Mus kokosowy i inne produkty z kokosa

Kocham kokosy. Wielbię je za zapach, wrażenia smakowe oraz wszechstronność zastosowania. Za działanie afrodyzjakowe również. Pojawia się coraz więcej produktów z kokosa, co mnie bardzo cieszy, bo praktycznie na bazie jednego (i to bardzo zdrowego) surowca można wyczarować cuda. Ekologiczne produkty kokosowe, które przedstawiam poniżej możecie wygrać w konkursie kulinarnym (klik), który organizuję we współpracy z firmą Look Food – producenta ekologicznej żywności. Konkurs trwa do 19 lutego i odbywa się na profilu facebookowym bloga wegańskiego Dobre Zielsko. Bardzo się cieszę, że konkurs oraz nagrody przypadły Wam do gustu. Widać jest popyt na kokosy, a w szczególności na mus kokosowy. 

Dlaczego warto jadać kokosy?

Orzech kokosowy (wszak kokos jest orzechem) to owoc palmy kokosowej, jeden z najzdrowszych darów natury. Wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale również w kosmetykach. Pod grubą skorupą skrywa biały, cenny miąższ bogaty w składniki odżywcze. Zawiera przede wszystkim sporo dobrych tłuszczów, witamin (B2, B6, B11, C, E), składników mineralnych (potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, cynk, selen) oraz błonnika, wspomagającego pracę układu pokarmowego. Wysoka zawartość tłuszczów wpływa na wartość energetyczną kokosa, która wynosi ok. 620 kcal. Ale to nie są puste kalorie. Kokos jest źródłem średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCT), dostarczających łatwo dostępnej energii. Zawarte w kokosie kwasy tłuszczowe (kaprylowy, kaprynowy, laurynowy, mirystynowy) wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Tłuszcze te nie są magazynowane w organizmie, dzięki czemu nie powodują wzrostu masy ciała, a nawet mogą przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów. Ale są to tłuszcze nasycone, więc należy jadać je z umiarem, żeby nie podskoczył nam cholesterol.

Kokosy możemy coraz częściej kupić w całości i bawić się w ich rozłupywanie, a miąższ stosować do deserów. Wybierajmy te orzechy, które przy wstrząśnięciu dadzą nam znać, że w środku znajduje się woda – to oznacza, że kokosy są świeże, a im są młodsze, tym są bardziej wartościowe. O tym jak rozbijać kokosy przeczytasz tutaj: klik. Pojawia się również coraz więcej produktów kokosowych, od wszechstronnego oleju kokosowego, po błonnik, który możemy dodawać do koktajli. Produkty kokosowe są naturalnie bezglutenowe, mają niski indeks glikemiczny, stanowią świetną bazę do przygotowania potraw wegańskich. Poznajcie produkty marki Look Food, które czekają na Was w kokosowym konkursie.

olej kokosowy

Ekologiczny mus kokosowy

Delikatny, lekko słodki i aromatyczny mus kokosowy powstaje z miąższu kokosowego, bogatego w składniki odżywcze. Wykazuje dobroczynne działanie na nasze zdrowie,  wykazuje działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, opóźnia procesy starzenia. Mus kokosowy jest produktem gotowym do spożycia w formie kremu. Świetnie nadaje się jako dodatek  śniadaniowy do smarowania pieczywa. Wzbogaca i podkreśla smak deserów, koktajli, owsianek, a także ciast, ciasteczek i naleśników.

Mus kokosowy Look Food

Błonnik kokosowy

Błonnik kokosowy powstaje ze zmielonego kokosa, jest świetnym niskokalorycznym dodatkiem do koktajli, jogurtów oraz owsianek. Wpływa pozytywnie na pracę i florę bakteryjną przewodu pokarmowego, spowalnia proces trawienia węglowodanów, regulując poziom glukozy we krwi. Zwiększa uczucie sytości, hamując apetyt, dzięki czemu świetnie nadaje się do stosowania przy dietach odchudzających.

Błonnik kokosowy

Ekologiczny cukier kokosowy

Cukier pozyskiwany z soku palmy kokosowej, piękne pachnie i nadaje potrawom bogatego smaku. Zawiera składniki mineralne (magnez, potas, żelazo, cynk) oraz witaminy (B1, B2, B3, B6 oraz C). Wykazuje niski indeks glikemiczny, nie wywołuje nagłych wahań cukru we krwi, może być więc stosowany przez diabetyków. Ma nieco mniej kalorii niż biały rafinowany cukier i jest zdecydowanie lepszym wyborem, ale, jak w zasadzie każdy słodzik, stosujmy go z umiarem.

