Wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką

Dom bez ciasta to nie dom. Roznoszący się w powietrzu zapach z piekarnika przywołuje dobre relacje, bliskość i pozytywne emocje. A jak dorzucimy do tego smaki, które nieodłącznie kojarzą nam się z dzieciństwem, to już jest prawdziwy dom. Smaki te kojarzą się z sezonowymi owocami i warzywami. Zmieniają się i zaskakują w zależności od naszego wieku, miejsca, w którym jesteśmy i ludzi, którzy nam towarzyszą. Będąc na majówce we Włoszech kupiliśmy sporo świeżego zielonego groszku i tak sobie przypomniałam, jak w dzieciństwie na wakacjach chodziłyśmy z kuzynką na pole, zrywałyśmy strąki groszku i jadłyśmy je buszując w zbożach… Pamiętam też, że na tym polu rósł rabarbar. Tak też i wspomnienia sprawiły, że zrobiłam wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką. 

Jakie wegańskie ciasto tu wykombinować?

Po powrocie z Włoch, przechadzając się po targu, wpadł mi w oko właśnie rabarbar przywołujący wspomnienia z dzieciństwa, przede wszystkim te związane z jedzonym jeszcze ciepłym ciastem rabarbarowym, którego nie jadłam już dobrych parę lat. Wzięłam więc kilogram. Na ciasto pachnące wspomnieniami. Tym bardziej, ze dawno nie piekłam (niecałe dwa tygodnie) i że co mniej więcej drugi piątek przygotowuję jakieś pyszne jedzonko do pojemniczka na cały weekend i biorę na uczelnię. A do tego jeszcze wyszła mi śniadaniowa niespodzianka dla mojego ukochanego. Filip poszedł wczoraj wieczorem z kolegami na pogaduchy i jak dziś się obudził, czekało na niego pyszne bezglutenowe wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką. I nagle znikło. Może i dobre na kaca. 😉

Rabarbar – z czym to się je?

Rabarbar to warzywo, chociaż zwykł kojarzyć nam się z owocem, gdyż wykorzystujemy go raczej w słodkich potrawach. Charakteryzuje się kwaskowatym, cierpkim smakiem. Może być koloru zielonego, różowego oraz czerwonego, a im bardziej jest czerwony, tym słodszy. Kryje w sobie sporo składników mineralnych (żelazo, potas, sód, magnez), a także witamin (C, E, kwas foliowy, beta-karoten) i polifenoli. Ze względu na wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego jest polecany osobom dbającym o linię. Ale też trzeba uważać i jeść go w umiarkowanych ilościach, gdyż zawiera szkodliwy kwas szczawiowy utrudniający przyswajanie wapnia, tak więc nie jest wskazany u osób borykających się z problemami ze strony układu pokarmowego, chorobami nerek, dną moczanową oraz reumatyzmem, a także u kobiet w ciąży.

Przepis na wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką  – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/weganskie-ciasto-rabarbarowe-z-kruszonka/2/.

wegańskie ciasto rabarbarowe

15 myśli na temat „Wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką

    • Można je zastąpić tahiną bądź innym masłem orzechowym, np. laskowym. Ostatecznie dodałabym zamiast niego olej kokosowy.

    • Mąka razowa jest nieco cięższa, ale też bardziej wyraźna w smaku. Dałabym te same proporcje, ale nieco więcej słodzika.

Dodaj komentarz

Inline
Inline