cukinia z pestkami dyni w oliwie

Cukinia z pestkami dyni w oliwie z ziołami

Planując dziś rano zakupy i z grubsza jadłospis na kolejne dni, stwierdziłam, że robimy czystki w szafkach i w lodówkach. Zostały nam jakieś resztki kasz i pojedyncze warzywa, które oczywiście wycisnęłam na pyszny sok w naszej nowej wytłaczarce. Została mi jeszcze cukinia i od razu wpadłam, co z niej zrobić. Jakiś czas temu, przeglądając francuski magazyn kulinarny, natrafiłam na ciekawy przepis, co prawda nie wegański, ale zaciekawiło mnie połączenie dwóch składników i ogólnie lekkość dania i tak oto na kolację wyszła mi cukinia z pestkami dyni w oliwie z ziołami i czosnkiem.

Cukinia z pestkami dyni w oliwie, czyli błyskawiczna kolacja

Cukinia z pestkami dyni w oliwie z czosnkiem i ziołami to danie tak proste i szybkie, że nie wiem, kiedy je zrobiłam, a już była kolacja. Najwięcej czasu zabiera chyba odpowiednie pokrojenie cukinii w plastry. Ja to robię w robocie kuchennym Magimix, a wcześniej robiłam to szeroką obieraczką do warzyw, nie ma porównania! Cukinia z pestkami dyni w oliwie może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do czegoś większego. Świetnie sprawdzi się jako entrée do bardziej wykwintnej kolacji, czy wieczoru we dwoje. Do cukinii z pestkami dyni można także dodać inne składniki, aby danie było bardziej treściwe, np. drobno pokrojone tofu.

Przepis na cukinię z pestkami dyni w oliwie z ziołami

Proporcje podane na kolację dla dwóch osób.

Czego nam potrzeba?

  • jedna średniej wielkości cukinia
  • 50 g pestek dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta soli

Jak to zrobić?

Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Następnie albo wyręcza nas robot kuchenny z funkcją krojenia warzyw, albo od wewnątrz obieraczką do warzyw kroimy cukinię na cienkie podłużne plastry. Na (głębokiej) patelni rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy plastry cukinii, wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy przez chwilę, aż cukinia stanie się lekko przezroczysta. Pod koniec dodajemy pestki dyni i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Jeśli wolimy bardziej chrupiące pestki dyni, możemy je podprażyć osobno i posypać tuż pod koniec duszenia lub dopiero na talerzu. Et voilà, pięć minut i danie gotowe! Cukinię z pestkami dyni w oliwie podajemy z listkami świeżej bazylii.

Wegańskie dania na kolację

Co najczęściej jadacie na kolację? My mamy często soczewicę z warzywami albo same warzywa, najczęściej pieczone. Staramy się, aby nasze wspólne wegańskie kolacje były lżejsze, ale równie pyszne, co pozostałe posiłki. Z tymi niewspólnymi kolacjami, to wiecie, różnie bywa, czasem trafi się jakiś grzeszek dietetyczny, ale baaaardzooo rzadko. Zerknijcie na nasze inne wegańskie przepisy na kolację. Warto wypróbować faszerowane warzywa i grzyby – na przykład pieczarki portobello oraz paprykę, do których możemy dodać ulubiony farsz, przyprawy, a potem wszystko zapiec. Pycha!

Wypróbuj inne nasze wegańskie przepisy na kolację:

Papryka faszerowana pieczarkami, cieciorką i jaglanką

Faszerowane pieczarki portobello pieczone w ziołach

9 myśli na temat „Cukinia z pestkami dyni w oliwie z ziołami

Dodaj komentarz

Inline
Inline