Wegański omlet z mąki z ciecierzycy

Wegański omlet z mąki z ciecierzycy

W październiku, kiedy zaczyna się praca ze studentami i kursantami, a od zeszłego roku również studia, stawiam na proste obiady. A do tego szybkie i pożywne. W zeszłym roku o tej samej porze roku zajadałam się plackami z mąki z ciecierzycy, w tym roku, mimochodem, identyczne menu obiadowe… Chociaż, jak widzę, przepis zupełnie inny – prostszy. I wychodzi najczęściej wegański omlet z mąki z ciecierzycy mielonej w domu w porządnym blenderze Ronic Zyle. Z dużą ilością zielska.

Wegański omlet z mąki z ciecierzycy, czyli porządna dawka białka

Ba, nie tylko śniadanie! Ostatnio tak się najedliśmy na obiadokolację, że potem nic nie chciało nam się jeść, bo ciecierzyca ma sporo białka, a ono długo trzyma. Wegański omlet z mąki z ciecierzycy jest naturalnie bezglutenowy i nie potrzebuje dodatku innej mąki. Do cieciorkowego omletu można wrzucić kawałki warzyw typu jarmuż, szpinak, cebula, por, a także grzybów. Wegański omlet z mąki z ciecierzycy to niezły patent na przemycenie zjadliwych resztek, jakie zalegają nam w lodówce i nie wiemy, co z nimi zrobić. Prosto, szybko, zdrowo i ekologicznie!

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy w blenderze?

Przepis na domowy patent na mąkę z ciecierzycy znajdziecie w poprzednim wpisie. Całkiem niedawno odkryłam funkcję robienia mąki w naszym nowym blenderze molekularnym. Mąkę z suchych ziaren ciecierzycy robi się błyskawicznie, i to w takiej ilości, w jakiej się chce. Ciasto do omleta można od razu zblendować w tym samym blenderowym kielichu, dolewając wody lub mleka roślinnego (na przykład owsianego wyciśniętego w wytłaczarce do soków) i dodając ulubione przyprawy.

Przepis na wegański omlet z mąki z ciecierzycy

W przepisie użyłam mąki z ciecierzycy z 400 g ziaren zmielonych w blenderze molekularnym Ronic Zyle LED, o czym pisałam w poprzednim wpisie. Z podanych proporcji wyszło mi 8 omletów o średnicy ok. 15 cm.

Czego nam potrzeba?

  • 400 g mąki z ciecierzycy
  • 200 g pieczarek (najlepiej borowikowych)
  • 2 liście jarmużu lub kawałek innego zielska (np. pora)
  • 2 ząbki czosnku
  • olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
  • pół łyżeczki kuminu
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki kurkumy
  • szczypta soli (w celu uzyskania bardziej omletowego smaku można użyć czarnej soli kala namak)
  • szklanka wody (przygotuj trochę więcej)

Jak to zrobić?

Do kielicha blendera ze świeżo zmieloną mąką z ciecierzycy wsypujemy przyprawy, dodajemy pokrojony czosnek i wlewamy wodę. Blendujemy przez 20 sekund i mamy gładką konsystencję. Ciasto przelewamy do miski, dodajemy umyty i pokrojony jarmuż, por oraz pieczarki. Jeśli wolimy mieć bardziej wyrazisty smak, możemy usmażyć pieczarki wcześniej (np. z cebulką). Jeśli zaś zależy nam na czasie, to wrzucamy pokrojone pieczarki bezpośrednio do ciasta. Wszystko razem mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy trochę wody, jeśli zaś zbyt rzadkie (mało prawdopodobne), to dodajemy więcej mąki. Odstawiamy na chwilę, a następnie rozgrzewamy olej na patelni i lejemy ciasto chochlą na całej patelni lub na większe placki. Na początku proponuję zrobić mniejsze omlety i zobaczyć, jak się przerzucają. Wegańskie omlety smażymy kilka minut z obydwu stron.

Wegański omlet z mąki z ciecierzycy z michą zielska

Nic tak nie pasuje do wegańskiego ciecierzycowego omletu jak micha pełna dobrego zielska! Ostatnio zrobiłam surówkę z jarmużu i papryki – będzie się świetnie komponować. Przepis znajdziecie tutaj i w linkach poniżej. Wegański omlet z mąki z ciecierzycy można także zajadać z lejącą się pastą sezamową tahini albo sosem słonecznikowym.

Pysznych szybkich obiadów,
Małgosia

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy?

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy w blenderze Ronic Zyle?

Podobne wegańskie przepisy:

Surówka z jarmużu i czerwonej papryki

Kotleciki z ciecierzycy z surówkami, czyli obiad idealny

Placki z mąki z ciecierzycy z dużą ilością zielska

6 myśli na temat „Wegański omlet z mąki z ciecierzycy

  1. Nigdy nie próbowałam robić omletu z mąki z ciecierzycy – chyba czas spróbować 🙂 Tylko grzyby będę musiała wymienić na coś innego, bo za nimi nie przepadam.

    • Oczywiście, można użyć gotowej mąki, ale… muszę przyznać, że ta kupna nie jest aż tak drobna i świeża, jak ta zmielona w domu.

Dodaj komentarz

Inline
Inline