bezglutenowa wegańska tarta ze śliwkami i kruszonką

Wegańska tarta ze śliwkami i kruszonką

Uwielbiam jesień i jej dary natury, a najbardziej chyba śliwki i orzechy. W kuchni pojawiają się śliwkowe powidła i oczywiście wypieki ze śliwkami – crumble, ciasta, tarty. Wczoraj, po całym dniu na nogach i wystąpieniu w telewizji w reportażu poświęconym ekologicznym zakupom, postanowiłam zrobić coś dla siebie, czyli coś pysznego! Piekarnik to jedno z najważniejszych urządzeń w domu i wyszła z niego bezglutenowa wegańska tarta ze śliwkami i kruszonką. Potem wzięłam kawałeczek, zapaliłam kominek zapachowy, naturalne olejki eteryczne i zrobiłam sobie relaksujący wieczór.

Wegańska tarta ze śliwkami i kruszonką, czyli coś na śniadanie

Pewnie już zauważyliście, że moje wegańskie desery nadają się również na śniadania. Do wypieków używam kalorii „pełnych” witamin i składników mineralnych. Wegańska tarta ze śliwkami składa się z mąki owsianej, odrobiny mąki kasztanowej, tahini, oleju kokosowego nierafinowanego, dobrego słodzika SugaVida i gęstego mleka owsianego, które wydoiłam własnoręcznie w równie świetnym urządzeniu, co piekarnik – wytłaczarce do soków. Przepis na mleko owsiane z wytłaczarki, z którego zrobiłam potem kefir owsiany przedstawię Wam w jednym z kolejnych wpisów. Przyznam, że nie zdążyłam zrobić zdjęć…

Wegańska tarta ze śliwkami i jej części składowe

Bazą tarty jest mąka owsiana, nierafinowany olej kokosowy oraz słodzik. To są moje niezbędne składniki praktycznie do większości moich wegańskich ciast. I w zasadzie tyle wystarczy w przepisie podstawowym. Zamiast mleka roślinnego można użyć wody, chociaż straci się nieco na smaku. Do przepisu dodałam jeszcze słodkawą mąkę kasztanową oraz parę łyżek tahini, co jest oczywiście opcjonalne – jeśli nie macie tych składników, to je pomińcie albo dajcie np. łyżkę innego masła orzechowego. Nada to tarcie świetną nutę smakową. Do tarty potrzebujemy „wsad”, czyli w tym przypadku dojrzałe śliwki. A kruszonkę robimy z tych samych składników, co spód do tarty.

Przepis na wegańską tartę ze śliwkami i kruszonką

Proporcje podane na formę do tarty o średnicy ok. 25 cm.

Czego nam potrzeba?

  • 500 g śliwek (ok. 15 dużych śliwek)
  • 400 g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 30 g (2 łyżki) nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 szklanki mleka roślinnego, np. owsianego (➡ przepis wg metody tradycyjnej) lub migdałowego, opcjonalnie wody
  • 3 łyżki cukru SugaVida lub innego słodzika (np. syropu daktylowego lub klonowego)
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini

Jak to zrobić?

Zaczynamy od wyrobienia ciasta na tartę. Do miski wrzucamy mąkę owsianą lub zmielone w młynku do kawy płatki owsiane. Dodajemy słodzik, roztopiony nierafinowany olej kokosowy, który wystarczy lekko roztopić w kąpieli wodnej. Ja to robię w ten sposób: przekładam odpowiednią ilość oleju kokosowego do słoika, wstawiam słoik do miski z gorącą wodą i mieszam, aż się olej roztopi (nie musi być bardzo dokładnie). Taki słoik używam tylko do oleju kokosowego, więc może sobie stać nawet z większą ilością oleju i czekać na kolejny przepis. To taki ekologiczny trik – nie trzeba włączać gazu i potem myć garnka. Po roztopieniu olej kokosowy przelewamy do mąki. Wlewamy połowę mleka owsianego i zagniatamy ciasto. Zapewne ciastu brakuje jeszcze trochę płynu, więc wlewamy powoli pozostałą część mleka owsianego i oceniamy konsystencję – jeśli jest za sucha, dolewamy nieco więcej mleka owsianego lub oleju kokosowego, jeśli zaś za mokra, dodajemy nieco mąki owsianej. Różnice mogą wynikać z tego, jak przechowujemy mąkę lub płatki owsiane oraz ze stopnia zmielenia płatków i ich chłonności.

Co dalej?

Ciasto ma dać się uformować w kulę. Po uformowaniu wkładamy je do lodówki na ok. godzinę. Ja trzymałam swoje 10 minut, bo już było mi tak spieszno do tej tarty… Po wyciągnięciu z lodówki urywamy od ciasta kawałeczek na kruszonkę, a z reszty formujemy spód – ciasto wykładamy do formy ręcznie lub wałkujemy i przenosimy na formę pokrytą papierem do pieczenia. Wyrównujemy brzegi. Następnie usuwamy pestki ze śliwek i układamy je skórką do góry na całej powierzchni tarty. Opcjonalnie możemy polać śliwki słodkim syropem lub cukrem SugaVida. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni w trybie termoobiegu i pieczemy naszą wegańską tartę ze śliwkami przez 15 minut. Z pozostałej części ciasta przygotowujemy kruszonkę – rozdrabniamy je palcami lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Po 15 minutach lekko otwieramy piekarnik i posypujemy ciasto przygotowaną kruszonką. Pieczemy jeszcze przez ok. 25 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozwalamy tarcie dojść do siebie.

Wypieki ze śliwkami

Tarty już nie ma… Była tak pyszna, że część zjedliśmy na śniadanie, a resztę wzięłam dziś na uczelnię. Prawie w każdą jesienną niedzielę na śniadanie pieczemy śliwkowe, jabłkowe albo gruszkowe crumble, a co tydzień jest jakieś ciasto. Teraz biorę się za powidła. A Wy? Co robicie ze śliwek? Jakie są Wasze ulubione wypieki ze śliwkami?

Udanego weekendu,
Małgosia

Wypróbuj naszych innych wegańskich przepisów ze śliwkami:

Śliwkowe crumble idealne na jesienne śniadanie

Wegańskie ciasto ze śliwkami i z białym makiem

Bezglutenowa wegańska chałwowa tarta ze śliwkami

Jak się zrelaksować?

Naturalne olejki eteryczne i domowa aromaterapia

6 myśli na temat „Wegańska tarta ze śliwkami i kruszonką

  1. Przepis z gatunku tych, które lubię: konkretny i krótki. Ciasto na fotografii wygląda smacznie. Mam nadzieję, że skorzystam z Twojego przepisu i poczuję jego smak osobiście. Pozdrawiam jesiennie 😉

Dodaj komentarz

Inline
Inline