Czekoladowy bezglutenowy wegański budyń jaglany

Budyń jaglany z czekoladą, orzechami i daktylami

Od paru dni jesteśmy w górach. Szukamy wiosny. Mamy drugą połowę kwietnia, zero stopni, a chwilami na minusie i zimę. Dziś było tak zimno, że padło na szukanie oznak wiosny na Pogórzu Izerskim. Przynajmniej tu widać nieśmiało zieleniejące się drzewa i łąki. Wybraliśmy się na kilka punktów widokowych, z których rozpościerały się piękne panoramy na nieco zaśnieżone Karkonosze i Izery. Przypomniała mi się ostatnia wycieczka w góry w lutym, zamiecie śnieżne i przecieranie szlaków. Mam wrażenie, że wtedy nie było tak zimno, jak teraz… Marzę o cieple i jakimś ciepłym, rozgrzewającym deserku… Przed wyjazdem na śniadanie zrobiłam pyszny wegański, naturalnie bezglutenowy, budyń jaglany z czekoladą. Po powrocie zrobię podobny w innej nucie smakowej. Może typowo korzennej, w końcu mamy zimę… 

Budyń jaglany z czekoladą, czyli co zrobić z nadmiarem jaglanki

Budyń jaglany, podobnie jak zdecydowanie spora część moich kulinarnych eksperymentów, wyszedł przypadkowo – dzień wcześniej wsypało mi się za dużo kaszy jaglanej, jak przygotowywałam obiad i tak dumałam, co z tej nadwyżki wymodzić. Jako że następnego dnia mieliśmy wyjeżdżać, lodówka świeciła pustkami i trzeba było wyjeść wszelkie pozostałe resztki. Praktycznie brak zielska właściwego podsunął mi pomysł, aby zrobić coś słodkiego i tak padło na wegański (bezglutenowy) budyń jaglany. Dodałam do niego to, co w domu jest zawsze – mleko kokosowe, kakao, orzechy i daktyle. Smakuje wybornie, jak budyń, ale dużo lepiej niż taki z torebki. Nie za słodki, idealny dla wielbicieli gorzkiej czekolady. Ale słodycz, jak to słodycz, można ją odpowiednio dawkować i modyfikować.

Budyń jaglany w wersji jesionno-zimowej

Czekoladowy budyń jaglany sprawdzi się nie tylko chłodną wiosną, ale też w zimie właściwej. Idealnie będą pasowały do niego iście jesienno-zimowe i świąteczne przyprawy, jak cynamon (szukajcie cejlońskiego), kardamon, goździki, czy nawet imbir. Można zrobić z niego piernikowy budyń jaglany. W takim połączeniu na pewno rozgrzeje największych zmarzluchów.

Przepis na wegański budyń jaglany z czekoladą, orzechami laskowymi i daktylami

Proporcje podane na 2 duże porcje dla 2 osób, tudzież 4 w rozsądnej ilości.

Czego nam potrzeba?

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka kokosowego (jedna puszka)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 świeże daktyle lub namoczone suszone lub łyżka syropu daktylowego
  • kilka drobno pokrojonych orzechów laskowych lub łyżka kremu z orzechów laskowych
  • kilka kosteczek gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: wybrane przyprawy korzenne

Jak to zrobić?

Gotujemy kaszę jaglaną. We wpisie na pastę jaglano-pieczarkową do chleba wspominałam, w jaki sposób ugotować kaszę jaglaną, aby była neutralna w smaku i nie miała posmaku goryczki (klik). Po ugotowaniu kaszę odstawiamy i pozwalamy jej dość do siebie. Następnie dodajemy do niej mleczko kokosowe, kakao, pokrojone daktyle oraz orzechy laskowe (lub obłędnie grzeszny krem w 100% orzechowy) i szczyptę soli oraz opcjonalnie, wg uznania, przyprawy korzenne.Wszystko razem blendujemy ręcznie lub, jeśli mamy blender kielichowy, wrzucamy do kielicha i blendujemy (polecam blender molekularny Ronic Zyle). Odstawiamy na parę minut, aby budyń jaglany nieco zastygł. Możemy go także podgrzać, jeśli wolimy skonsumować deser na ciepło. Przed samym podaniem posypujemy zestruganą gorzką czekoladą.

Czekoladowy budyń jaglany, czyli wspomnienie z dzieciństwa

Budyń jaglany robi się szybko i banalnie prosto, a naprawdę potrafi zaskoczyć efektem. Smakuje idealnie budyniowo i przywołuje smaki dzieciństwa. Nasze niegdysiejsze desery składały się właśnie z budyniu czekoladowego, ale takiego z torebki. Teraz mamy zdrowszą wersję budyniu na bazie kaszy jaglanej, do tego gorzka czekolada przełamana słodyczą daktyli i orzechową nutą. A świeże daktyle chodzą mi nieustannie po głowie od ostatniego ciasta. Idealne połączenie, z których wychodzi zdrowy, wegański, bezglutenowy deser. Pycha!

Udanych wspomnień, 
Małgosia

Wypróbuj także inne desery z kaszą jaglaną i mlekiem kokosowym:

Czekoladowy jagielnik z malinami i migdałami

Sticky rice z brzoskwiniami, malinami, jeżynami i czekoladą

Wegańska tarta z porzeczkami i kremem jaglanym

11 myśli na temat „Budyń jaglany z czekoladą, orzechami i daktylami

  1. Człowiek próbuje w internetach pracować, ale takie widoki zdecydowanie przeszkadzają - i znowu decyzja do podjęcia, pracowac czy iść jaglanke gotować ;)
  2. O tej godzinie takie smaki! Bardzo lubię jaglaną kaszę i wszystko, co z niej się robi, ale kasza ma wysoki indeks glikemiczny i przy mojej insulinooporności powinnam się jej niestety wystrzegać :(
    • Niestety, 100 g gotowanej kaszy jaglanej ma indeks glikemiczny ok. 70, więc to produkt, którego przy insulinooporności należy unikać. Oczywiście w ogólnym założeniu, bo to też zależy z czym i ile na raz się kaszy jaglanej jada.
  3. Zaraz muszę z domu wychodzić, a jestem w proszku, a tu takie posty mi wyskakują! No jak można? Jak to pięknie wygląda, jaka szkoda, że teraz nie mogę sobie przyrządzić królewskiego śniadania :(( no ale obowiązki wzywają. Zrobię jak przyjdę do domu! Muszę, bo coś czuję, że będzie mnie to prześladować dziś cały dzień!

Dodaj komentarz