wegańska tarta z truskawkami

Wegańska tarta z truskawkami i winogronami

Wegańska tarta z truskawkami i czerwonymi winogronami wyszła zupełnie spontanicznie. Na ostatnim zjeździe na uczelni miałam zajęcia praktyczne z dietetycznych deserów. O zajęciach zupełnie zapomniałam, a miały być na nich przygotowywane m.in. desery z mojego bloga wybrane przez prowadzącą zajęcia. Bardzo się cieszę, że większość przepisów okazała się wegańska. Z moich przepisów były do zrobienia wegańskie batoniki z suszonymi owocami i sezamem, wegańskie bezglutenowe brownie z burakami oraz wegańska tarta z truskawkami, na którą przepis okazał się kompilacją dwóch innych zielskowych przepisów. Co ciekawe, spośród paru wersji batoników przygotowanych przez cztery różne grupy, jedne się spaliły i rozwaliły, inne wyszły, ale się trochę kruszyły, a w mojej grupie wyszły idealne pod moim bacznym okiem. 

Wegańska tarta z truskawkami, czyli nie robię nic według przepisu

Na zajęciach pracowaliśmy w dwuosobowych tandemach i każdy tandem miał przyrządzić coś lekkiego, najczęściej wegańskiego na podstawie podanego przepisu. Ja pracowałam z Dominiką i do zrobienia przypadła nam wegańska tarta truskawkowa, czyli kompilacja dwóch innych moich przepisów. Przepisem referencyjnym była wegańska tarta malinowa, ale tym razem zamiast malin były truskawki. A jak to ja, nigdy nie trzymam się przepisu i stwierdziłam, że robimy spontaniczną wegańską tartę z truskawkami zupełnie na czuja. W trakcie jeszcze zmieniła się oczywiście koncepcja z początku przygotowywania tarty, kiedy zobaczyłam resztki winogron, których nikt nie chciał zużyć. Stwierdziłam, że ładnie podkręcą kolor musu truskawkowego i wrzuciłam je również do blendera. Tarta będzie bezglutenowa, jeśli płatki owsiane lub mąka owsiana będą bezglutenowe, z wyraźnym wskazaniem na opakowaniu.

Przepis – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/weganska-tarta-z-truskawkami/2/.

24 myśli na temat „Wegańska tarta z truskawkami i winogronami

  1. Jak tylko otworzyłam tę stronę i wyświetliło mi się zdjęcie tarty, pomyślałam sobie : oj, będzie smacznie. Po przeczytaniu wiem jedno : w weekend wjedzie na nasz stół 🙂 O ile wyjdzie, oczywiście 🙂

    • Nie bardzo, one są trochę inne. Proponuję użyć razowej mąki ryżowej. Z jakiego powodu nie możesz jadać płatków owsianych? Chodzi o gluten? Owies jest naturalnie bezglutenowy, ale niestety zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż. Wtedy warto poszukać płatków owsianych bezglutenowych z wyraźnym oznaczeniem na opakowaniu.

  2. Lubię gotowanie wg przepisu i… spontaniczne modyfikowanie 😀
    Fajny w swojej prostocie przepis na spód – zapisuję 😀

Dodaj komentarz

Inline
Inline