Wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką

Dom bez ciasta to nie dom. Roznoszący się w powietrzu zapach z piekarnika przywołuje dobre relacje, bliskość i pozytywne emocje. A jak dorzucimy do tego smaki, które nieodłącznie kojarzą nam się z dzieciństwem, to już jest prawdziwy dom. Smaki te kojarzą się z sezonowymi owocami i warzywami. Zmieniają się i zaskakują w zależności od naszego wieku, miejsca, w którym jesteśmy i ludzi, którzy nam towarzyszą. Będąc na majówce we Włoszech kupiliśmy sporo świeżego zielonego groszku i tak sobie przypomniałam, jak w dzieciństwie chodziłyśmy z kuzynką na pole, zrywaliśmy strąki groszku i jadłyśmy je buszując w zbożach… Po powrocie, przechadzając się po targu, wpadł mi w oko rabarbar, który również przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, przede wszystkim te związane z jedzonym jeszcze ciepłym ciastem rabarbarowym, którego nie jadłam już dobrych parę lat. Wzięłam więc kilogram. Na ciasto pachnące wspomnieniami. Tym bardziej, ze dawno nie piekłam (niecałe dwa tygodnie) i że co mniej więcej drugi piątek przygotowuję jakieś pyszne jedzonko do pojemniczka na cały weekend i biorę na uczelnię. A do tego jeszcze wyszła mi śniadaniowa niespodzianka dla mojego ukochanego. Filip poszedł wczoraj wieczorem z kolegami na pogaduchy i jak dziś się obudził, czekało na niego pyszne bezglutenowe wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką. Może i dobre na kaca. 😉

Rabarbar – z czym to się je?

Rabarbar to warzywo, chociaż zwykł kojarzyć nam się z owocem, gdyż wykorzystujemy go raczej w słodkich potrawach. Charakteryzuje się kwaskowatym, cierpkim smakiem. Może być koloru zielonego, różowego oraz czerwonego, a im bardziej jest czerwony, tym słodszy. Kryje w sobie sporo składników mineralnych (żelazo, potas, sód, magnez), a także witamin (C, E, kwas foliowy, beta-karoten) i polifenoli. Ze względu na wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego jest polecany osobom dbającym o linię. Ale też trzeba uważać i jeść go w umiarkowanych ilościach, gdyż zawiera szkodliwy kwas szczawiowy utrudniający przyswajanie wapnia, tak więc nie jest wskazany u osób borykających się z problemami ze strony układu pokarmowego, chorobami nerek, dną moczanową oraz reumatyzmem, a także u kobiet w ciąży.

Wegańskie ciasto rabarbarowe i nie tylko

Z rabarbaru można zrobić różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, tartę, z kruszonką, ale także konfiturę, mus do naleśników oraz kompot. Idealnie komponuje się z jabłkami, gruszkami oraz truskawkami, ogólnie z czymś słodkim – w naszym przepisie łączy się z daktylami i muszę stwierdzić, że to połączenie jest bardzo smaczne. Kompot z rabarbaru doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Dodałabym do niego imbir oraz miętę, ciekawe, jakby smakowało. Mus, który przygotowałam do wegańskiego ciasta rabarbarowego będzie również świetnie pasował do naleśników, racuchów, czy pancakesów. Sezon się dopiero rozpoczyna, więc będzie jeszcze okazja na wypróbowanie rabarbarowych pomysłów.

wegańskie ciasto rabarbarowe

Przepis na bezglutenowe wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką

Proporcje podane na okrągła blachę o średnicy 25 cm.

Czego nam potrzeba?

Spód

  • 300 g maki razowej ryżowej
  • 100 g masła orzechowego (arachidowego)
  • szklanka mleka roślinnego lub wody
  • 3 łyżki syropu daktylowego lub 4 daktyle
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody
  • szczypta soli

Mus rabarbarowy

  • 800 g rabarbaru
  • 3 łyżki syropu daktylowego lub 4 daktyle
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru brązowego

Kruszonka

  • 100 g mąki razowej ryżowej
  • 80 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru brązowego

Jak to zrobić?

Najłatwiej zacząć od rabarbaru, który myjemy i kroimy na kawałki o grubości 1 cm. Wrzucamy do garnka, dodajemy syrop daktylowy lub pokrojone daktyle, opcjonalnie zasypujemy 2 łyżkami cukru (łatwiej puszczą sok) i odstawiamy na min. pół godziny lub trochę dłużej, a następnie podgrzewamy przez ok. 10 minut, aż rabarbar puści jeszcze więcej soku. Sok odlewamy, a mus rabarbarowy z daktylami blendujemy. Jest to opcjonalne, gdyż możemy równie dobrze zostawić go w takiej formie z kawałkami, co kto woli, ja wolałam gładką masę.

