Bezglutenowe,  Kolacja,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie,  Święta

Awokado z pesto pietruszkowo-bazyliowym

Przepis na awokado z pesto pietruszkowo-bazyliowym z pomidorkami, czerwoną papryką i szczypiorkiem

Składniki: (2 porcje)

– 2 dojrzałe awokado
– 2 łyżki oleju z pierwszego tłoczenia (lniany, rzepakowy lub oliwa)
– kilka migdałów
– kilka pomidorków koktajlowych
– kilka liści sałaty / garść kiełków / rzeżuchy
– kawałek czerwonej papryki
– garść natki pietruszki
– garść liści świeżej bazylii
– garść szczypiorku
– trochę cebuli i/lub ząbek czosnku
– sól zwykła lub czarna sól kala namak (nadaje jajecznego smaku)
– pieprz

Wykonanie:

Awokado myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy pionowo na pół, usuwamy pestkę. Z migdałów, pietruszki, bazylii, czosnku i oleju przygotowujemy pesto (podobny przepis tutaj). Migdały wrzucamy do blendera i przez chwilę rozdrabniamy na małe kawałki. Dodajemy olej, natkę, bazylię i czosnek. Solimy i pieprzymy. Jeśli chcemy uzyskać posmak jajka, dodajemy szczyptę czarnej soli kala namak. Jeśli nie chcemy, dajemy zwykłą sól kuchenną lub himalajską. Wszystkie składniki przez chwilę blendujemy, a następnie tak przygotowane pesto przekładamy do środka awokado. Pomidorki, paprykę, cebulę i szczypiorek drobno kroimy i mieszamy. Przekładamy na awokado. Podajemy z kiełkami, bazylią, sałatą.

 

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.