje, chyba że jesteś sporym łasuchem, to licz dwie. 😉

    • Nie jest aż tak słodko. 🙂 Smak jest wyrównany – płatki nie są słodkie, orzechy również nie. Byle konfitura nie była za słodka. Mam też również wrażenie, że owoce naturalnie suszone nie są aż tak słodkie jak te z konserwantem, ale tylko moje odczucie…

    • Wieczorem można przygotować i zostawić w ciepłym piekarniku, rano tylko ciutkę podgrzać… Szybka pobudka bez żadnych drzemek gwarantowana. 😉

    • Tak, starcza na parę dobrych godzin. 😉 U mnie było akurat na śniadanie przed całym dniem wykładów i sprawdziło się znakomicie. 🙂

  1. Mmm, gdy widzę takie zdrowe i pyszne przepisy, to aż nie mogę się oprzeć, żeby nie wypróbować każdego po kolei! Jestem fanką tego typu żywności – a to jest mega przydatny wpis:)

    • Przydają się. 🙂 Czasem jak piekę np. warzywa albo pyry to wrzucam do piekarnika przy okazji dwa takie małe naczynka z czymś pysznym na deserek. 🙂

  2. Ooo, to wiem, co zrobię jutro na energetyczne śniadanie. Lubię zapiekane banany, a na ten olej akurat była dwa dni temu promocja w pobliskim markecie, więc zrobiłam zapas.

Dodaj komentarz