wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami

Wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami

Uwielbiam jesień za piękne kolory, rozgrzewające myśli i inspirujące pomysły. Bo te chłodne już wieczory nastrajają i sprawiają, że częściej chce się piec i stać przy garach. Toteż napiekłam trochę pyszności. Jako że w domu ostał się kilogram mąki gryczanej, to i wypieki zrobiłam gryczane i teraz mamy tydzień z gryką, z której wyszło wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami, chleb gryczany, a na obiad kasza gryczana z jesiennym zielskiem. 

Ciasto gryczane z orzechami włoskimi, migdałami i aronią

Nie byłabym sobą, gdybym do ciasta nie włożyła konkretów. Wszak my ciasta jadamy jako ekwiwalent śniadania, a ja zabieram je w pomniczkach na cały dzień na uczelnię. Muszą więc być sycące. Dlatego też do ciasta gryczanego włożyłam migdały i orzechy włoskie. Do tego pełna polifenoli i antocyjanów aronia, żeby było sezonowo i jeszcze bardziej zdrowo. Ciasto posłodziłam niskokalorycznym cukrem SugaVida pozyskiwanym z nektaru kwiatów drzewa Palmyra, który jest świetną alternatywą dla rafinowanego cukru. Jeszcze Wam o tym produkcie napiszę, gdyż wart jest uwagi zwłaszcza wegan i ciastojadów. Nasze zielskowe wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane zrobiłam na bazie mąki gryczanej palonej, która daje charakterystycznego posmaku. Dla wielbicieli gryki palonej smak będzie pasował jak ulał.

Bezglutenowe ciasto o niskim indeksem glikemicznym

Ciasto gryczane jest naturalnie bezglutenowe. Żaden ze składników nie zawiera w sobie glutenu. Jeśli bardzo zależy nam na zachowaniu jego 100% bezglutenowości, zwróćmy uwagę jedynie na przekreślony kłos na opakowaniu oraz specjalny bezglutenowy proszek do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu ten pyszny i zdrowy wegański deser będzie odpowiedni dla diabetyków i osób borykających się z insulinoopornością. Ciasto zawiera składniki wskazane w diecie dla kobiet z PCOS. I dla wszystkich nas – wszak lepiej jadać zdrowe produkty.

Przepis na wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami

Proporcje podane na okrągłą blachę o wymiarach ok. Wysokość ciasta ok. 4 cm. Ciasto lekko wyrasta. Jeśli chcecie, aby wyrosło większe, musicie dodać odpowiednio więcej proszku do pieczenia / sody. Z tego względu, że aronia jest kwaśna można dodać tylko sodę oczyszczoną (łącznie 1 łyżeczka), jednak z dodatkiem proszku do pieczenia wyrasta nieco lepiej.

Czego nam potrzeba?

  • 300 g mąki gryczanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego lub owsianego (➡ przepis), opcjonalnie przegotowanej letniej wody
  • 100 g aronii
  • 4 łyżki cukru SugaVida
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Jak to zrobić?

Wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane robi się bardzo prosto. Praktycznie można wszystkie składniki wrzucić do miski, zamieszać, wylać na blachę i włożyć do piekarnika. Et voilà! Ale po kolei… 😉 Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, dorzucamy cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Wlewamy mleko roślinne lub wodę i mieszamy. Migdały i orzechy warto wcześniej namoczyć – ja moczę przez około godziny, potem kroję na małe kawałki i dorzucam połowę do ciasta. Aronię myjemy, połowę wrzucamy do ciasta i mieszamy. Uzyskana konsystencja ma być dosyć lejąca. Jeśli będzie bardzo gęsta, ciasto będzie bardziej suche, jeśli zaś uzyskamy dosyć rzadką masę, ciasto będzie bardziej mokre. Konsystencję odpowiednio dopasujemy dodając więcej lub mniej mleka roślinnego.

Co dalej?

Całą masę wylewamy na okrągłą blachę pokrytą papierem do pieczenia. Na wierzch wrzucamy pozostałą aronii oraz pokrojone lub pokruszone orzechy i migdały. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni w trybie termoobiegu. Potem piekarnik wyłączamy i dajemy ciastu dojść do siebie. Ciacho idealnie pasuje do gorącej wegańskiej czekolady z cynamonem… Ale przepis innym razem…

Jesienne wypieki idealne na długie wieczory

Na jesienne wieczory świetne będą rozgrzewające ciasta albo chleb bakaliowy. Ja uwielbiam wsadzać do ciast owoce, jesienią będą to np. gruszki, jabłka, śliwki i oczywiście aronia. Często gości u nas crumble, brownie z malinami, ciasto śliwkowe i przepyszny orkiszowy chleb bakaliowy. Idealne z kubkiem rozgrzewającej herbaty od VarieTea.

Rozgrzewających jesiennych chwil,
Małgosia

Wypróbuj nasze inne wegańskie przepisy na słodkości:

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami

Wegańskie ciasto ze śliwkami i z białym makiem

Wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami

Wegańska migdałowa tarta z aronią w czerwonym winie

9 myśli na temat „Wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami

    • Potraktuj przepisy jako inspirację – dodaj takie składniki, jakie masz i próbuj, kombinuj! Ksylitol w większych ilościach może u niektórych powodować wzdęcia i biegunki, dlatego my go nie stosujemy. Poza tym są zdrowsze zamienniki. Jeśli Ty go tolerujesz, to stosuj. Mleko kokosowe da posmak kokosowy i może wyjść z tego również pyszny smak. 🙂

    • Użyłam mąki z gryki palonej, więc posmak jest, ale mniejszy niż w przypadku kaszy gryczanej palonej. Można go lekko zniwelować dodatkiem słodzika oraz cynamonu. Do ciasta można użyć mąki z gryki niepalonej.

Dodaj komentarz

Inline
Inline