Wegańska tarta cytrynowa z migdałami bez pieczenia

Tydzień bez tarty – tydzień stracony. A weekend to już w ogóle. Dobre kalorie muszą być! Mój wege blog powinien chyba nazywać się dobre tartowisko. Wszak uwielbiam tarty, bo szybko się robią, a na 30 cm blachy można wyczarować różne cuda smakowe, wizualne i zapachowe. Jak zauważyliście, pokochałam niedawno tarty bez pieczenia – była już tarta kokosowa z czekoladą (klik) oraz tarta z konfiturą z czarnej porzeczki (klik). Wiosną i latem mniej odpalam piekarnik i częściej mam ochotę na coś szybkiego, raw i spożywanego niekoniecznie na ciepło. Jakiś czas temu była promocja na bio cytrusy. Obkupiłam się porządnie, aż w końcu zostały 4 duże cytryny. I tak oto wyszła wegańska tarta cytrynowa z migdałami.

Wegańska tarta cytrynowa – co do niej dodać?

Początkowo myślałam, aby z tych 4 dorodnych cytryn zrobić konfiturę cytrynową, ale w końcu stwierdziłam, że szkoda witaminy C. Więc opcja obróbki cieplnej szybko upadła. Chodziła mi po głowie niegdyś tarta pomarańczowa, ale oprócz cytryn nic w lodówce z owoców nie było. Pomyślałam sobie również, że zrobię coś z łatwodostępnych produktów, bez wymyślnych składników. A jako że zbliżał się zjazd na uczelni, postanowiłam zrobić sobie słodkiego lunchboxa. Właśnie z tymi czterema cytrynami. I nagle pojawił się pomysł: tarta cytrynowa. Tylko nie miałam jeszcze pomysłu, co do niej dodać. Pokrzątałam się trochę w kuchni, szukając w szafce jakiś resztek orzechów i znalazłam pół paczki migdałów. I jako że od początku nie chciałam cytryn obrabiać ciepłem, to trzeba było je jakoś zagęścić. Padło na agar. Może i to trochę wyszukany wynalazek, ale jak się kupi większą ilość, to potem starcza na długo. I moja wegańska tarta cytrynowa wyszła bardzo ciekawa w smaku, bezglutenowa i do tego szybka – bez pieczenia. Użyłam do niej minimalną ilość składników: płatki owsiane (bezglutenowe), mleko owsiane (klik), olej kokosowy, cytryny, migdały, agar oraz słodzik. U mnie akurat był to syrop daktylowy, ale można dodać po prostu same daktyle lub np. stewię albo inny zdrowszy zamiennik cukru.

Przepis na wegańską tartę cytrynową

Proporcje podane na okrągłą blachę do tarty o średnicy ok. 30 cm.

Czego nam potrzeba?

Spód:

  • 200 g płatków owsianych (lub mąki owsianej)
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu daktylowego lub kilka daktyli
  • pół szklanki mleka roślinnego lub wody

Mus cytrynowy:

  • 4 cytryny (najlepiej bio niewoskowane)
  • 3 łyżki syropu daktylowego lub kilka daktyli
  • łyżka roślinnego środka żelującego agaru

Posypka:

  • 50 g migdałów

Jak to zrobić?

Zaczynamy od spodu. Płatki mielimy na pył w blenderze kielichowym lub młynku. Możemy je zmielić tak tylko trochę, aby widać było, że to są płatki. Opcjonalnie można użyć mąki owsianej, ale płatki są bardziej dostępne. Zmielone płatki przerzucamy do miski, dodajemy roztopiony olej kokosowy, parę łyżek mleka roślinnego – u mnie mleko owsiane domowej roboty (przepis tutaj – klik) oraz syrop daktylowy. Jeśli nie mamy syropu daktylowego, to bierzemy kilka daktyli, myjemy je, kroimy na małe kawałeczki, moczymy w kilku łyżkach wody, czy mleka roślinnego przez ok. pół godziny, a następnie blendujemy razem z wodą, czy mlekiem, w którym się moczyły. Potem dodajemy do ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu o wyjęciu spód formujemy palcami na blaszce do tarty i odstawiamy do lodówki. Przechodzimy do musu cytrynowego. Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Usuwamy również białą wewnętrzną skórkę, która jest gorzkawa w smaku. Kroimy cytrynę na małe kawałeczki, usuwamy pestki.

Agar, czyli roślinny środek żelujący, przygotowujemy podobnie jak w przepisie na tartę malinową (klik). W przypadku tarty cytrynowej dałam go jednak nieco więcej – całą łyżkę i mus świetnie stężał. Do szklanki wlewamy 4 łyżki chłodnej wody, wrzucamy łyżkę agaru, mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy na 5 minut. Następnie podgrzewamy w garnuszku kolejne 4 łyżki wody. Jak woda zacznie się gotować, wlewamy roztwór z agarem i energicznie mieszamy, podgrzewając przez ok. minutę. Następnie tak przygotowany agar przelewamy do pokrojonych cytryn i całą masę szybko blendujemy na jak najbardziej możliwie gładką masę,  a następnie szybko przelewany ją na przygotowany wcześniej spód. Dekorujemy tartę cytrynową migdałami i odstawiamy do zastygnięcia. Nie ma jednak konieczności wkładani tarty do lodówki, gdyż agar tężeje w temperaturze pokojowej.

wegańska tarta cytrynowa bez pieczenia

Wegańska tarta cytrynowa bez pieczenia, czyli dużo witaminy C

Tarta ma ciekawy smak, robiłam ją pierwszy raz w taki sposób i byłam ciekawa, jak wyjdzie. Oczywiście czuć cytrynę, słodyczy w niej raczej nie znajdziemy, chyba że dodamy dużo słodzika. Mus cytrynowy jest bardzo orzeźwiający, więc przepis na tartę sprawdzi się na upały. Lubię takie cuda, w których nie ma strat witamin, a tarta to spora dawka witaminy C.

Dla kogo przepis na tartę?

Przepis można wykonać w wersji bezglutenowej, jeśli użyjemy płatków owsianych bezglutenowych (odpowiednie oznaczenie przekreślonego kłosa na opakowaniu). Jeśli przepis ciutkę zmodyfikujemy i zamiast syropu daktylowego dodamy inny słodzik, będzie on również idealny dla osób, których dieta oparta jest o produkty z niskim indeksem glikemicznym. Lepsze będą także płatki owsiane górskie (IG = 40) niż błyskawiczne, a ze słodzików można użyć stewię (IG = 0). Niski indeks glikemiczny składników, migdały oraz cytrusy to dobre elementy diety dla kobiet z PCOS, którym zaleca się właśnie takie składniki.

10 myśli na temat „Wegańska tarta cytrynowa z migdałami bez pieczenia

  1. Mi generalnie daleko do diety wegańskiej czy bezglutenowej – ale tarta prezentuje się tak wspaniale, że chętnie spróbowałabym czegoś nowego 🙂

Dodaj komentarz

Inline
Inline