Surówka z jarmużu i czerwonej papryki i kapusty

Surówka z jarmużu i czerwonej papryki

Zielsko mogłabym jadać bez przerwy. Kocham warzywa, zioła i owoce! Warzywa najbardziej na świecie. Tuż za Filipem. Moim ulubionym jesiennym zielskiem jest jarmuż. Dodaję go wszędzie, gdzie się da, a najczęściej jadam surowiznę. Do tego dobra oliwa lub olej, np. rydzowy, lniany, z orzechów włoskich lub rzepakowy z pierwszego tłoczenia. Surówka z jarmużu i czerwonej papryki to świetny dodatek do obiadu albo nawet na śniadanie, czy kolację z kromką domowego chleba. 

Surówka z jarmużu i czerwonej papryki, czyli micha pełna zielska

Jarmuż uwielbiam łączyć z innym moim ulubionym zielskiem – czerwoną kapustą. Do tego lubię, jak jest czerwono. Jako że skończyły się gruntowe, przerzuciłam się na suszone pomidory i na czerwoną paprykę (taką małą, polską, lokalną). Do tego dodaję sałatę z naszej szklarni Green Farm, aspołeczny czosnek, jeśli następnego dnia mamy home office. Kiedy nie mamy tak dobrze, czosnku nie dodaję, a zamiast niego dorzucam czerwoną cebulę. Szybciej wyparuje. Do tego pasują jakieś zdrowe ziarenka – czarnuszka, podprażone siemię lniane, pestki dyni i/lub orzechy włoskie. Kilka prostych i dostępnych składników i mamy michę pełną zielska! Uwielbiam zraszać taką surówkę dobrym olejem roślinnym i zmieniać jej smak według upodobań w danym dniu. Zwracam uwagę na kwasy omega-3 i często do takiej surówki dodaję olej lniany. Jeśli zaś dodaję orzechy włoskie, to wtedy najbardziej do surówki pasuje olej z orzechów włoskich. Zdrowo i pysznie.

Ekologiczny jarmuż

Wybierajcie ekologiczny jarmuż, całe liście, a nie już pocięte i umyte. Nie idźcie na łatwiznę. Umyjcie sami. Wybierzcie jarmuż od lokalnego rolnika albo najlepiej wyhodujcie go sobie w domu. My teraz siejemy jarmuż w naszej szklarni Green Farm, mam nadzieję, że rozrośnie się, jak sałata!

Przepis na surówkę z jarmużu i czerwonej papryki

Proporcje podane na porządną porcję dla dwóch osób. Chociaż przyznam, że jeśli chodzi o dobre zielsko, to ja nie mam umiaru.

Czego nam potrzeba?

  • 100 g jarmużu (kilka liści)
  • 200 g czerwonej kapusty
  • 3 małe czerwone papryki
  • chlust oleju z orzechów włoskich
  • kilka orzechów włoskich
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • odrobina soli

Jak to zrobić?

Jarmuż, kapustę czerwoną, paprykę i cebulę cienko kroimy i wrzucamy do miski. Pomidory suszone kroimy na drobne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Orzechy włoskie łamiemy lub kroimy na drobne kawałki. Dodajemy czarnego pieprzu oraz sól, a na koniec zraszamy obficie olejem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i mamy pyszną surówkę!

Jarmuż i kapusta czerwona

Uwielbiam połączenie jarmużu z kapustą czerwoną. Do tego zdrowego duetu świetnie pasuje coś czerwonego – wszak jemy kolorami. W zeszłym roku na święta zrobiłam podobną kolorystycznie surówkę – z nasionami granatu. Świetne połączenie, które bardzo Wam polecam: http://dobrezielsko.pl/salatka-z-granatem/.

Chrupcie zielsko!
Małgosia

Wypróbuj inne nasze wegańskie przepisy z jarmużem:

Pesto z jarmużu i słonecznika idealne do makaronu

Sałatka z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą

Wpis powiązany:

Szklarnia hydroponiczna do uprawy warzyw i ziół, czyli domowy ogródek przez cały rok

Dodaj komentarz

Inline
Inline