Placki z mąki z ciecierzycy, tudzież wegańskie omlety, takie podobne do ziemniaczanych. to obiad, którym ostatnio namiętnie się zajadam. Poprzednio było u mnie słodko, orzechowo i korzennie… Czyli typowo jesiennie. A teraz pożywna ciecierzyca i dużo dobrego zielska. Placki z mąki z cieciorki robi się błyskawicznie, można wrzucać do nich różne kawałki warzyw, czy grzybów i wszelkimi zjadliwymi resztkami, które zalegają w lodówce i nie wiadomo, co z nimi począć. Placki ciecierzycowe można zrobić także w formie wegańskiego omletu.
Wegańskie bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy
Placki z cieciorki mają w składzie płatki owsiane, które w wersji bezglutenowej przepisu powinny być bezglutenowe ze specjalnym oznaczeniem na opakowaniu. Ja do ciasta na placki dodałam także trochę zielska – jarmuż oraz pieczarki, bo akurat w lodówce walały się jakieś pojedyncze sztuki. Przepis jest szybki i prosty, a placki cieciorkowe są naprawdę pożywne, idealnie pasują na obiad dla zabieganych i świetne komponują się z surówkami. Jadam je także na śniadanie, jeśli wiem, że potem mam dłuższą przerwę do kolejnego posiłku. I o ile rzadko smażę, to jak zacznę jednego dnia z takimi plackami, to mogę smażyć je przez trzy dni z rzędu. Tak to już u mnie bywa, że miewam kulinarne fazy.
Przepis na wegańskie bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy
Z podanych proporcji wychodzą 3 średnie omlety lub 6 mniejszych placków.
Składniki:
- 200 g mąki z ciecierzycy (u mnie świeżo zmielona w blenderze)
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki oliwy lub zwykłego rafinowanego oleju rzepakowego
- 5 pieczarek
- 2 liście jarmużu lub innego zielska (np. kapusty)
- ząbek czosnku lub cebulka
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- szklanka wody (przygotuj trochę więcej)
Wykonanie:
Do miski wsypuję płatki owsiane i zalewam je małą ilością wody, po paru minutach wsypuję mąkę z ciecierzycy. Siemię lniane mielę w młynku, a następnie mieszam z odrobiną wody. Olej roztapiam i lekko ostygnięty wlewam do mąki i płatków. Dodaję siemię. Jarmuż, bazylię i pieczarki myję, kroję na małe kawałeczki i wrzucam do ciasta. Czosnek wyciskam przez praskę i wrzucam do ciasta. Dodaje przyprawy, zalewam wodą i wszystko razem mieszam. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaję trochę wody, jeśli zaś zbyt rzadkie (mało prawdopodobne), to dodaję więcej mąki. Odstawiam na chwilę, a następnie rozgrzewam olej na patelni i leję trochę ciasta. Można je rozlać na całej patelni i wyjdzie wtedy coś à la omlet. Jeśli zaś mają wyjść małe placki, to leję mniejszą ilość ciasta. Placki smażę kilka minut z obydwu stron. Im większe placki, tym dłużej trzeba je smażyć. Jeśli jesteś głodna (głodny), zrób mniejsze, będzie szybciej.
Z czym podać placki z mąki z ciecierzycy?
Placki cieciorkowe zajadam oczywiście z dużą ilością zielska. Ostatnio była to surówka z czerwonej kapusty, a do tego rukola, zioła i sporo oleju z pierwszego tłoczenia, tym razem z czarnuszki. To bardzo pożywna propozycja na szybki posiłek po całym dniu pracy. Jeśli chcesz zrobić coś jeszcze z ciecierzycy, wypróbuj przepis na wegański omlet z mąki z ciecierzycy oraz falafele.
Udanych szybkich obiadów,
Małgosia
40 komentarzy
iwona
Dobre Zielsko
Denny
Dobre Zielsko
Ola
Patrycja
Dobre Zielsko
Andrzej
Dobre Zielsko
Zuzanna
Ania
Dobre Zielsko
Aleksandra
Dobre Zielsko
Magdalena
jaglusia
Dobre Zielsko
Martoszka
Dobre Zielsko
Aneta
Dobre Zielsko
Iza
Dobre Zielsko
Lukas
Dobre Zielsko
Natalia
Ula
Edyta
Dobre Zielsko
Iwona
Dobre Zielsko
aga
Dobre Zielsko
Katarzyna
Dobre Zielsko
Sylwia
Marcin
Ewa
Pingback:
Pingback: