Wegański orzechowiec piernikowy z czekoladą

Wegański orzechowiec to jedno z moich ulubionych ciast. Najlepiej w połączeniu z czekoladą i piernikową nutą. Czegóż chcieć więcej w długie zimowe wieczory? Orzechy uwielbiam i mogłabym je jeść garściami. Mają co prawda sporo kalorii, ale są to dobre kalorie. Świetnie zaspokajają głód i długo trzymają. Bardzo lubię robić z nich masła oraz wszelkiego rodzaju ciasta. Jadam je praktycznie codziennie i nigdy ich w domu nie brakuje – w odróżnieniu od tabletek przeciwbólowych*. A jak jeszcze połączę je z czekoladą lub daktylami to mam istne niebo w gębie. W okresie świątecznym chętnie łączę je z przyprawami korzennymi. Wychodzi z tego kwintesencja grudniowego smaku i aromatu. Za oknem biało, ale i słonecznie, w oddali góry, w ręce kawałek dobrego ciasta i cudownie owocowa herbata. Taką zimę lubię. Mam pyszny orzechowiec, z dodatkiem kakao oraz przyprawy piernikowej. Do tego dobrą, owocową herbatę. Śniegu i słońca co prawda nie ma, ale zaraz będą góry. Można więc przyjąć, że jest piękny grudniowy klimat i jesteśmy w gębowym raju. Nic, tylko się delektować.

Wegański orzechowiec w różnych wariantach dietetycznych

Przepis na wegański orzechowiec przygotowałam w trzech wariantach – wersję, jaką robię najczęściej, wersję dla bezglutenowców oraz diabetyków. Podstawą są oczywiście orzechy włoskie, a do tego mąka, słodzik i przyprawa piernikowa. W mojej kuchni często używam orkiszu. To dawna odmiana pszenicy, która staje się coraz bardziej popularna. To dobrze, bo orkisz jest przez nas lepiej trawiony niż pszenica zwyczajna i zawiera więcej wartości odżywczych. Należy jednak do zbóż glutenowych, ale gluten zawarty w orkiszu jest lepszej jakości niż ten pszeniczny i lepiej go tolerujemy. Co istotne dla diabetyków, indeks glikemiczny orkiszu jest raczej niski (IG <50), może być więc podstawą codziennego jadłospisu przy diecie cukrzycowej. Bezglutenowym zamiennikiem orkiszu w wegańskim orzechowcu będą ziarna amarantusa, które również często wykorzystuję w mojej diecie (niskoglutenowej). Jego indeks glikemiczny również jest niski (uwaga: amarantus ekspandowany ma wyższy IG). Można z niego przyrządzać ciasteczka, amarantusiankę oraz ciasta. Więcej o amarantusie przeczytacie tutaj: klik. Opcjonalnie do ciasta można dodać proszek do pieczenia, jednak ja nie lubię ani posmaku proszku, ani napuszonego ciasta. Takie lekko mokre nie zbyt grube ciasto sprawdza się u mnie najlepiej.

wegański orzechowiec

Przepis na wegański orzechowiec piernikowy z czekoladą

Proporcje podane na blachę ok. 20 x 30 cm.

Czego nam potrzeba?

  • 300 g mąki orkiszowej (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 100 g daktyli
  • 200 g orzechów włoskich (najlepiej świeżo rozłupanych)
  • 50 g ciemnego kakao
  • dwie szklanki mleka owsianego (mleko doję z płatków owsianych, przepis tutaj – klik) lub opcjonalnie wody
  • 3 łyżki cukru brązowego (opcjonalnie miodu – wersja niewegańska)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (wg uznania nierafinowany z posmakiem i zapachem kokosa lub rafinowany, opcjonalnie olej ryżowy)
  • przyprawa piernikowa (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, ziele angielskie, anyż)

Wersja dla diabetyków

Eliminujemy daktyle, cukier zastępujemy stewią, która ma zerowy indeks glikemiczny, używamy mąki pełnoziarnistej. Stewia jest kilka razy słodsza niż cukier, ale przy eliminacji daktyli trzeba dodać więcej słodyczy. Jako że eliminujemy daktyle, dodajemy inne składniki – w tym przypadku proponuję dodać zmielone migdały, więcej orzechów lub opcjonalnie 2 marchewki. Spis składników wyglądają następująco:

  • 300 g mąki orkiszowej (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 200 g orzechów włoskich (najlepiej świeżo rozłupanych) lub opcjonalnie dwie średnie starte marchewki
  • 100 g migdałów
  • 50 g ciemnego kakao
  • dwie szklanki mleka owsianego lub opcjonalnie wody
  • 2 łyżki stewii
  • 3 łyżki oleju kokosowego (wg uznania nierafinowany z posmakiem i zapachem kokosa lub rafinowany, opcjonalnie olej ryżowy)
  • przyprawa piernikowa (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, ziele angielskie, anyż)

Wersja dla bezglutenowców

Mąkę orkiszową zastępujemy amarantusową. Spis składników wyglądają następująco:

  • 300 g mąki amarantusowej
  • 100 g daktyli
  • 200 g orzechów włoskich (najlepiej świeżo rozłupanych)
  • 50 g ciemnego kakao
  • dwie szklanki mleka owsianego bezglutenowego (lub wydojone z płatków owsianych bezglutenowych) lub opcjonalnie wody
  • 3 łyżki cukru brązowego (opcjonalnie miodu – wersja niewegańska)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (wg uznania nierafinowany z posmakiem i zapachem kokosa lub rafinowany, opcjonalnie olej ryżowy)
  • przyprawa piernikowa (cynamon (cejloński), goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, anyż)

W przypadku bezglutenowych diabetyków – wiecie, co robić. 😉

Jak to zrobić?

Orzechy łupiemy i moczymy najlepiej przez parę godzin, a przynajmniej przez pół godziny. Połowę orzechów mielimy. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie przez około pół godziny, następnie odlewamy wodę, kroimy na małe kawałki i blendujemy (w przypadku wersji dla diabetyków pomijamy ten etap i mielimy migdały lub trzemy marchewkę). Do miski wsypujemy mąkę, zmielone orzechy, zblendowane daktyle oraz kakao. Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i podgrzewamy na małym ogniu aż do uzyskania gęstego karmelu, cały czas mieszając. Następnie chwilę odstawiamy i wlewamy do składników w misce. W wersji dla diabetyków pomijamy ten etap i dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości chłodnej wody stewię.

Co dalej?

Olej kokosowy roztapiamy w rondelku, a następnie przelewamy do ciasta. W przypadku użycia innego wskazanego oleju, lejemy go prosto do ciasta. I teraz przyprawa piernikowa – można zrobić mieszankę samemu albo użyć gotowej. Jeśli robimy sami taką mieszankę, najlepiej wziąć albo niezmielone składniki i je zmielić, albo zmielone i je wymieszać. Ja stosuje następujące proporcje: 7 łyżeczek cynamonu, 3 goździków, 3 kardamonu, 1 gałki muszkatołowej, 1 ziela angielskiego, 1 anyżu, ale pamiętajmy, że każdy ma swoje preferencje. Do naszego ciasta dodajemy 2 łyżeczki takiej mieszanki. Wszystkie składniki razem blendujemy na gładką masę. Ciasto ma mieć mieć gęstą konsystencję. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy trochę więcej mleka lub wody, jeśli na odwrót to dodajemy ciut więcej mąki. Przelewamy ciasto na blachę pokrytą papierem do pieczenia, dekorujemy orzechami włoskimi (muszą być dobrze wysuszone po moczeniu, można w tym przypadku użyć również niemoczonych), wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i dajemy ciastu dojść do siebie.

Wegański orzechowiec najlepiej smakuje z pyszną herbatą… Polecam Wam Zimową Euforię oraz Winter Imperial.

Udanych wypieków i cudownych chwil, ❤
Małgosia

Powiązane wpisy

Mleko owsiane, czyli jak wydoić płatki

28 myśli na temat „Wegański orzechowiec piernikowy z czekoladą

    • Wersja dla diabetyków specjalnie dla Ciebie – pytałaś o pomysły dla diabetyków, więc zmodyfikowałam przepis podstawowy. Mam nadzieję, że przyda się również innym czytelnikom. 🙂 Udanych świąt i wypieków!

    • A mi chodzi po głowie taki orzechowiec prawie z samych orzechów. Taki mega słodki i orzechowy… Chyba zaraz zrobię, bo nie usiedzę. 🙂

  1. jeden przepis a kilka wersji – świetny pomysł. W mojej kuchni jest tylko olej nierafinowany ponieważ uwielbiam smak kokosa i chyba jest on zdrowszy niż wersja rafinowana. Ostatnio robiłam ciasto bananowe na mące amarantusowej i miałam wrażenie, że właśnie przez nią ciasto wyszło mi gorzkie, ale mogę się mylić, bo mój talent do pieczenia ciast jest mocno ograniczony 🙂

    • Olej kokosowy nierafinowany jest najlepszy, jednak ma posmak kokosa, a tutaj mi on akurat nie pasuje. 😉 Co do mąki amarantusowej… hmmm… sporo osób wskazuje na ten problem, a mi się wydaje, że to kwestia złego przechowywania mąki, czy ziaren. Spróbuj kupić te produkty jak najbardziej świeże, czyli z dłuższą datą ważności i szybko spożyć.

    • To prawda, w tego typu ciastach można „schować” wiele dobrych składników i w ten sposób wprowadzać zdrowe słodycze. 🙂

Dodaj komentarz