O mnie / współpraca

Nazywam się Małgosia, mieszkam w Poznaniu, mam ledwo ponad 30-tkę. 😉 Od 10 lat pracuję jako tłumacz medyczny języka francuskiego i (z) angielskiego w zasadzie też. Interesuje mnie medycyna i zdrowy styl życia. Obecnie studiuję dietetykę na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Łączę więc pasję z wiedzą i w przyszłym roku planuję rozpocząć (oficjalnie) udzielanie konsultacji dietetycznych ze szczególnym uwzględnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej, a także diety w chorobach autoimmunologicznych. Kocham góry i rower i najchętniej spędzam czas albo w kuchni, albo w górach, albo na rowerze, a najchętniej w górach na rowerze z dobrym jedzeniem. 🙂 Pasjonuje mnie kuchnia wegańska oraz fotografia kulinarna i przyrodnicza. Od ponad 18 lat zbieram doświadczenia z pogranicza dietetyki, kulinarnych eksperymentów oraz ekologicznego nastawienia do życia, co staje się teraz podstawą do stworzenia bloga. Dobre Zielsko to dietetyczny, zdrowy blog wegański (z niewielką ilością miodu), któremu bliski jest kontakt z naturą oraz aktywny tryb życia. Blog założyłam pod koniec sierpnia 2016 r., a dwa miesiące wcześniej powstał profil facebookowy (https://www.facebook.com/dobrezielsko/). W moich przepisach uwzględniam często zalecenia dietetyczne dla osób z chorobami autoimmunologicznymi oraz nietolerancjami pokarmowymi (np. przepisy bezglutenowe). Prowadzę warsztaty wegańskie powiązane z doradztwem dietetycznym, w tym również warsztaty i zabawy kulinarne dla dzieci. Pokazuję, że kuchnia roślinna potrafi być inspirująca, zdrowa, a przy tym prosta i dostępna. W ostatnim czasie można było usłyszeć mnie na antenie poznańskiego Radia Merkury, gdzie mówiłam o zdrowych słodyczach, glutenie oraz motywacji w stosowaniu zasad zdrowego trybu życia.

EDIT: W zasadzie od jakiegoś czasu jest nas już dwoje na Dobrym Zielsku. Filip od początku wspierał mnie w moim spontanicznym blogowym pomyśle, chociaż rok temu nie byliśmy jeszcze parą. Sporo się zmieniło. Teraz gotujemy już razem, on zajmuje się najczęściej daniami wytrawnymi, a ja rezerwuję kuchnię na słodkie wypieki i pstrykam zdjęcia pod jego czujnym okiem – zna się na fotografii i cierpliwie uczy mnie niecierpliwą, jak robić porządne zdjęcia. Fotografia kulinarna i rozwój w tym kierunku to teraz mój priorytet.

W ramach bloga promuję nie tylko kuchnię roślinną, wartościową i naturalną żywność, ale także podejście slow life, rozwijanie swoich pasji, czy sztukę dobrego odpoczynku. Pozostaję otwarta na różnego rodzaju formy współpracy w zakresie przedstawionej tematyki, przykładowo:

  • prowadzenie dietetycznych i kulinarnych warsztatów wegańskich,
  • redakcja artykułów dotyczących zdrowego trybu życia,
  • opracowywanie przepisów z wybranymi wegańskimi składnikami pod kątem konkretnej diety (np. bezglutenowej) lub z zaleceniami dietetycznymi przy konkretnych jednostkach chorobowych,
  • testowanie i recenzowanie produktów (np. żywność ekologiczna, wegańskie kosmetyki naturalne, książki z przepisami, książki dietetyczne),
  • reportaże z wydarzeń bliskich tematyce bloga (np. targi ekologiczne, wydarzenia związane z aktywnością fizyczną itp.),
  • organizowanie konkursów dla Czytelników bloga.

Zapraszam do współpracy i kontaktu mailowego na adres kontakt@dobrezielsko.pl lub za pomocą poniższego formularza:

Inline
Inline