wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami i porzeczkami

Wegańskie ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami

W kuchni mamy ostatnio zatrzęsienie owocowe. Zajadamy się porzeczkami, jagodami, wiśniami, czereśniami i jeszcze dorwaliśmy ostatnie truskawki. Wyszedł z nich świetny koktajl, a z pozostałych spontaniczne wegańskie ciasto drożdżowe. Pomysł, jak zwykle, przyszedł wieczorem, więc wtedy wychodzą największe kombinacje, bo dopiero wtedy patrzę, co mamy w szafce. O tym, że będzie to ciasto drożdżowe, zdecydowałam, jak robiliśmy porządki w lodówce i okazało się, że mamy paczkę drożdży i dawno z nich nic nie robiliśmy (czytajcie: dawno nie było pizzy). Tak więc pomyślałam chwilę, znalazłam mąkę orkiszową, płatki orkiszowe, płatki owsiane i zaczęłam działać. I wyszło pyszne wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami i porzeczkami. 

Wegańskie ciasto drożdżowe z fit słodzikiem?

Nasze wegańskie ciasto drożdżowe starałam się zrobić w wersji fit – zamiast kalorycznego cukru, dodałam do niego bardzo niskokaloryczny erytrytol (erytrol). Erytrytol to słodzik pochodzenia naturalnego – występuję na przykład w gruszkach oraz winogronach. Cechuje się również zerowym indeksem glikemicznym, nie powoduje skoków glikemii. Można go uznać za bezpieczny i zdrowy zamiennik cukru. Osiąga ok. 70% słodkości cukru, a więc, aby uzyskać ten sam efekt „słodkiego”, musimy dodać go nieco więcej. W odróżnieniu do ksylitolu nie wykazuje efektu przeczyszczającego przy spożyciu zbyt dużych ilości, gdyż nie jest metabolizowany przez organizm. Dodatek tego słodzika na pewno zmniejszy kaloryczność wypieków, ale… czy nadaje się do ciast drożdżowych? Przecież pożywką dla drożdży jest cukier. Otóż tak, można, ale do zaczynu z drożdżami warto dodać trochę cukru (brązowego), aby drożdże się namnożyły, a potem piec nieco dłużej i mieć na uwadze, że ciasto nie wyrośnie tak bardzo, jak w przypadku użycia większych ilości cukru. Dla nas to nie problem, a wybór zależy przecież od nas.

Wegańskie ciasto drożdżowe w wersji bezglutenowej

Wegańskie ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami można również zrobić w wersji bezglutenowej. Wystarczy zamiast mąki orkiszowej zastosować np. razową mąkę ryżową, nieco słodką samą w sobie w smaku i idealną do tego typu wypieków. Mąkę ryżową razową zastosowałam w podobnym, rabarbarowym wegańskim cieście z kruszonką: http://dobrezielsko.pl/weganskie-ciasto-rabarbarowe-z-kruszonka/. Płatki, otręby oraz mąka owsiana muszą być w wersji bezglutenowej ze specjalnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu. Pamiętajmy również, że jeśli nie musimy eliminować glutenu z diety, to orkisz jest dużo lepszym wyborem niż pszenica zwyczajna. Taki gluten nam nie straszny. 😉

Przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami i porzeczkami – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/weganskie-ciasto-drozdzowe-z-jagodami/2/.

wegańskie ciasto drożdżowe z jagodami

3 myśli na temat „Wegańskie ciasto drożdżowe z porzeczkami i jagodami

  1. Ciasto wygląda pysznie! Ja też już od dawna przerzuciłam się w wypiekach na orkisz. Wszystkim w rodzinie smakuje a jednak dużo zdrowszy niż biała zwykła pszenica. Dzięki za inspirację! 🙂

Dodaj komentarz

Inline
Inline