bezglutenowa wegańska tarta rustykalna ze śliwkami i aronią

Wegańska tarta rustykalna ze śliwkami i aronią w winie

Jak spędzacie weekend? My po wczorajszym otwarciu Kuchnia PoWolność i dzisiejszym wstaniu w południe poszliśmy na spacer, a potem na zakupy typu gary, blachy, foremki, kubki, talerze i nowe nasionka do naszej szklarni Green Farm. Wieczór spędzamy we dwoje z lampką wina i pysznościami prosto z piekarnika. Zrobiłam ciacho śliwkowe, ale oczywiście inne niż planowałam – wyszła kompilacja trzech przepisów, z czego powstała wegańska tarta rustykalna ze śliwkami i aronią w winie. A w kominku zapachowym mamy świeczki i pięknie pachnące olejki eteryczne. Jesień w całej okazałości. 🍁 🍂

Tarta rustykalna, czyli jesienne klimaty

Co roku pierwsze oznaki jesieni zauważam mimowolnie w połowie lipca. Zaczynam wtedy robić w kuchni coś innego, pojawiają się śliwki i gruszki i robi się zdecydowanie chłodniej na dworze. W tym roku było podobnie – zrobiłam wegańską tartę rustykalną z brzoskwiniami. Tarty rustykalne to takie wypieki bez użycia formy, z nieregularnymi kształtami, proste i szybkie, przywołujące rustykalny klimat. Do takiej tarty idealnie pasują śliwki, brzoskwinie, jabłka oraz gruszki, czyli bardziej jesienne owoce.

Wegańska tarta rustykalna ze śliwkami i aronią w winie

Na aronię w winie wpadłam przypadkiem, kiedy robiłam konfiturę aroniową, pijąc wino. 😉 Wyszła mi wtedy migdałowa tarta z aronią. I tak pomyślałam, że powtórzę przepis ze śliwkami. A że aronia jest tak zdrowa i pyszna i wcale nie jest cierpka, toteż zajadamy się nią w różnych postaciach. Wyciskamy sok w naszej nowej wyciskarce, robimy konfitury, dodajemy do porannej owsianki i oczywiście dorzucamy do wypieków. Tym razem połączyłam śliwki i aronię z rustykalnym klimatem i czerwonym winem. I upiekłam dwie małe tarty – jedna dla Filipa, druga dla mnie. Na wieczór idealne, na śniadanie zresztą też. Mam nadzieję, że jeszcze coś zostanie. 😉

Przepis na wegańską tartę rustykalną ze śliwkami

Z podanych proporcji wychodzi ok. 4 porcji tarty, ciasto o grubości ok. 0,5 cm i średnicy ok. 20 cm.

Czego nam potrzeba?

  • 100 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych (w wersji bezglutenowej mąka owsiana ze specjalnym przekreśleniem)
  • 100 ml wody
  • 25 g zmielonego na pył sezamu lub pasty sezamowej tahini
  • 15 g (1 łyżka) oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
  • 5 dojrzałych dużych śliwek
  • garść aronii
  • 2 łyżki półwytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka syropu klonowego lub daktylowego lub innego słodzika wg uznania

Jak to zrobić?

Najpierw przygotowujemy śliwki z aronią w winie. Robimy to podobnie, jak nadzienie aroniowe w przepisie na tartę migdałową z aronią w winie: http://dobrezielsko.pl/migdalowa-tarta-z-aronia-w-winie/. Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka, dorzucamy aronię, wlewamy wino i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy syrop klonowy lub daktylowy lub inny wybrany słodzik, następnie odstawiamy, aby owoce nieco przestygły, zgęstniały i przeszły winem. Ciasto przygotowujemy identycznie jak w przepisie na tartę rustykalną z brzoskwiniami: http://dobrezielsko.pl/weganska-tarta-rustykalna-z-brzoskwiniami/Mąkę owsianą lub zmielone płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy zmielony sezam lub pastę tahini, syrop klonowy (lub inny słodzik), roztopiony olej kokosowy (nie musi być zupełnie roztopiony) oraz wodę.

Co dalej?

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i formujemy kulę. eśli jest za suche i nie chce się formować w kulę, dodajemy jeszcze trochę wody, jeśli zaś jest za mokre, dodajemy trochę mąki. Po uformowaniu w kulę ciasto lekko spłaszczamy, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy, rozkładamy na dużej płaskiej blaszce na papierze do pieczenia i wałkujemy do uzyskania mniej więcej okrągłego kształtu o grubości ok. 0,5 cm i średnicy ok. 20 cm. Śliwki z aronią układamy na rozwałkowanym cieście w formie koła, zostawiając ok. 4-5 cm przy brzegach. Na środek dajemy najwięcej owoców. Pustą część ciasta podważamy drewnianą łopatką i zawijamy do środka, chowając część śliwek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut w 170 stopniach w opcji termoobiegu.

Weekend bez tarty to nie weekend!

W każdy weekend staram się piec ciasto. To taki mój rytuał, ciepło piekarnika i zapach z niego się wydobywający to zapach domu, bliskości, miłości i radości. A potem dzielenie się czymś pysznym… To moje klimaty. A jak jest u Was? Też wyznajecie zasadę, że weekend bez ciasta to nie weekend? Wypróbujcie nasze inne jesienne przepisy na wegańskie słodkości bez cukru oczywiście.

Udanego weekendu,
Małgosia

Wypróbuj nasze inne wegańskie przepisy na ciasta:

Wegańskie ciasto ze śliwkami i z białym makiem

Wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami

Wegańska migdałowa tarta z aronią w czerwonym winie

1 myśl na temat “Wegańska tarta rustykalna ze śliwkami i aronią w winie

Dodaj komentarz

Inline
Inline