wegańskie bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy

Placki z mąki z ciecierzycy z dużą ilością zielska

Placki z mąki z ciecierzycy, tudzież wegańskie omlety, takie podobne do ziemniaczanych. to obiad, których ostatnio namiętnie się zajadam. Poprzednio było u mnie słodko, orzechowo i korzennie… Czyli typowo jesiennie. A teraz pożywna ciecierzyca i dużo dobrego zielska. Placki z mąki z cieciorki robi się błyskawicznie, można wrzucać do nich różne kawałki warzyw, czy grzybów i wszelkimi zjadliwymi resztkami, które zalegają nam w lodówce i nie wiemy, co z nimi zrobić. Można zrobić je w formie mniejszych placków albo sporej wielkości omlet.

Wegańskie bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy

Placki z cieciorki mają w składzie płatki owsiane, które w wersji bezglutenowej przepisu powinny bezglutenowe ze specjalnym oznaczeniem na opakowaniu. Do ciasta na placki dodałam jarmuż oraz pieczarki, bo akurat w lodówce walały się jakieś pojedyncze sztuki. Przepis jest szybki i prosty, a placki cieciorkowe są naprawdę pożywne, idealnie pasują na obiad dla zabieganych i świetne komponują się z surówkami. O ile rzadko smażę, tak jak zacznę jednego dnia z takimi plackami, to mogę smażyć je przez trzy dni z rzędu. Tak to już u mnie bywa, że miewam kulinarne fazy.

Przepis na wegańskie bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy

Z podanych proporcji wychodzą 3 średnie omlety lub 6 mniejszych placków.

Czego nam potrzeba?

  • 200 g mąki z ciecierzycy (np. świeżo zmielonej w blenderze)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju kokosowego (wolę olej nierafinowany, ale jeśli nie chcecie czuć posmaku kokosa, weźcie rafinowany)
  • 5 pieczarek
  • 2 liście jarmużu lub innego zielska (np. kapusty)
  • ząbek czosnku lub cebulka
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • szklanka wody (przygotuj trochę więcej)

Jak to zrobić?

Do miski wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je trochę wodą, po paru minutach wsypujemy mąkę z ciecierzycy. Siemię lniane mielimy w młynku lub używany kupnego gotowca, a następnie mieszamy z odrobiną wody. Olej roztapiamy i lekko ostygnięty wlewamy do mąki i płatków. Dodajemy siemię. Jarmuż, bazylię i pieczarki myjemy, kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do ciasta. Czosnek wyciskamy przez praskę i wrzucamy do ciasta. Dodajemy przyprawy, zalewamy wodą i wszystko razem mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy trochę wody, jeśli zaś zbyt rzadkie (mało prawdopodobne), to dodajemy więcej mąki. Odstawiamy na chwilę, a następnie rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i lejemy ciasto. Możemy je rozlać na całej patelni i wyjdzie nam wtedy coś à la omlet. Jeśli zaś chcemy zrobić małe placki, to lejemy mniejszą ilość ciasta. Placki smażymy kilka minut z obydwu stron. Im większe placki, tym dłużej trzeba je smażyć. Jeśli jesteście głodni, zróbcie mniejsze, będzie szybciej. 😉

Z czym podać placki z mąki z ciecierzycy?

Placki cieciorkowe podajemy z dużą ilością zielska. U mnie była to surówka z czerwonej kapusty, a do tego doszła rukola, zioła i sporo oleju z pierwszego tłoczenia, tym razem z czarnuszki. To bardzo pożywna propozycja na szybki posiłek po całym dniu pracy. Jeśli chcecie zrobić coś jeszcze z ciecierzycy, polecam Wam inny przepis na wegański omlet z mąki z ciecierzycy oraz falafele.

Udanych szybkich obiadów,
Małgosia

Podobny przepis:

Wegański omlet z mąki z ciecierzycy

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy w blenderze Ronic Zyle?

Kotleciki z ciecierzycy z surówkami, czyli obiad idealny

39 myśli na temat „Placki z mąki z ciecierzycy z dużą ilością zielska

  1. Jak zwykle cudne zdjęcia. Małgosiu, czy mąka musi być z cieciorki? Czy łatwo taką kupić? A jeśli zamienić to na jaką? Bardzo lubię placki ziemniaczane, z cukinii, z jabłkami, śliwkami. Ale takich nie znałam. Zamierzam spróbować. Pozdrawiam ciepło

    • Dziękuję. 🙂 Tak, musi być, dzięki temu placki się „kleją”, cieciorka zawiera sporo białka. Lepiszczem jest tutaj również siemię lniane. Próbowałam je robić w kilku wariantach z mąką zbożową i im więcej cieciorkowej, tym lepiej się trzymają, minimalna proporcja dla mąki cieciorkowej to 3:1. Mąkę kupisz w sklepach z żywnością ekologiczną i bardziej naturalną, ale także w marketach. Polecam wypróbować, naprawdę warto. 🙂

  2. Mąkę z cieciorki można przygotować samodzielnie. Wystarczą ziarna ciecierzycy, które należy nieco przyrumienić na suchej patelni a następnie zemleć. Ja do tego celu korzystam z młynka żarnowego jako wymiennej przystawki do maszynki do mielenia. Opis szczegółowy bez trudu można znaleźć poszukując przepisu na mąkę z ciecierzycy.

    • Tak, np. dodaję ją do ciasta na pizzę, bułeczki oraz chleba – podnoszę dzięki temu ilość białka i troszkę lepiej ciasto się klei.

    • Poszukaj, mąka z cieciorki pojawia się coraz częściej nawet w hipermarketach. Placki są bardzo pożywne, więc jak najbardziej sprawdzą się jako alternatywa dań obiadowych.

    • Nieskromnie powiem, że tak… Jak się do nich dorwaliśmy, to były trzy dni z rzędu, aż się mąką skończyła. 😉

Dodaj komentarz

Inline
Inline