Deser migdałowy z mlekiem kokosowym i domową konfiturą

Przychodzą czasem takie dni, że się nic nie chce i ma się wszystkiego dosyć. Pojawia się wtedy wielka ochota na coś dobrego, jakbyśmy chcieli wynagrodzić sobie trudy i w ogóle, przegonić ten pochmurny nastrój. Najgorsze, kiedy ma się doła i nie chce się wychodzić z domu i akurat jest się samemu w tym domu i nie chce się nikogo widzieć. Do tego jest wieczór, w głowie kłębi się miks emocji. I pojawia się myśl: „Chcę coś na słodko!”. Idziesz do kuchni, a tam nie ma nic. Żadnej czekolady. Nawet za mało kakao, aby zrobić. Zaczynasz przetrząsać szafki, przerzucać opakowania, znajdujesz paczkę migdałów i 1/3 słoiczka kremu migdałowego i wpadasz na pomysł, że będzie to deser migdałowy. Oczywiście wegański.

Deser migdałowy, czyli co oprócz migdałów?

Coś by trzeba było do nich dodać… Może zrobić budyń? Mus? Może z syropem daktylowym? Może po prostu schrupać? Albo zmielić z mlekiem kokosowym? Dodać tofu? Nic innego nie ma… Za to są domowe konfitury: porzeczkowa, malinowa i wiśniowa. Do tego dobry blender et voilà! A jak przy blendowaniu można się wyżyć! Idealny wieczór, całkiem ciepło na dworze, można nawet posiedzieć na balkonie, co prawda pod kocykiem, ale jednak, do tego deserek, lampka wina, ja, czas i rozmyślanie o życiu. Też tak czasem macie? 🙂

Deser migdałowy czy wegańskie lody migdałowe?

Deser można wymieszać z konfiturą, która nada mu odpowiedni kolor albo też nie mieszać i ułożyć warstwowo w słoiczku / pucharku, a wierzch posypać płatkami migdałowymi albo dać trochę konfitury, czy owoców. Świetnie będą pasowały maliny, borówki, granat. Marzą mi się już takie maliny prosto z krzaczka albo jagody… Można posypać kawałkami ziarna kakaowca, czy zestruganą czekoladą. Dajmy się uwieźć wyobraźni. Deser migdałowy z kokosową nutą jest tak pyszny, że wieczór staje się piękniejszy i wszystko inne odchodzi w niepamięć. To również idealna baza do wegańskich lodów, tylko do tego trzeba cierpliwości – minimum 2 godziny w zamrażalniku. Na lato jak znalazł. 🙂

Przepis na wegański bezglutenowy deser migdałowy – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/deser-migdalowy-z-mlekiem-kokosowym/2/.

wegański deser migdałowy

7 myśli na temat „Deser migdałowy z mlekiem kokosowym i domową konfiturą

Dodaj komentarz

Inline
Inline