Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Wegańskie tartaletki z truskawkami i granatem

W maju i czerwcu z reguły co roku jeżdżę w góry. Na każdy wyjazd zabieram ze sobą jakieś słodkości i zapas jedzenia, żeby w razie czego nie okazało się, że na miejscu jest lipa z wegańskimi opcjami. Jakoś mnie tak mimochodem ciągnie do czekolady, orzechów i owoców, a z tego może wyjść tylko coś na słodko, chociaż cukru u mnie w domu nie ma. Desery słodzę daktylami, bananami, syropem daktylowym lub klonowym, cukrem SugaVida, cukrem kokosowym, a czasem bezkalorycznym erytrolem. Oprócz batoników na drogę zrobiłam przy okazji bezglutenowe wegańskie tartaletki z truskawkami. Jako, że mamy piękny maj, to czas musi być iście truskawkowy. 🍓🍓🍓

Wegańskie tartaletki z truskawkami i granatem bez pieczenia

Wegańskie tartaletki można przygotować w wersji bez pieczenia, ale również zapiec spód, podobnie, jak w przypadku wegańskiej tarty z truskawkami i winogronami. Tartaletki przygotowane na bazie płatków owsianych są bezglutenowe, poniewż, jak już niejednokrotnie wspominałam, owies jest naturalnie bezglutenowy. Ale diabeł tkwi w szczegółach… Owies niestety najczęściej jest zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż. Jeśli więc musisz ściśle przestrzegać diety bezglutenowej, szukaj płatków owsianych bezglutenowych z wyraźnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu. Wtedy masz pewność, że wszystko, co przygotowujesz na z ich użyciem, będzie bezglutenowe. I wegańskie tartaletki z truskawkami też będą bezglutenowe. Wielbiciele kokosowego posmaku mogą dodać roztopiony mus kokosowy zamiast oleju kokosowego. Będzie jeszcze większa pycha!

Jak ograniczyć kaloryczność tartaletek?

W przepisie można również opcjonalnie zmienić słodzik i dodać na przykład bezkaloryczny erytrol, chociaż polecam Ci użyć takiego słodzika, który nieco zagęści ciasto, jak na przykład syrop daktylowy lub klonowy. Jeśli nie masz tych syropów pod ręką, możesz wziąć kilka daktyli, najlepiej zblendowanych świeżych, albo suszonych namoczonych przed blendowaniem. Jeśli w swojej diecie dopuszczasz miód (najlepiej oczywiście z lokalnej pasieki), możesz użyć go jako słodzik i lepiszcze, a ograniczyć ilość oleju kokosowego, który jest bardziej kaloryczny.

Agar, czyli jak to zagęścić

Do zagęszczenia nadzienia truskawkowego użyłam roślinnego środka żelującego – agaru. Używam go do wszelkich wegańskich deserów, których nie piekę, a które mają być zagęszczone i się nie rozlatywać, jak np. jagielniki, tofurniki. Agar można używać w niektórych przypadkach na zmianę z olejem lub musem kokosowym, ale jest dużo mniej kaloryczny i jeszcze zwiększa ilość błonnika w przygotowanym deserze. Jak zrobić roztwór agaru, przeczytasz tutaj.

Przepis na bezglutenowe wegańskie tartaletki z truskawkami i granatem 

Proporcje podane na 2 foremki do tartaletek o średnicy ok. 15 cm oraz na podjadanie w trakcie przygotowywania…

Składniki:

Spód:

  • 100 g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej z wyraźnym oznaczeniem na opakowaniu)
  • 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego
  • 2 łyżki musu kokosowego lub nierafinowanego oleju kokosowego
  • połowa laski wanilii
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g truskawek
  • pół owocu granatu
  • 3 g agaru (1,5 łyżeczki)
  • cztery łyżki wody

