Zapiekane banany z bakaliami pod owsianą kruszonką

zapiekane banany wegańskie

Wczoraj i dziś potrzebne mi było szybkie i sycące śniadanie… Wstałam rano, nałupałam orzechów i zrobiłam zapiekane banany z bakaliami i owsianą kruszonką. Coś jak śliwkowe crumble, tylko takie mocno bakaliowe. Można także wrzucić wszystkie składniki do miseczki i ich nie zapiekać, ale zapiekane banany, takie bardzo dojrzałe smakują tak wybornie… I jak rozgrzewają… Zwłaszcza gdy doda się do nich cynamonu i goździków.

Przepis na  zapiekane banany z bakaliami pod owsianą kruszonką

Proporcje podane na 4 porcje.

Czego nam potrzeba?

  • 2 duże najlepiej dojrzałe banany
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 100 g suszonych daktyli niesiarkowanych
  • 100 g suszonych rodzynek niesiarkowanych
  • 100 g suszonych moreli niesiarkowanych
  • 100 g płatków owsianych
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • ulubiona konfitura, najlepiej z syropem

Jak to zrobić?

Orzechy, migdały i bakalie myjemy i moczymy przez ok. 1 godzinę. Następnie odsączamy, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miseczki i mieszamy. Płatki wrzucamy do miseczki, zalewamy roztopionym olejem kokosowym i mieszamy. Banany kroimy w talarki i rozkładamy je w ceramicznym naczyniu (najlepiej) lub na blaszce do pieczenia. Na banany kładziemy orzechy i bakalie, a następnie płatki. Na samym końcu dodajemy konfiturę. Najlepiej, aby była z syropem lub miała lejącą się konsystencję. U mnie była domowa konfitura z czarnej porzeczki. Całość zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Zapiekane banany na śniadanie

Taka śniadaniowa propozycja jest idealna na każdy aktywny dzień! Sprawdzi się również jako deser. Starczy dla dwóch dużych łasuchów albo czterech normalnych. 😉 Jeśli macie gości najlepsze będzie zapiekanie bananów porcjami w małych ceramicznych naczyniach, z których można bezpośrednio jeść łyżeczką – składników starczy na 8 takich porcji.

Rozgrzewających jesiennych śniadań,
Małgosia

Spróbuj także:

Śliwkowe crumble idealne na jesienne śniadanie

http://dobrezielsko.pl/slodkie-jesienne-orzechowe-sniadanie/

http://dobrezielsko.pl/granola-orzechowa/

34 Replies to “Zapiekane banany z bakaliami pod owsianą kruszonką”

  1. Podejrzewam, że to może być również propozycja na deser, prawda? Spróbuję dzisiaj... Pozdrawiam :)
    1. Jak najbardziej pasuje na deser. :)
  2. Wygląda mega apetycznie. Nie sądziłam, że takie połączenie może owocować w takie coś. Naprawdę fajny pomysł.:)
    1. Bardzo pyszne wyszło. Następnym razem zrobię banany w czekoladzie z kokosem... :)
  3. To składniki na jedną porcję?
    1. Podane proporcje mieszczą się na standardową blachę do pieczenia, chociaż najlepiej pasuje zrobić w naczyniu ceramicznym. Z tego wychodzą 4 porcje, chyba że jesteś sporym łasuchem, to licz dwie. ;)
  4. Zastanawiam się, czy daktyle, rodzynki i morele to nie byłoby dla mnie za dużo słodkiego naraz. Chociaż musiałabym spróbować, żeby zdecydować, ale ogólna propozycja przypadła mi do gustu :)
    1. Nie jest aż tak słodko. :) Smak jest wyrównany - płatki nie są słodkie, orzechy również nie. Byle konfitura nie była za słodka. Mam też również wrażenie, że owoce naturalnie suszone nie są aż tak słodkie jak te z konserwantem, ale tylko moje odczucie...
  5. Uwielbiam takie naturalne słodkości. Podejrzewam, że śliwki zapieczone z taką kruszonką też muszą być smaczne.
    1. Tak, jak najbardziej. Polecam Ci podobny przepis - tutaj właśnie ze śliwkami: http://dobrezielsko.pl/sliwkowe-crumble. :)
  6. Mniam mniam! Ale narobiłaś apetytu o 22:30 w niedzielę :D
    1. Wieczorem można przygotować i zostawić w ciepłym piekarniku, rano tylko ciutkę podgrzać... Szybka pobudka bez żadnych drzemek gwarantowana. ;)
  7. Jakaś bajka... a energii to starczy co najmniej na pół dnia. ;-) Faktycznie - świetny pomysł z tym zapiekaniem, smak musi być zupełnie inny od zwykłego musli.
    1. Tak, starcza na parę dobrych godzin. ;) U mnie było akurat na śniadanie przed całym dniem wykładów i sprawdziło się znakomicie. :)
  8. No i ten olej kokosowy :) W mojej kuchni must have :)
    1. U mnie również - do obróbki cieplnej najlepszy!
  9. Mmm, gdy widzę takie zdrowe i pyszne przepisy, to aż nie mogę się oprzeć, żeby nie wypróbować każdego po kolei! Jestem fanką tego typu żywności - a to jest mega przydatny wpis:)
    1. Dziękuję! Stawiam zawsze na zdrowe i pyszne przepisy. :)
  10. Śniadanie w kolorach iście jesiennych:))). Uwielbiam takie zdrowe potrawy. Świetne też na energetyczna przekąskę w ciągu dnia.
  11. Wygląda apetycznie! Ja dziś z walczyłam... Wyszły mi powidła i tarta :)
  12. ależ to musi być przepysznie słodkie :) uwielbiam połaczenie banana z bakaliami
    1. Takie połączenie smakuje bardzo dobrze, a jeśli banany są podawane na ciepło, robi się jeszcze pyszniej. :)
    1. Idealne na śniadanie. :)
  13. Potrzebuję ewidentnie zakupić naczynka do zapiekania w końcu :)
    1. Przydają się. :) Czasem jak piekę np. warzywa albo pyry to wrzucam do piekarnika przy okazji dwa takie małe naczynka z czymś pysznym na deserek. :)
  14. Ojej...jutro z rana będzie u mnie ;-)
  15. Mniam! Wygląda pysznie! Muszę w końcu domyć piekarnik!
    1. Masz dobry pretekst, by w końcu to zrobić. ;)
  16. Witam, brzmi smacznie, lubię wszystkie składniki, więc całość tez powinna mi smakować, fajny pomysł :-)
    1. Dziękuję. Całość smakuje znakomicie, spróbuj zrobić:)
  17. Ooo, to wiem, co zrobię jutro na energetyczne śniadanie. Lubię zapiekane banany, a na ten olej akurat była dwa dni temu promocja w pobliskim markecie, więc zrobiłam zapas.
    1. To akurat dobrze się składa. Składniki są, można robić. :)
  18. Wygląda naprawdę kusząco

Dodaj komentarz