Wegańskie lody porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowe (lub jagodowe) z nasionami chia

Nareszcie mamy lato! W końcu! Trochę się gramoliło z tym swoim nadejściem, ale w końcu są upały. Tydzień temu, podobnie jak rok temu w lipcu, myślałam, co zrobić rozgrzewającego i do głowy przyszedł mi czekoladowy budyń jaglany i korzenne ciasteczka. Ale zrobiłam też wegańskie lody porzeczkowe na weekend. Porzeczek ostatnio u nas w bród. Robimy koktajle, tarty, jagielniki i domową konfiturę porzeczkową. Przypadkiem bezglutenowe. Miniony weekend postanowiłam przywitać pysznym koktajlem bananowo-brzoskwiniowo-porzeczkowym i wyszło mi go tak dużo, że część zamroziłam właśnie na wegańskie lody porzeczkowe. Dodałam do nich jeszcze nasiona chia. Były przepyszne. Planuję zrobić je jeszcze w wersji z jagodami.

Lody w wersji wegańskiej – prosto i pysznie

Wegańskie lody można zrobić na wiele sposobów. Mogą być typowo sorbetowe na bazie samych owoców albo też bardziej przypominające tradycyjne lody przygotowane na bazie mleczka, czy musu kokosowego. My robimy różne wersje wegańskich lodów w zależności od dostępnych składników i temperatury za oknem. Latem stawiamy na sezonowe owoce. A jako że uwielbiamy czarne porzeczki i zajadamy się nimi ostatnio w imponujących ilościach, toteż znalazły swoje miejsce nie tylko w koktajlach, cieście drożdżowym, czy tarcie, ale także w wegańskich lodach. Początkowo o lodach nie myślałam, tylko o koktajlu na śniadanie, ale okazało się, że porzeczek jeszcze sporo zostało i postanowiłam zrobić wegańskie lody.

Wegańskie lody owocowe, czyli przepyszne trio

Jako że czarne porzeczki są nieco kwaśne, pomyślałam, że trzeba je jakoś przełamać. Zwłaszcza że nie chciałam otrzymać typowego sorbetu. Pod ręką miałam dwa bardzo dojrzałe banany, które w takiej kropkowanej postaci są mega słodkie i wyśmienicie dodają słodyczy zdrowym deserom, tak więc pasowały jak ulał. Ale jeszcze czegoś mi brakowało i postanowiłam wegańskie lody przełamać nutą brzoskwini. I wyszło mi idealne połączenie smakowe! Wegańskie lody owocowe – pyszne o takiej gęstej, a nie wodnistej konsystencji. Dodałam do nich nasiona chia, które zwiększają wartość odżywczą deseru i jeszcze bardziej go zagęszczają. Zamiast porzeczek można dać jagody – lody też będą pyszne. 🙂

Przepis na wegańskie lody porzeczkowe – czytaj dalej: http://dobrezielsko.pl/weganskie-lody-porzeczkowe/2/.

11 myśli na temat „Wegańskie lody porzeczkowe (lub jagodowe) z nasionami chia

  1. Czarne porzeczki to akurat nie mój smak ale jak by dał maliny ? Będą pasowały do brzoskwini ? A może mango ? Można poeksperymentować z owocami 😀 Ale podstawa już jest 🙂 Dzięki 🙂 Myślę że będa pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Inline
Inline