Cukier kokosowy

Ekologiczna mąka kokosowa

Mąka powstaje poprzez zmielenie świeżego miąższu dojrzewających w pełnym słońcu orzechów kokosowych. Proces ten odbywa się w niskiej temperaturze, dlatego mąka kokosowa zachowuje swoje pierwotne właściwości odżywcze. Charakteryzuje się kokosowym zapachem oraz delikatnym, słodkim smakiem. Stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnej mąki przy wypieku ciast, muffinek, przygotowaniu naleśników, placków, czy gofrów. Może być również spożywana na surowo jako dodatek do koktajli, smoothies, musli, sałatek owocowych oraz różnego rodzaju deserów. Zawiera sporo błonnika (39 g w 100 g) oraz białka (19 g w 100 g).

Nierafinowany zapachowy olej kokosowy

Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) jest pozyskiwany z twardego miąższu owoców palmy kokosowej. W temperaturze pokojowej (do 25 stopni) ma stałą konsystencję, stąd nazywany jest masłem i nadaje się np. do smarowania pieczywa. I do zastosowania jako balsam do ciała. 😉 Po podgrzaniu topnieje i dzięki temu stanowi idealną bazę do przygotowania np. domowej czekolady. W ponad 90% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu nie ulega utlenianiu podczas obróbki termicznej w wysokiej temperaturze i nie wydziela tym samym szkodliwych substancji rakotwórczych. Olej kokosowy jest odporny na jełczenie. W sklepach najczęściej znajdziemy olej rafinowany, czyli oczyszczony, pozbawiony nie tylko zapachu, ale również witamin i składników mineralnych. Najlepiej wybierać oczywiście nierafinowany olej kokosowy, zaś rafinowany jedynie wtedy, kiedy zapach kokosa nie będzie pożądany w naszych potrawach. I jeszcze tak à propos mody na olej kokosowy – nie da się ukryć, że jest coraz bardziej popularny i niekoniecznie polecany w dużych ilościach, bo potrafi co niektórych doprowadzić do biegunki i podwyższyć poziom cholesterolu. Zalecam umiar i różnorodność – jak zresztą ze wszystkim. Stosujmy zamiennie różnorodne (najlepiej nierafinowane) oleje roślinne – inne do surówek, do pieczenia, czy do smażenia.

Co zrobić z kokosowych produktów?

Z powyższych produktów zrobiłam wegańską domową czekoladę (klik) oraz wegańską tartę kokosową bez pieczenia (klik). A co Wy najbardziej lubicie robić z kokosowych produktów? Który jest Waszym numerem jeden? Mój to zdecydowanie mus kokosowy!

Artykuł powstał we współpracy z firmą Look Food.

28 myśli na temat „Mus kokosowy i inne produkty z kokosa

  1. Olej kokosowy stosuje zarówno do pielęgnacji włosów jak i do wypieków – nie ma to jak uniwersalny produkt 😀 Bardzo ciekawi mnie mus kokosowy, muszę kiedyś go wypróbować 🙂

  2. uwielbiam Twojego bloga. Z tego co dzisiaj opisujesz znam i oczywiscie stosuję olej kokosowy. Jest ze mną zawsze i wszędzie.

    a mus…. ale mi ślinka leci .. muszę spróbować, czekam też na przepisy z mąki kokosowej 🙂
    Pozdrawiam Monia

  3. Kokos, zwłaszcza woda kokosowa jest rewelacyjna. Nie słyszałam o tej konkretnej linii produktów jakie tutaj zamieszczasz, ale chyba ich poszukam. U mnie w kuchni króluje mleczko kokosowe i nasiona chia. Idealne połączenie do deseru.

    • Produkty Look Food są dostępne (na moje kokosowe zachciankowe szczęście) w większości popularnych sieci marketów, a także w stacjonarnych i internetowych sklepach ekologicznych. Polecam w szczególności mus kokosowy. 🙂

  4. Uwielbiam kokos i wszelkie produkty kokosowe. O musie nigdy nie słyszałam, ale w spiżarce zawsze mam mleczko kokosowe, śmietankę kokosową i cukier kokosowy. To zdrowa alternatywa i warto korzystać z tak dobrych cudów natury 🙂

  5. Tak mi przykro to pisać ale jakoś nie przepadam za kokosem. Jestem wyjątkiem w rodzinie. ☆ Ale olej kokosowy uwielbiam do ciała

  6. U mnie w domu też coraz więcej pojawia się produktów z kokosa. Zawsze lubiłem je za zapach. Dziś dowiedziałem się o kolejnych właściwościach, oraz sposobach wykorzystania kokosów w kuchni.

  7. Kokos to zdecydowanie coś co lubię i także stosuję go jako kosmetyk. Skóra staje się delikatna, a zarazem jędrna i pachnąca. Nie miałam okazji stosować na włosy, ale chyba wypróbuję bo widzę, że Panie tu chwalą. Jedyny produkt jaki mi nie popadł to woda z kolosa niestety. Jednak nie jadłam jeszcze musu, a ten wygląda pysznie!

Dodaj komentarz

Inline
Inline