bezglutenowa wegańska tarta cytrynowa bez pieczenia

Wegańska tarta cytrynowa z migdałami bez pieczenia

Tydzień bez tarty – tydzień stracony. A weekend to już w ogóle. Dobre kalorie muszą być! Mój wege blog powinien chyba nazywać się dobre tartowisko. Wszak uwielbiam tarty, bo szybko się robią, a na 30 cm blachy można wyczarować różne cuda smakowe, wizualne i zapachowe. Jak zauważyliście, pokochałam niedawno tarty bez pieczenia – była już tarta kokosowa z czekoladą (klik) oraz tarta z konfiturą z czarnej porzeczki (klik). Wiosną i latem mniej odpalam piekarnik i częściej mam ochotę na coś szybkiego, raw i spożywanego niekoniecznie na ciepło. Jakiś czas temu była promocja na bio cytrusy. Obkupiłam się porządnie, aż w końcu zostały 4 duże cytryny. I tak oto wyszła wegańska tarta cytrynowa z migdałami.

Wegańska tarta cytrynowa – co do niej dodać?

Początkowo myślałam, aby z tych 4 dorodnych cytryn zrobić konfiturę cytrynową, ale w końcu stwierdziłam, że szkoda witaminy C. Więc opcja obróbki cieplnej szybko upadła. Chodziła mi po głowie niegdyś tarta pomarańczowa, ale oprócz cytryn nic w lodówce z owoców nie było. Pomyślałam sobie również, że zrobię coś z łatwodostępnych produktów, bez wymyślnych składników. A jako że zbliżał się zjazd na uczelni, postanowiłam zrobić sobie słodkiego lunchboxa. Właśnie z tymi czterema cytrynami. I nagle pojawił się pomysł: tarta cytrynowa. Tylko nie miałam jeszcze pomysłu, co do niej dodać. Pokrzątałam się trochę w kuchni, szukając w szafce jakiś resztek orzechów i znalazłam pół paczki migdałów. I jako że od początku nie chciałam cytryn obrabiać ciepłem, to trzeba było je jakoś zagęścić. Padło na agar. Może i to trochę wyszukany wynalazek, ale jak się kupi większą ilość, to potem starcza na długo. I moja wegańska tarta cytrynowa wyszła bardzo ciekawa w smaku, bezglutenowa i do tego szybka – bez pieczenia. Użyłam do niej minimalną ilość składników: płatki owsiane (bezglutenowe), mleko owsiane (klik), olej kokosowy, cytryny, migdały, agar oraz słodzik. U mnie akurat był to syrop daktylowy, ale można dodać po prostu same daktyle lub np. stewię albo inny zdrowszy zamiennik cukru.

Przepis – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/weganska-tarta-cytrynowa-bez-pieczenia/2/.

wegańska tarta cytrynowa bez pieczenia

10 myśli na temat „Wegańska tarta cytrynowa z migdałami bez pieczenia

  1. Mi generalnie daleko do diety wegańskiej czy bezglutenowej – ale tarta prezentuje się tak wspaniale, że chętnie spróbowałabym czegoś nowego 🙂

Dodaj komentarz

Inline
Inline