wegańska tarta z truskawkami

Wegańska tarta z truskawkami i winogronami

Wegańska tarta z truskawkami i czerwonymi winogronami wyszła zupełnie spontanicznie. Na ostatnim zjeździe na uczelni miałam zajęcia praktyczne z dietetycznych deserów. O zajęciach zupełnie zapomniałam, a miały być na nich przygotowywane m.in. desery z mojego bloga wybrane przez prowadzącą zajęcia. Bardzo się cieszę, że większość przepisów okazała się wegańska. Z moich przepisów były do zrobienia wegańskie batoniki z suszonymi owocami i sezamem (przepis tutaj: klik), wegańskie bezglutenowe brownie z burakami (przepis tutaj: klik) oraz wegańska tarta z truskawkami, na którą przepis okazał się kompilacją dwóch innych zielskowych przepisów. Co ciekawe, spośród paru wersji batoników przygotowanych przez cztery różne grupy, jedne się spaliły i rozwaliły, inne wyszły, ale się trochę kruszyły, a w mojej grupie wyszły idealne pod moim bacznym okiem. 

Wegańska tarta z truskawkami, czyli nie robię nic według przepisu

Na zajęciach pracowaliśmy w dwuosobowych tandemach i każdy tandem miał przyrządzić coś lekkiego, najczęściej wegańskiego na podstawie podanego przepisu. Ja pracowałam z Dominiką i do zrobienia przypadła nam wegańska tarta truskawkowa, czyli kompilacja dwóch innych moich przepisów. Przepisem referencyjnym była wegańska tarta malinowa (http://dobrezielsko.pl/tarta-malinowa-platkami-migdalowymi/), ale tym razem zamiast malin były truskawki. A jak to ja, nigdy nie trzymam się przepisu i stwierdziłam, że robimy spontaniczną wegańską tartę z truskawkami zupełnie na czuja. W trakcie jeszcze zmieniła się oczywiście koncepcja z początku przygotowywania tarty, kiedy zobaczyłam resztki winogron, których nikt nie chciał zużyć. Stwierdziłam, że ładnie podkręcą kolor musu truskawkowego i wrzuciłam je również do blendera. Tarta będzie bezglutenowa, jeśli płatki owsiane lub mąka owsiana będą bezglutenowe, z wyraźnym wskazaniem na opakowaniu.

Przepis na wegańską tartę z truskawkami i winogronami

Proporcje podane na blachę o średnicy ok. 30 cm.

Czego nam potrzeba?

Spód:

  • 400 g płatków owsianych górskich lub mąki owsianej (wersja bezglutenowa będzie z użyciem płatków owsianych bezglutenowych)
  • 2 szklanki mleka roślinnego (na przykład wydojonego z płatków owsianych)
  • 3 łyżki syropu klonowego lub innego słodzika
  • 2 duże łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

Mus truskawkowy:

  • 500 g truskawek 
  • 100 g winogron czerwonych
  • 3 łyżeczki (6 g) agaru
  • pół szklanki wody

Jak to zrobić?

Mąkę owsianą przesypujemy do miski. Jeśli używamy płatków owsianych, to mielimy je w młynku na pył. Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku lub nad kuchenką, a w czasie upałów możemy i na balkonie. Do płatków dolewamy olej, syrop klonowy lub inny słodzik oraz szklankę mleka roślinnego i wszystko razem mieszamy. Jeśli potrzeba, dodajemy resztę mleka roślinnego. Ze słodzików możemy dodać cukier kokosowy lub niewegański miód, jeśli jadacie. Ciasto ma mieć taką konsystencję, aby dało uformować się z niego kulę. Mleko roślinne możemy wydoić własnoręcznie w domu z różnych nasion, czy nawet płatków owsianych (przepis na mleko owsiane znajdziecie tutaj: http://dobrezielsko.pl/mleko-owsiane/). Po uformowaniu ciasta wkładamy je na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągamy i rozkładamy palcami na pokrytej papierem do pieczenia formie do tarty. W tym momencie możemy zdecydować, czy tartę pieczemy, czy też będzie to wersja bez pieczenia. Obydwie są pyszne. Ja polecam spód upiec, a wersję niepieczoną zrobić przy tartaletkach, na które przepis będzie niebawem. Ułożone w formie ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy mus truskawkowy z winogronami. Roślinny środek zagęszczający agar przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną w tym wpisie: http://dobrezielsko.pl/agar-roslinny-srodek-zelujacy/. 400 g truskawek (czyli nie wszystkie) blendujemy z czerwonymi winogronami, które nadadzą musowi bardziej intensywnego koloru. Dodajemy przygotowany agar i blendujemy jeszcze przez chwilę. Następnie cały mus wylewamy na upieczony spód i dorzucamy resztę pokrojonych truskawek. Warstwa truskawkowa zaczyna już tężeć. Aby przyspieszyć ten proces, zwłaszcza gdy mamy jeszcze ciepły spód, a na dworze upał, można tartę z truskawkami włożyć na pół godziny lub jeszcze lepiej na godzinę do lodówki.

Wegańska tarta z truskawkami idealna na czerwcowe weekendy

Wegańska tarta z truskawkami i czerwonymi winogronami idealnie sprawdzi się na ciepłe czerwcowe weekendy. Polecam podać ją z gałką lodów kokosowych lub waniliowych (właśnie takie mrożą się u nas w lodówce) i usiąść na łące. Czyż to nie cudowna pora roku? W czerwcu po prostu rządzą truskawki. Zrobiłam z nimi również tofurnik bez pieczenia: http://dobrezielsko.pl/weganski-tofurnik-z-truskawkami/. Inspirujcie się.   A ja już zjecie tartę, proszę Was o odpowiedzi w ankiecie dotyczącej mojego bloga, na którego pomysł zrodził się równo rok temu: https://goo.gl/forms/FBlVPZed13tMsfjK2. Będę bardzo wdzięczna za jej wypełnienie, pomoże mi to w rozwijaniu bloga oraz różnych wegańskich inicjatyw, aby móc jeszcze lepiej odpowiedzieć na Twoje potrzeby.   

Dziękuję!
Małgosia

Wpisy powiązane: 

Wegański tofurnik z truskawkami bez pieczenia

Agar – roślinny środek żelujący do wegańskich deserów

4 myśli na temat „Wegańska tarta z truskawkami i winogronami

  1. Jak tylko otworzyłam tę stronę i wyświetliło mi się zdjęcie tarty, pomyślałam sobie : oj, będzie smacznie. Po przeczytaniu wiem jedno : w weekend wjedzie na nasz stół 🙂 O ile wyjdzie, oczywiście 🙂

Dodaj komentarz

Inline
Inline