Wykonanie

Płatki owsiane mielę w młynku lub w blenderze kielichowym i przesypuję do miski. Roztapiam mus kokosowy. W upale wystarczy wystawić mały słoiczek czy miseczkę z musem na balkonie, gdyż roztapia się (podobnie jak olej kokosowy) już w temperaturze powyżej 25 stopni. A jeśli nie ma upału, roztapiam go w kąpieli wodnej. Roztopiony mus przelewam do zmielonych płatków owsianych, dodaję syrop daktylowy, połowę laski wanilii oraz szczyptę soli dla podkręcenia smaku. Całe ciasto na spód wyrabiam ręcznie, na następnie przekładam do foremki na tartaletkę i wykładam, dociskając palcami. Wyłożoną foremkę odstawiam do lodówki, aby nieco stwardniała. Nadwyżkę ciasta można zjeść.

Co dalej?

Truskawki myję, jedną trzecią przerzucam do blendera lub do miski, dodaję pestki granatu. Tutaj przeczytasz, jak szybko obrać granat. Agar przygotowuję wg instrukcji podanej w tym wpisie. W przepisie na wegańskie tartaletki z truskawkami dałam ciut więcej agaru ze względu na dodatek granatu, który jest bardziej wodnisty. Po przygotowaniu roztworu agaru przelewam go do truskawek i pestek granatu i wszystko razem blenduję. Przelewam szybko do foremek ze spodem tartaletek, do musu wrzucam resztę pokrojonych truskawek i odstawiam do lodówki. Et voilà, wegańskie tartaletki z truskawkami i granatem gotowe! Podaję i jem prosto z foremki.

Tartaletki bez pieczenia, czyli niedzielne śniadanie

Agar tężeje dosyć szybko, już w temperaturze pokojowej, tak więc wegańskie tartaletki z truskawkam można będzie spałaszować dosyć szybko. Ja natomiast robiłam je w sobotę wieczorem i okazały się pysznym niedzielnym śniadaniem. Nie było łatwo wytrzymać prawie 12 godzin, ale dałam radę! Jest to mała bomba kaloryczna, ale za to jaka dobra i szybko sycąca! Po śniadaniu wybrałam się na rower i spaliłam wszystko. 😉 Wegańskie tartaletki można przygotować w różnych smakach i z różnokolorowym nadzieniem. Ja przygotowałam jeszcze nadzienie czekoladowo-orzechowe… Jeszcze bardziej kaloryczne. Obłędne, ale o tym w jednym z kolejnych przepisów…

Jakie są Twoje ulubione desery z truskawkami? 
Małgosia

Co to jest agar?

Agar – roślinny środek żelujący do wegańskich deserów

Inne wegańskie przepisy z truskawkami:

Czekoladowy mus z truskawkami i orzechami laskowymi

Wegański tofurnik z truskawkami bez pieczenia

9 komentarzy

  • Ania

    Ech, wybrałam złą godzinę na odwiedziny. Od razu zglodnialam, a już jestem po kolacji :) A teraz już tak całkiem poważnie, będę musiała przygotować je w domu, bo prezentują się niesamowicie smakowicie :)
  • Monika

    Wygladaja bosko, wrzucam do moich przepisow, jak zakoncze post Dabrowskiej. I w koncu chce pobawic sie z agar-agar, do tej pory nie mialam okazji.
  • Joanna

    Wyglądają obłędnie. Niestety u nas już nie ma truskawek, ale czekam na przepis z nadzieniem czekoladowo-orzechowym :)
  • Karolina

    Wszystko co kocham w jednym przepisie! Świetne połączenie truskawek i granatu! Do spróbowania, na pewno smakuje idealnie do kawki :)
  • Ola

    Przepysznie wygląda, uwielbiam truskawki i narzekam, że w tym roku się skończyy, a ja jadłam je chyba ze 3 razy tylko. Drogo i mało.
  • Justyna

    Zakochałam się w tartaletkach po przyjeździe do Francji. Tutaj są one bardzo popularne. Te Twoje wyglądają obłędnie!

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.