Słodkie jesienne orzechowe śniadanie

W szaroburą pogodę potrzebujemy więcej energii i czegoś co nas rozgrzeje i obudzi… U mnie dziś typowe jesienne orzechowe śniadanie. Bardzo sycące, a do tego słodkie i pyszne. Jest w nim dużo orzechów włoskich (własnoręcznie zbieranych w tym ogrodzie: http://dobrezielsko.pl/w-jesiennym-ogrodzie) oraz laskowych, migdałów, suszonych daktyli, rodzynek oraz moreli (niesiarkowanych), dojrzały banan, dojrzałe śliwki. Taka dawka energii przyda się na udany początek dnia. A jakie są Wasze patenty na udane jesienne śniadanie?

 

wegańskie śniadanie

jesienne-orzechowe-sniadanie-32

 

34 myśli na temat „Słodkie jesienne orzechowe śniadanie

  1. Twoje śniadanie wygląda i na pewno smakuje świetnie. U mnie, jak co niedziela, po prostu jajecznica. (wiem, nie dla ciebie to propozycja). To nasz taki rodzinny rytuał. Miłej niedzieli, uściski 🙂

    • Bardzo sycąca propozycja. Zawiera sporo cukrów, które są potrzebne o poranku, białka oraz dobrych tłuszczy. Do tego jest tu sporo błonnika.

  2. Bardzo dobry pomysł na jesienne śniadanie. Ja muszę się przyznać, że jeszcze nie przestawiłam się na jesień i moje śniadania są ostatnio przypadkowe. Trzeba popracować nad nowym menu 😉

    • Warto, aby takie śniadania były pożywne. Polecam zapiekane owsianki, suszone owoce oraz orzechy. Do tego warto wypić dobry sok, aby dostarczyć m.in. witaminy C.

  3. Nie będę oryginalna: w tygodniu – owsianka z bananem, orzechy, pestki, suszone owoce – wg. tego co znajduje się aktualnie w domu. W niedzielę lubię jajecznicę lub jajko na miękko.
    Pozdrawiam 😉

  4. Bardzo fajny pomysł, muszę zapamiętać. Ja w tygodniu jogurt+łyżka matchy zmieszane, a do tego płatki owsiane, słonecznik i najczęściej rodzynki, ale tak patrzę, że w sumie powinnam była jesienią zamienić je na śliwki. I może by się skusić na te morele suszone pocięte, to może być dobre!

Dodaj komentarz