wartości odżywcze śliwek

Wartości odżywcze śliwek i przepisy na śliwkowe pyszności

Jak jesień kojarzy mi się ze śliwkami, tak śliwki z jesienią… Przepiękny soczysty kolor, idealnie komponujący się w czerwień i pomarańcz jesiennych liści. Dojrzały, bogaty smak. Zwłaszcza pieczonych śliwek. Rozgrzewające i soczyste doznania. Owoc idealny. A do tego zdrowy, wszak wartości odżywcze śliwek są dosyć pokaźne.

Wartości odżywcze śliwek

Śliwki to istna bomba witaminowa, zawiera przeciwutleniacze – prowitaminę A, witaminę C oraz rzadko spotykaną w owocach witaminę E, a także witaminę B6 oraz makro- i mikroelementy (potas, żelazo, miedź, mangan, magnez, wapń, fosfor). Ale to nie wszystko. Śliwki to także źródło antynowotworowych polifenoli oraz katechin. Dzięki sporej zawartości błonnika regulują pracę przewodu pokarmowego. Warto sięgać również po (ekologiczne bez konserwantów) śliwki suszone, które zawierają skoncentrowaną dawkę tych dobroczynnych składników. Świetnie działają na zaparcia, ale też nie należy z nimi przesadzać, gdyż efekt może być wprost odwrotny do zamierzonego. I pomimo iż śliwki są dosyć kaloryczne (suszone zawierają prawie 300 kcal na 100 g), to warto po nie sięgać, bo to dobre kalorie i idealne oczyszczenie naszych jelit.

Co zrobić ze śliwek?

Ze śliwek można zrobić same pyszności! Od powideł, po suszenie w piekarniku. Ja uwielbiam śliwki zapiekać albo robić z nich odżywcze i pożywne koktajle. Suszone śliwki wkładam często do wegańskich świątecznych pasztetów. A czasem po prostu podjadam je na podwieczorek. Uwielbiam śliwki. Na jesienne weekendowe śniadania bardzo często robię crumble ze śliwkami, a jako weekendowe ciacho najczęściej piekę tartę ze śliwkami. A w zeszłym roku na warsztatach wszystkim posmakowała chałwowa tarta ze śliwkami. Nic dziwnego, w takim połączeniu śliwki smakują przepysznie! Poniżej znajdziecie nasze śliwkowe przepisy na wegańskie słodkości. Które wybieracie? Jakie są Wasze ulubione przepisy ze śliwkami?

Małgosia

Wegańskie przepisy ze śliwkami:

Wegańska tarta ze śliwkami i kruszonką

Wegańskie ciasto ze śliwkami i z białym makiem

Bezglutenowa wegańska chałwowa tarta ze śliwkami

Śliwkowy koktajl z nasionami chia, daktylami i aronią

Śliwkowe crumble idealne na jesienne śniadanie

Wegańska tarta rustykalna ze śliwkami i aronią w winie

18 myśli na temat „Wartości odżywcze śliwek i przepisy na śliwkowe pyszności

  1. Cuuudownie! Ja z partnerem jesienią zbieram miejskie owoce – i ekologia, i użytek, też je wtedy przetwarzamy 🙂 Śliwek jeszcze tak nie złowiliśmy, ale wiem, że też da sie je znaleźć. Uwielbiam śliwkowe powidła za ten kwaskowy posmak.

  2. Czekam zatem na post o suszeniu śliwek 😉
    Bo choć najbardziej lubię smak wędzonych, to takie suszone bym zjadła – przymierzam się też do suszenia pomidorów, to mogłyby razem się zrobić 😉
    Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Inline
Inline