Kiedy mus rabarbarowy sobie stygnie i tężeje, robimy spód. Z podanych proporcji wyjdzie raczej gruby spód, takie typowe ciasto, jeśli więc chcemy mieć cienki spód i ogólnie cienki placek, to proponuję dać mniej mąki i odpowiednio regulować ilość mleka / wody. Wsypujemy mąkę ryżową do miski i dodajemy masło orzechowe. Jeśli używamy gotowego, to wybieramy takie, które ma 100% orzechów w składzie. Ja tym razem zrobiłam domowe masło orzechowe – kupiłam niesolone orzechy arachidowe i je zblendowalam w dobrym blenderze na gładką masę. Następnie dodajemy syrop daktylowy albo pokrojone świeże lub suszone wymoczone daktyle. Oczywiście możemy użyć innego słodzika, ale daktyle pasują tutaj jak ulał i są zdrowym zamiennikiem cukru, który w małej ilości znajdzie się w kruszonce (taki mały grzeszek). Dosypujemy trochę proszku do pieczenia lub sody (zdrowsza) oraz szczyptę soli. Na opakowaniach zaleca się większą ilość proszku, ja akurat nie przepadam za tym posmakiem i wrzucam tylko trochę – ciasto wyrosło odpowiednio. Dolewamy powoli mleko roślinne lub chłodną wodę i dokładnie mieszamy, najlepiej blenderem ręcznym. Ciasto ma być bardzo gęste, ale lejące. Jeśli jest za suche dodajemy więcej mleka / wody.

Ciasto wylewamy do formy silikonowej lub zwykłej pokrytej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy je przez ok. 35 min w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie lekko wysuwamy blachę z piekarnika i nakłuwamy widelcem upieczone ciasto robiąc w nim niejako dziurki (ruszamy widelcem do przodu i do tyłu). Dosyć szybko kładziemy równomiernie na całej powierzchni spodu mus rabarbarowy, zwracając uwagę, aby również trochę musu weszło w dziurki. Warstwę rabarbarową przykrywamy kruszonką, którą robimy w następujący sposób: rozpuszczamy olej kokosowy w rondelku, sypiemy powoli cukier brązowy (trzcinowy), a następnie mąką, wszystko razem mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Całość zapiekamy razem jeszcze przez ok 10 minut.

Wegańskie ciasto rabarbarowe, czyli pożywne śniadanie

Placek po upieczeniu musi dojść do siebie, wystygnąć i wyschnąć. Trzeba wytrzymać, zanim przejdziemy do konsumpcji. Najlepiej zrobić je na noc, tak jak ja, i obudzić się na pyszne śniadanie. Polecam użyć bezglutenowej razowej mąki ryżowej ze względu na jej słodkawy smak, a także konieczność zachowania bezglutenowości ciasta. Jeśli jednak takiej mąki nie mamy albo nie musimy eliminować glutenu (przesłanki medyczne, a nie moda), proponuję użyć mąki orkiszowej typ 700. Takie zdrowe glutenowe czy bezglutenowe wegańskie ciasto rabarbarowe idealnie będzie pasowało nie tylko do popołudniowej kawy, ale także do wegańskich lodów. Ale lody zrobię innym razem. Mam już na nie pyszny pomysł. Poczekajcie cierpliwie na przepis – możecie zapisać się do subskrypcji mojego bloga (opcja po prawej stronie), wtedy informacje o nowych wpisach przyjdą bezpośrednio na Wasza skrzynkę. Zachęcam również do polubienia profilu facebookowego Dobrego Zielska: https://www.facebook.com/dobrezielsko. A jakby było Wam mało ciast z warzywami w środku, to zerknijcie na buraczane brownie (http://dobrezielsko.pl/weganskie-brownie-z-burakami) oraz ciasto marchewkowe (http://dobrezielsko.pl/ciasto-marchewkowe).

Wegańskie ciasto rabarbarowe z truskawkami

Uwielbiam dostosowywać kuchnię do zmieniających się pór roku. W maju piekę ciasto typowo rabarbarowe, a w czerwcu dodaję do rabarbaru truskawki…  Wypróbujcie koniecznie to połączenie. To jedno z moich ulubionych ciast na przemian z tartą z truskawkami. Też warta grzechu… Inspirujcie się przepisem: http://dobrezielsko.pl/weganska-tarta-z-truskawkami/.

Wegańska tarta z truskawkami i czerwonymi winogronami

15 myśli na temat „Wegańskie ciasto rabarbarowe z kruszonką

    • Można je zastąpić tahiną bądź innym masłem orzechowym, np. laskowym. Ostatecznie dodałabym zamiast niego olej kokosowy.

    • Mąka razowa jest nieco cięższa, ale też bardziej wyraźna w smaku. Dałabym te same proporcje, ale nieco więcej słodzika.

Dodaj komentarz

Inline
Inline