bezglutenowa wegańska pasta fasolowa do chleba

Pasta fasolowa do chleba z pulpą z wyciskarki do soków

Od ponad tygodnia mamy w domu wytłaczarkę do soków. Jej sprowadzenie do naszej kuchni okazało się jedną z lepszych decyzji w tym roku. Codziennie rano pijemy świeży sok w wybranych połączeniach smakowych. Ale wraz z codziennym wyciskaniem soków pojawiły się odpadki pulpy warzywnej i owocowej. A że u nas w domu nic zmarnować się nie może, toteż mam na pulpę parę patentów. Pierwszy z nich to pasta fasolowa do chleba z pulpą buraczaną. 

Wytłaczarka do soków

Wytłaczarka do soków to świetne rozwiązanie dla wszystkich bez wyjątku. My postawiliśmy na wytłaczarkę / wyciskarkę RONIC® Zyle model WSJ i już po tygodniu jesteśmy bardzo zadowoleni. Nie ma nic lepszego rano niż świeży sok z sezonowego zielska. Domowe soki są nieporównywalnie lepsze i dużo zdrowsze niż te kupne pasteryzowane i dosładzane. 

wyciskarka wytłaczarka do soków ronic zyle

Co zrobić z pulpą z wyciskarki do soków?

Odpadków z pulpy warzywnej i owocowej z wyciskarki trochę się zbiera, aż szkoda ją wyrzucać. Tyle w niej błonnika. Szybko pojawiło mi się w głowie parę pomysłów na  wykorzystanie pulpy po sokach.  Raz ciach dosypałam do niej trochę mąki z cieciorki, grochu i/lub soczewicy i zrobiłam kotlety. Wyszły pyszne, pożywne, łatwe i szybkie. Ale jeszcze większą furorę robi od paru dni pasta fasolowa do chleba z pulpą buraczaną. Nie wiecie, jak wykorzystać odpady po wyciśniętym soku? Wypróbujcie nasz przepis!

Przepis na pastę fasolową do chleba z pupą buraczaną

Z reguły przygotowuję kilka słoiczków pasty fasolowej do chleba – każdy z innym „wsadem” warzywnym.

Czego nam potrzeba?

  • 100 g ugotowanej białej fasoli
  • 2 łyżki pulpy z buraków lub 1 mały burak
  • 4 łyżki oleju z pierwszego tłoczenia (rzepakowy, lniany, rydzowy lub oliwy)
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki nasion czarnuszki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak to zrobić?

Do przygotowania pasty fasolowej do chleba używamy świeżo ugotowanych ziaren fasoli. Po przestygnięciu wrzucamy je do kielicha blendera, dodaję olej, pulpę buraczaną, pokrojony czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz oraz czarnuszkę i blenduję. Konsystencję odpowiednio regulujemy większą ilością oleju lub wody. Olej da bardziej gładką konsystencję, ale zwiększy kaloryczność. Dodatek wody sprawi, że pasta fasolowa do chleba będzie mniej kaloryczna, ale konsystencja będzie mniej aksamitna. Niemniej jednak minuta, dwie i mamy pyszną wegańską zdrową pastę do chleba. W identyczny sposób można przygotować fasolową śmietankę lub sos np. do makaronu – wystarczy wtedy dodać więcej oleju lub wody.

Pasta fasolowa do chleba w różnych smakach

Oprócz pulpy buraczanej wykorzystałam także pulpę pietruszkową oraz jarmużową. Wychodzą z nich świetne pasty do chleba i kotleciki. A o sokach i korzystnych połączeniach warzyw oraz owoców, a także o naszej wytłaczarce napiszę Wam w jednym z kolejnych wpisów. Albo jeszcze inaczej – nakręcimy dla Was filmik, jak wyciskamy z warzyw i owoców to, co najlepsze. Zasubskrybujcie nasz blog (na dole strony) i obserwujcie nasz profil facebookowy.

Udanych kombinacji smakowych,
Małgosia

Inne przepisy na wegańskie pasty do chleba:

Pasta z fasoli à la hummus do chleba i nie tylko

4 myśli na temat „Pasta fasolowa do chleba z pulpą z wyciskarki do soków

  1. Fajna propozycja na wykorzystanie resztek z tłoczenia. Szkoda że fasola mi nie służy czy sądzisz że cieciorka byłaby jej odpowiednią alternatywą oczywiście chodzi mi tutaj o smak.

  2. Świetny pomysł z tą pastą! I urządzenie chyba też warte zainteresowania. Ja mam na razie tylko blender od Ronica i jestem z niego mega zadowolona, może na wytłaczarkę też się skuszę. Pozdrawiam Cię! 🙂

  3. Ja mam w planach podziałać z zupami-kremami. Na tę porę roku to moja ulubiona broń na wszelkie chłody i deszcze jesienne. Ale jak tak teraz spoglądam na tę pastę… Oj, chyba podziałam w ten weekend szczególnie!

Dodaj komentarz

Inline
Inline