wegański hummus z bobu

Hummus z bobu, czyli idealna pasta do chleba

Przepis na hummus z bobu

Proporcje podane na mniej więcej trzy słoiczki, czyli trzy posiłki dla dwóch osób i podjadanie, ale to tylko założenie, bo hummus z bobu jest tak pyszny, że znika od razu.

Czego nam potrzeba?

  • 500 g ziarem bobu
  • 200 g sezamu lub tahini
  • 4 łyżki oleju sezamowego lub oliwy extra virgin
  • 4 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z dużej cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak to zrobić?

Bób pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 160 stopni lub gotujemy na parze albo w małej ilości wody przez ok. 15 minut aż będzie miękki. Z ziaren sezamu przygotowujemy tahini, czyli pastę sezamową lub używamy gotowej. Przygotowanie domowej tahini opisałam we wpisie na pastę z fasoli. Tahini łączymy z upieczonym lub ugotowanym bobem, dodajemy czosnek, sok wyciśnięty z cytryny, sól, pieprz oraz olej sezamowy (lub oliwę) i wszystko blendujemy na gładką pastę. Otrzymany hummus z bobu jest tak pyszny, że chce się wyjeść go łyżeczką. 🙂

Pasty ze strączków, czyli coś do chleba

W naszej kuchni pasty z roślin strączkowych, orzechów oraz ziaren goszczą bardzo często. Idealnie wpisują się we wszelkie „coś do chleba”. Najczęściej kombinujemy z pastami z białej fasoli i ze słonecznika, gdyż są dostępne przez cały rok. W sezonie jadamy duże ilości bobu, więc w kuchni często gości właśnie hummus z bobu lub inne pasty kanapkowe. A nawet nie kanapkowe, bo ostatnio hummus z bobu podałam na liściach sałaty. Ba, pierwsze jedzenie sałaty z naszej domowej szklarni było właśnie z bobową pastą. Przepis na hummus z bobu jest bardzo podobny do przepisu na hummus z fasoli, który pojawił się na naszym blogu ponad miesiąc temu. Jednakże jest on nieco „cięższy” i… szybciej znika. A jak jeszcze zostanie, to świetnie pasuje nie tylko do sałaty, ale i orkiszowych bułeczek, czy kanapek z kalarepy.

A jaki Wy hummus lubicie najbardziej? Klasyczny z ciecierzycy, czy z innych strączków?

Przyjemnego bobowania 😉
Małgosia

Wpisy powiązane:

Wegańska bezglutenowa pasta z fasoli à la hummus

Kanapki z kalarepy z sałatą, rzodkiewką i kiełkami

Razowe bułki orkiszowe z ziołami, czosnkiem i oliwą

10 myśli na temat „Hummus z bobu, czyli idealna pasta do chleba

  1. Bardzo lubię pasty do chleba, to świetna alternatywa zamiast np. wędlin za którymi nie przepadam. Lubie pastę z bobu, ale najbardziej chyba tę z awokado.

    • Zawsze można spróbować zrobić hummus z surowym bobem, zwłaszcza jeśli ma się dobry blender i mamy młode ziarna bobu. Im bób starszy, tym twardszy i po obróbce cieplnej łatwiej się go blenduje, a hummus wychodzi bardziej kremowy. Z surowego bobu zrobiłam jednak pesto. 🙂

Dodaj komentarz

Inline
Inline