Mleko owsiane, czyli jak wydoić płatki

Mleko owsiane to bardzo dobry napój zarówno do bezpośredniej konsumpcji, jak i do ciast, deserów, jak i śniadaniowej granoli. Można je zrobić własnoręcznie, czyli po prostu wydoić płatki owsiane. Jest to dużo tańsza wersja kupnych gotowych tego typu napojów. Wychodzi ekonomicznie, a robi się je bardzo prosto i całkiem szybko. Stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego mleka, dlatego też jest często wybierane przez wegan oraz osób nietolerujących laktozę. Do tego ma łagodny, słodkawy smak.

Mleko owsiane bezglutenowe

Mleko owsiane możemy przygotować w wersji 100% bezglutenowej, jeżeli do jego produkcji użyjemy płatków owsianych z przekreślonym kłosem na opakowaniu. Owies, chociaż jest naturalnie bezglutenowy, bywa na etapie produkcji zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż. Stąd dla osób, które muszą stosować dietę bezglutenową (celiacy), odpowiednie będą tylko produkty z owsa z odpowiednim oznaczeniem na opakowaniu.

Przepis – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/mleko-owsiane/2/.

mleko owsiane

15 myśli na temat „Mleko owsiane, czyli jak wydoić płatki

  1. Czy poza tym, że mleko owsiane jest alternatywą dla mleka od krowy, kozy, itp., jeśli ktoś nie toleruje laktozy, jest jedyną jego zaletą, nie licząc smaku? Czy ma jakieś inne wartości? Ile kalorii jest w szklance? Jak długo można przechowywać w lodówce? Jestem bardzo ciekawa! 🙂
    Pozdrawiam!

    • Z płatków do płynu przechodzą składniki odżywcze i mineralne oraz witaminy. Jako że taki napój zawiera głównie wodę i trochę płatków ilość tych substancji nie jest oszałamiająca. Zależy również od ilości użytych płatków 100 ml takiego napoju to ok. 35 kalorii. Ok. 6-8 g węglowodanów (zależy również od ewentualnej ilości dodanego cukru), odrobina białka, tłuszczów oraz błonnika. Trochę witamin z grupy B, trochę witaminy E, trochę składników mineralnych (magnez, żelazo, cynk). Czyli to, co znajduje się w płatkach, tylko w mniejszej ilości. Płatki warto również moczyć i spożywać w takiej napojowej formie, gdyż ich moczenie obniża zawartość substancji, których nasz organizm nie lubi (fityny). Poza tym nie podnosi poziomu złego cholesterolu we krwi i nie jest płynem uht, w którym pływają zabite pod wpływem wysokiej temperatury drobnoustroje. Jest dobrym rozwiązaniem dla wegan oraz osób unikających mlecznej laktozy oraz kazeiny. W lodówce przechowujemy mleko owsiane do 4 dni, ale i tak szybko znika. Przed spożyciem trzeba je wymieszać.

  2. No i owsianą krowę doić będę 🙂
    owies, mąka owsiana, płatki owsiane, nawet owsianka mają zawsze cudowny smak dzieciństwa, więc czemu ja jeszcze mleka nie robiłam 🙂

Dodaj komentarz

Inline
Inline