zdrowy cukier SugaVida zamiennik cukru

Cukier SugaVida, czyli zamiennik cukru rafinowanego

Podobno lubię słodycze. Przynajmniej tak mówi mój Filip. Za to, jak przychodzą znajomi, to mówią, że u nas w domu nie ma słodyczy i cukru. Cukru rafinowanego nie uraczysz, ale zdrowe słodycze goszczą często – kremy czekoladowe, ciasta, moje ulubione tarty, jagielniki, pralinki etc. Czasem mam wrażenie, że mogłabym jeść te pyszności bez opamiętania. Wszystkie nasze słodycze mają punkt wspólny – są zdrowe, bo skomponowane ze zdrowych produktów i przede wszystkim jadamy je w małych ilościach. Parę miesięcy temu odkryłam nowe słodzidło – zdrowy cukier SugaVida, czyli świetny zamiennik rafinowanego cukru i słodzę nim zdecydowaną większość naszych słodkich pyszności. Przejrzałam parę francusko- i anglojęzycznych artykułów naukowych (bardzo ich mało) i informacyjnych na temat palmy, z której pozyskuje się cukier SugaVida i oto Wam go przedstawiam.

Co to jest SugaVida?

SugaVida to cukier pozyskiwany z palmy Palmyra, którą po polsku zwiemy także borasusem wachlarzowatym, palmą winną lub winodanią wachlarzowatą. Nazwy zaiste ciekawe. Drzewo Palmyra, znane od ponad 5000 lat, rośnie głównie w Azji Południowo-Wschodniej, a do swego wzrostu nie potrzebuje żadnych pestycydów, dzięki czemu otrzymywane z niego produkty są w 100% organiczne. I, co ciekawe, palma Palmyra wykorzystywana jest w całości – jej liście służą do pokrycia dachów, z włókien tkane są tradycyjne kosze, a z owoców pozyskuje się cukier, podobnie jak z palmy daktylowej oraz kokosowej. Warto jednak zaznaczyć, że cukier z palmy winnej zawiera dużo więcej składników mineralnych i witamin niż cukier kokosowy. Charakteryzuje się również niższą zawartością fruktozy (ok. 3,1 g/ 100 g), dzięki czemu jest odpowiedni dla diabetyków (IG 35-40, różne źródła podają nieraz niewielkie rozbieżności). W odróżnieniu od białego rafinowanego cukru nie powoduje hipoglikemii i jest zasadotwórczy. Ponadto cukier z drzewa Palmyra jest szeroko stosowany w lekach ajurwedyjskich stosowanych w dolegliwościach układu oddechowego, anemii oraz nadciśnienia tętniczego.

Jakie składniki mineralne i witaminy zawiera cukier SugaVida?

Cukier SugaVida prawie w całości składa się z węglowodanów (97,08 g / 100 g), w tym 3,1 g fruktozy. Dostarcza 338 kcal. Jest wyjątkowo bogaty w witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, jak żelazo, potas i magnez, które są niezbędne do utrzymania zdrowia i witalności. Zawartość witamin z grupy B jest naprawdę imponująca i dodatek jednej czy dwóch łyżeczek SugaVida dostarczy nam dziennej dawki tych witamin: tiamina (wit. B1) 73 mg / 100 g (co daje 6636% RWS, czyli dziennego zalecanego spożycia), ryboflawina (wit. B2) – 11,9 mg (850%), niacyna (wit. B3, PP) – 40,1 mg (251%), pirodyksyna (wit. B6) 33 mg (2357%), a także, co ważne dla wegan, cukier z drzewa Palmyra jest jednym z bardzo rzadkich roślinnych źródeł witaminy B12. Zawiera jej aż 20 mcg / 100 g (co pokrywa 800% dziennego zapotrzebowania) i, jak się dowiedziałam z dokumentacji dystrybutora i wyczytałam w paru artykułach, nie chodzi tu o analogi witaminy B12, które są nieaktywne. Cukier z palmy Palmyra zawiera aktywną formę witaminy B12, która korzystnie wpływa na jej poziom w organizmie. Jednakże przy diecie stricte wegańskiej nie rezygnowałabym z suplementacji, zaś cukier SugaVida traktowała jako uzupełnienie podaży witaminy B12.

