Budyń jaglany z czekoladą, orzechami laskowymi i daktylami

Od paru dni jesteśmy w górach. Szukamy wiosny. Mamy drugą połowę kwietnia, zero stopni, a chwilami na minusie i zimę. Dziś było tak zimno, że padło na szukanie oznak wiosny na Pogórzu Izerskim. Przynajmniej tu widać nieśmiało zieleniejące się drzewa i łąki. Wybraliśmy się na kilka punktów widokowych, z których rozpościerały się piękne panoramy na nieco zaśnieżone Karkonosze i Izery. Przypomniała mi się ostatnia wycieczka w góry w lutym, zamiecie śnieżne i przecieranie szlaków. Mam wrażenie, że wtedy nie było tak zimno, jak teraz… Marzę o cieple i jakimś ciepłym, rozgrzewającym deserku… Przed wyjazdem na śniadanie zrobiłam pyszny wegański, naturalnie bezglutenowy, budyń jaglany z czekoladą. Po powrocie zrobię podobny w innej nucie smakowej. Może typowo korzennej, w końcu mamy zimę…

Budyń jaglany z czekoladą, czyli co zrobić z nadmiarem jaglanki

Budyń jaglany, podobnie jak zdecydowanie spora część moich kulinarnych eksperymentów, wyszedł przypadkowo – dzień wcześniej wsypało mi się za dużo kaszy jaglanej, jak przygotowywałam obiad i tak dumałam, co z tej nadwyżki wymodzić. Jako że następnego dnia mieliśmy wyjeżdżać, lodówka świeciła pustkami i trzeba było wyjeść wszelkie pozostałe resztki. Praktycznie brak zielska właściwego podsunął mi pomysł, aby zrobić coś słodkiego i tak padło na wegański budyń jaglany. Dodałam do niego to, co w domu jest zawsze – mleko kokosowe, kakao, orzechy i daktyle. Smakuje wybornie, jak budyń, ale dużo lepiej niż taki z torebki. Nie za słodki, idealny dla wielbicieli gorzkiej czekolady. Ale słodycz, jak to słodycz, można ją odpowiednio dawkować i modyfikować.

wegański bezglutenowy budyń jaglany z czekoladą

Przepis na wegański budyń jaglany z czekoladą, orzechami laskowymi i daktylami

Proporcje podane na 2 duże porcje dla 2 osób, tudzież 4 w rozsądnej ilości.

Czego nam potrzeba?

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleczka kokosowego (jedna puszka)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 świeże daktyle lub namoczone suszone lub łyżka syropu daktylowego
  • kilka drobno pokrojonych orzechów laskowych lub łyżka kremu z orzechów laskowych
  • kilka kosteczek gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

Gotujemy kaszę jaglaną. We wpisie na pastę jaglano-pieczarkową do chleba wspominałam, w jaki sposób ugotować kaszę jaglaną, aby była neutralna w smaku i nie miała posmaku goryczki (klik). Po ugotowaniu kaszę odstawiamy i pozwalamy jej dość do siebie. Następnie dodajemy do niej mleczko kokosowe, kakao, pokrojone daktyle oraz orzechy laskowe (lub obłędnie grzeszny krem w 100% orzechowy) i szczyptę soli. Wszystko razem blendujemy ręcznie lub, jeśli mamy blender kielichowy, wrzucamy do kielicha i blendujemy. Odstawiamy na parę minut, aby budyń jaglany nieco zastygł. Możemy go także podgrzać, jeśli wolimy skonsumować deser na ciepło. Przed samym podaniem posypujemy zestruganą gorzką czekoladą.

Czekoladowy budyń jaglany, czyli wspomnienie z dzieciństwa

Budyń jaglany robi się szybko i banalnie prosto, a naprawdę potrafi zaskoczyć efektem. Smakuje idealnie budyniowo i przywołuje smaki dzieciństwa. Nasze niegdysiejsze desery składały się właśnie z budyniu czekoladowego, ale takiego z torebki. Teraz mamy zdrowszą wersję budyniu na bazie kaszy jaglanej, do tego czekolada gorzka przełamana słodyczą daktyli i orzechową nutą. A świeże daktyle chodzą mi nieustannie po głowie od nadzienia daktylowego do ostatniego ciasta (klik). Idealne połączenie, z których wychodzi zdrowy, wegański, bezglutenowy deser. Pycha! Zerknijcie na składniki dostępne w sklepie Wegeeco (klik).

Udanych wspomnień,
Małgosia

wegański budyń czekoladowy

7 myśli na temat „Budyń jaglany z czekoladą, orzechami laskowymi i daktylami

  1. Człowiek próbuje w internetach pracować, ale takie widoki zdecydowanie przeszkadzają – i znowu decyzja do podjęcia, pracowac czy iść jaglanke gotować 😉

Dodaj komentarz

Inline
Inline