Bezglutenowa wegańska chałwowa tarta ze śliwkami

bezglutenowa wegańska chałwowa tarta ze śliwkami

Lubicie śliwki i chałwę? Jeśli tak, to proponuję coś bardzo dobrego i prostego – będzie to bezglutenowa wegańska chałwowa tarta ze śliwkami, którą zrobiłyśmy na ostatnich warsztatach. Tarta jest banalnie prosta! Potrzeba praktycznie kilka składników i wystarczy niewiele ponad godzinę na przygotowanie i pieczenie, a potem można się delektować jej chałwowym smakiem.

Błyskawiczna tarta chałwowa ze śliwkami

Tartę chałwową robi się bardzo szybko. I szybko znika. Można ją zjadać na ciepło. Śliwki świetnie się rozpływają w piekarniku i dodają tarcie tego czegoś… To jeden z moich ulubionych jesiennych wegańskich deserów.

Przepis na chałwową tartę ze śliwkami

Czego nam potrzeba?

  • 1 szklanka mleka owsianego lub innego roślinnego (➡ przepis), opcjonalnie przegotowanej letniej wody
  • 300 g zmielonego sezamu lub 400 g gotowej tahini
  • 300 g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej (ciasto będzie bezglutenowe, jeśli mąka owsiana lub płatki będą bezglutenowe – musi być to specjalnie oznaczone na opakowaniu)
  • 300 g śliwek
  • 4 łyżeczki stewii / 4 łyżki erytrolu / 3 łyżki cukru kokosowego lub ewentualnie 4 łyżki cukru brązowego

Jak to zrobić?

Do naszej tarty potrzebujemy tahiny, czyli zblendowanego sezamu do półpłynnej konsystencji. Możemy również użyć kupnej tahiny, ale co zrobione w domu, to lepiej smakuje i mamy pewność, że jest 100% sezamu. Tahinę, słodzik, zmielone płatki owsiane oraz „mleko” owsiane łączymy i blendujemy. Ciasto powinno być dosyć zbite, nie powinno być lejące. Jeśli takie będzie, trzeba dodać więcej płatków. Wykładamy je na formę. Śliwki odpestkowujemy i dzielimy na połówki, układamy na cieście, tworząc koła od krawędzi do środka. Tartę chawłową pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni w opcji termoobiegu, wyłączamy, zostawiamy w piekarniku i pozwalamy jej „dojść”. Smakuje pysznie chałwowo, a śliwki rozpływają się w ustach.

Rozgrzewający wegański deser na jesień

Uwielbiam tę tartę za jej smak i szybkość przygotowania. Idealnie pasuje do niej domowa gęsta wegańska czekolada na gorąco… Ach, ale się rozmarzyłam… Idę robić czekoladę…

Cudownych jesiennych wieczorów,
Małgosia

Wypróbuj innych jesiennych wegańskich przepisów:

Wegańska tarta rustykalna ze śliwkami i aronią w winie

Śliwkowe crumble idealne na jesienne śniadanie

Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

Wegańska tarta ze śliwkami i kruszonką

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami

Wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami

31 Replies to “Bezglutenowa wegańska chałwowa tarta ze śliwkami”

  1. aż zgłodniałam... wygląda smakowicie. Koniecznie wypróbuję twój przepis :)
    1. Polecam, smakuje bardzo chałwowo. :)
  2. Wygląda przepysznie, a jeszcze chałwę uwielbiam :D
    1. Na pewno polubisz więc taką tartę.
  3. Ja samą chałwę zawsze raczej omijałam, ale chyba już czas się do niej przekonać.. szczególnie mając taki przepis ;)
    1. Warto, tarta jest przepyszna!
  4. Wygląda smakowicie, zapiszę przepis :)
    1. Wypróbuj. Jak zrobisz, podziel się zdjęciem na fanpage'u https://www.facebook.com/dobrezielsko/posts/1696092380712203.
  5. Fajny pomysł, ciekawe jak wyszedłby z truskawkami?
    1. Polecam mniej wodniste owoce na taką tartę... Truskawki mogą się trochę rozbełtać, ale spróbuj, może akurat będzie ok. Za to idealnie pasują tutaj np. brzoskwinie.
  6. To wygląda tak pysznie, że miałabym ochotę to zrobić tu i teraz. Akurat chodzi za mną coś słodkiego, więc czuję, że popełniłam grzech wchodząc tu do Ciebie ;).
    1. Ale to taki zdrowy grzeszek. ;)
  7. Nie przepadam za chalwą, ale może właśnie w takim wydaniu ...;)
    1. W takim wydaniu jest idealna. ;)
  8. Brzmi pysznie a przepis nie jest trudny :)
    1. Tak, jest prosty, pyszny i całkiem szybki.
  9. Przepyszna, co więcej mam słabość do tart, które mają na wierzchu owoce ułożone pięknie i symetrycznie :)
    1. Ja również... Podobają mi się bardzo!:)
  10. Niekoniecznie lubię chałwę, ale Twoje przepisy są zawsze świetne, więc może Ci zaufam :)
    1. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. :)
  11. Coś dla mojego Taty - uwielbia chałwę!! Może zrobię mu na urodziny :)
    1. Świetny pomysł!
  12. Brzmi obłędnie, aż mam ochotę zjeść kawałek :)
    1. Nieskromnie powiem, że tak, brzmi obłędnie, a przy tym jest prosta do zrobienia. :)
  13. A gdzie w Poznaniu dostanę tą tahinę? W większym supermarkecie powinna być?
    1. Zachęcam do zrobienia własnej, jeśli masz dobry blender. Gotowce znajdziesz w sklepach z żywnością ekologiczną itp. :)
  14. brzmi super, choć obawiam się, że przy tej ilości tahiny może być gorzkawe, ale jak to mówią - nie przekonasz się, puki nie spróbujesz :)
    1. Dwa smaki świetnie się tu łączą. Jest nuta słodyczy i charakterystyczna nuta sezamu. Nam nie przeszkadza. Jeśli ktoś woli bardziej słodką wersję, może dodać odpowiednio więcej słodzika.
  15. Zapowiada się przepysznie! :)
    1. I to bardzo! ;)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.