Idealny sposób na szybką wegańską i bezglutenową lekką kolację zwłaszcza w upały i w sezonie obfitującym w cukinię? Duszona przez chwilę w oliwie cukinia z pestkami dyni w oliwie z ziołami prosto z domowego ogródka! Jakiś czas temu, przeglądając francuski (mój drugi język!) magazyn kulinarny, natrafiłam na ciekawy przepis, co prawda nie wegański, ale zaciekawiło mnie w tym daniu połączenie dwóch składników i ogólnie jego lekkość. I tak oto powstało właśnie to pyszne danie – cukinia z pestkami dyni w oliwie z ziołami i czosnkiem.
Cukinia z pestkami dyni w oliwie, czyli błyskawiczna kolacja
Cukinia z pestkami dyni w oliwie z czosnkiem i ziołami to danie tak proste i szybkie, że nie wiem, kiedy je zrobiłam, a już było gotowe. Najwięcej czasu zabiera chyba odpowiednie pokrojenie cukinii w plastry. Ja to robię w robocie kuchennym, a wcześniej robiłam to szeroką obieraczką do warzyw. Cukinia z pestkami dyni w oliwie może stanowić samodzielne lekkie danie na kolację lub być dodatkiem do czegoś większego. Świetnie sprawdzi się jako entrée do bardziej wykwintnej kolacji czy wieczoru we dwoje. Do cukinii z pestkami dyni można także dodać inne składniki, np. pomidorki koktajlowe. A żeby danie było bardziej treściwe, wystarczy dodać np. drobno pokrojone tofu albo też brązową lub zieloną soczewicę.
Przepis na cukinię z pestkami dyni w oliwie z ziołami
Proporcje podane na kolację dla dwóch osób.
Składniki:
- jedna średniej wielkości cukinia
- 50 g pestek dyni
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta soli
Wykonanie:
Cukinię myję i kroję wzdłuż na pół. Następnie albo wyręcza mnie robot kuchenny z funkcją krojenia warzyw, albo od wewnątrz obieraczką do warzyw kroję cukinię na cienkie podłużne plastry. Na (głębokiej) patelni rozgrzewam oliwę, następnie wrzucam plastry cukinii, wyciśnięty przez praskę czosnek, zioła, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszam i duszę przez chwilę, aż cukinia stanie się lekko przezroczysta. Pod koniec dodaję pestki dyni i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszam. Jeśli wolisz bardziej chrupiące pestki dyni, można je wcześniej podprażyć osobno i posypać tuż pod koniec duszenia lub dopiero na talerzu. Cukinię z pestkami dyni w oliwie podaję z listkami świeżej bazylii. Et voilà, pięć minut i danie gotowe!
Wegańskie dania na kolację
Co najczęściej jadasz na kolację? U mnie zwłaszcza latem często gości soczewica z warzywami albo same warzywa, najczęściej pieczone. Najczęściej wegańskie kolacje latem są lżejsze i bazują na sezonowych warzywach. Zerknij na moje inne wegańskie przepisy na kolację. Warto wypróbować faszerowane warzywa – na przykład paprykę, do której możesz dodać ulubiony farsz, przyprawy, a potem wszystko zapiec. Pycha!
Spodobał Ci się mój przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk.
12 komentarzy
Magda T.
Olka
Żaneta
Gosia
Karolina
magducha
Irmina
Paulina
Karolina
Agnieszka
Monika
Pingback: