My od kuchni

Nazywam się Małgosia, mieszkam w Poznaniu, mam ledwo ponad 30-tkę. 😉 Od 10 lat pracuję jako tłumacz medyczny języka francuskiego i (z) angielskiego w zasadzie też. Interesuje mnie medycyna i zdrowy styl życia. Obecnie studiuję dietetykę na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Łączę więc pasję z wiedzą i w przyszłym roku planuję rozpocząć (oficjalnie) udzielanie konsultacji dietetycznych ze szczególnym uwzględnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej, a także diety w chorobach autoimmunologicznych. Kocham góry i rower i najchętniej spędzam czas albo w kuchni, albo w górach, albo na rowerze, a najchętniej w górach na rowerze z dobrym jedzeniem. 😉

Pasjonuje mnie kuchnia wegańska oraz fotografia kulinarna i przyrodnicza. Od ponad 18 lat zbieram doświadczenia z pogranicza dietetyki, kulinarnych eksperymentów oraz ekologicznego nastawienia do życia. Stronę blogową Dobre Zielsko założyłam pod koniec sierpnia 2016 r., a dwa miesiące wcześniej powstał profil facebookowy. Dobre Zielsko to dietetyczny i zdrowy blog wegański (z niewielką ilością miodu z lokalnych pasiek), któremu bliski jest kontakt z naturą oraz aktywny tryb życia. W moich przepisach uwzględniam często zalecenia dietetyczne dla osób z chorobami autoimmunologicznymi oraz nietolerancjami pokarmowymi (np. przepisy bezglutenowe). Prowadzę warsztaty wegańskie powiązane z doradztwem dietetycznym, w tym również warsztaty i zabawy kulinarne dla dzieci. Pokazuję, że kuchnia roślinna potrafi być inspirująca, zdrowa, a przy tym prosta i dostępna. W ostatnim czasie można było usłyszeć mnie na antenie poznańskiego Radia Merkury, gdzie mówiłam o zdrowych słodyczach, glutenie oraz motywacji w stosowaniu zasad zdrowego trybu życia.

blog wegański Dobre Zielsko

Od jakiegoś czasu w zasadzie jest nas już dwoje na Dobrym Zielsku. Filip od początku wspierał mnie w moim spontanicznym blogowym pomyśle, chociaż rok temu nie byliśmy jeszcze parą. Sporo się zmieniło. Teraz gotujemy już razem. W naszej kuchni są tylko wegańskie i wegetariańskie potrawy. Filip znakomicie przyrządza dania wytrawne, a ja rezerwuję kuchnię na słodkie wypieki i pstrykam zdjęcia pod jego czujnym okiem – zna się na fotografii i cierpliwie uczy mnie niecierpliwą, jak robić porządne zdjęcia. Fotografia kulinarna i rozwój w tym kierunku to teraz mój priorytet.

Blog wegański Dobre Zielsko można zasubskrybować na dole każdej strony, a także obserwować nasze profile na Facebooku: https://www.facebook.com/dobrezielsko oraz Instagramie: https://www.instagram.com/dobrezielsko/.

W pierwszą rocznicę narodzin pomysłu Dobre Zielsko przygotowałam krótką ankietę dostępną pod adresem: https://goo.gl/forms/FBlVPZed13tMsfjK2. Będę bardzo wdzięczna za jej wypełnienie, pomoże mi to w rozwijaniu bloga oraz różnych wegańskich inicjatyw, aby móc jeszcze lepiej odpowiedzieć na potrzeby moich Czytelników.

WSPÓŁPRACA

W ramach bloga promuję nie tylko kuchnię roślinną, wartościową i naturalną żywność, ale także podejście slow life, rozwijanie swoich pasji, czy sztukę dobrego odpoczynku. Pozostaję otwarta na różnego rodzaju formy współpracy w zakresie przedstawionej tematyki, przykładowo:

  • prowadzenie dietetycznych i kulinarnych warsztatów wegańskich,
  • redakcja artykułów dotyczących zdrowego trybu życia,
  • udział w inicjatywach na rzecz promocji zdrowego odżywiania,
  • opracowywanie przepisów z wybranymi wegańskimi składnikami pod kątem konkretnej diety (np. bezglutenowej) lub z zaleceniami dietetycznymi przy konkretnych jednostkach chorobowych,
  • testowanie i recenzowanie produktów (np. żywność ekologiczna, wegańskie kosmetyki naturalne, książki z przepisami, książki dietetyczne),
  • reportaże z wydarzeń bliskich tematyce bloga (np. targi ekologiczne, wydarzenia związane z aktywnością fizyczną itp.),
  • organizowanie konkursów dla Czytelników bloga.

KONTAKT

Zapraszam do współpracy i kontaktu mailowego na adres kontakt@dobrezielsko.pl lub za pomocą poniższego formularza:

Inline
Inline