Do czego można użyć cukru SugaVida?

Cukier z palmy Palmyra dodaje bardzo przyjemnej słodyczy różnego rodzaju deserom, puddingom, pralinkom, lodom, napojom zimnym i letnim, a także wypiekom, ciastom, tartom i ciasteczkom. Jest dużo słodszy i potrzeba go mniej więcej połowę mniej niż rafinowanego (referencyjnego) cukru, ale oczywiście „próg słodkości” to rzecz indywidualna. Pomimo swojej wyższej słodkości jest łagodny i nie zmienia smaku potraw, jak np. stewia, czy ksylitol. Nie zostawia „dziwnego” posmaku. Zauważyłam również, że lekko zagęszcza, np. taką gorącą czekoladę z cynamonem (pycha!). Jak już wcześniej zauważyliście w poprzednich moich wpisach, cukru SugaVida użyłam do wegańskiej tarty śliwkowej oraz wegańskiego ciasta gryczanego z orzechami. Idealnie nadaje się także do amarantusianki i świetnie neutralizuje charakterystyczny smak amarantusa.

Zalety cukru SugaVida w skrócie

Właściwości cukru SugaVida można krótko i zwięźle wymienić w następujących punktach:

  • bogaty w witaminy z grupy B (w tym wit. B12), co jest szczególnie ważne w diecie wegańskiej,
  • bogaty w składniki mineralne (żelazo, potas, magnez),
  • niski indeks glikemiczny (IG) oraz niska zawartość fruktozy, dzięki czemu cukier SugaVida może być stosowany przez diabetyków i osoby stosujące dietę opartą na produktach o niskim indeksie glikemicznym (np. kobiety z PCOS),
  • naturalnie bezglutenowy (co oczywiste),
  • świetny do pieczenia i gotowania, a także do deserów na zimno,
  • dodaje przyjemnej słodyczy potrawom, nie ma „dziwnego” posmaku, jak np. stewia,
  • słodszy niż referencyjny cukier rafinowany, a więc możemy zastosować go mniej i tym samym obniżyć kaloryczność dania,
  • organiczny, pozyskiwany z dziko rosnących drzew palmy Palmyra,
  • nieprzetworzony i nierafinowany,
  • nie powoduje problemów trawiennych, jak np. ksylitol,
  • wykazuje działanie zasadotwórcze,
  • zmniejsza uzależnienie od cukru rafinowanego.

Gdzie kupić SugaVida?

Cukier SugaVida kupicie w sklepie internetowym Veg-Eco: https://veg-eco.pl/SugaVida-p116. To słodzik wydajny, wysokiej jakości i dostarczający witamin oraz składników mineralnych, szczególnie ważnych w diecie wegańskiej. W naszej kuchni jedno opakowanie wystarcza na ok. 3 tygodnie. Ogólnie dużo nie słodzimy, ale pieczemy minimum raz w tygodniu, a mniej więcej 2-3 razy robimy inne desery lub słodkie śniadania albo też pyszną czekoladę do picia.

Konkurs i kupon rabatowy

Ja już spróbowałam cukru SugaVida i jestem zachwycona! To zdecydowanie mój słodzik numer 1! Chciałabym, abyście Wy również poznali jego smak i dodawali do swoich wypieków, czekolad i innych deserów. Dlatego też, razem z marką Elfrodo, dystrybutorem cukru SugaVida, mam dla Was niespodziankę – konkurs z bardzo korzystnym kuponem rabatowym na zakup SugaVida. Chcecie wziąć udział? Wejdźcie na nasz profil na Facebooku i odpowiedzcie na pytanie w przypiętym poście.

Słodkich zdrowych chwil z jesiennymi deserami!
Małgosia

Wegańskie przepisy, w których użyłam cukru SugaVida:

Arantusianka z figami słodzona cukrem SugaVida

Wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami

Wegańska tarta ze śliwkami i kruszonką

1 myśl na temat “Cukier SugaVida, czyli zamiennik cukru rafinowanego

Dodaj komentarz

Inline
Inline