bezglutenowa wegańska chałwowa tarta ze śliwkami
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Bezglutenowa wegańska chałwowa tarta ze śliwkami

Lubicie śliwki i chałwę? Jeśli tak, to proponuję coś bardzo dobrego i prostego – będzie to bezglutenowa wegańska chałwowa tarta ze śliwkami, którą zrobiłyśmy na ostatnich warsztatach. Tarta jest banalnie prosta! Potrzeba praktycznie kilka składników i wystarczy niewiele ponad godzinę na przygotowanie i pieczenie, a potem można się delektować jej chałwowym smakiem.

Błyskawiczna tarta chałwowa ze śliwkami

Tartę chałwową robi się bardzo szybko. I szybko znika. Można ją zjadać na ciepło. Śliwki świetnie się rozpływają w piekarniku i dodają tarcie tego czegoś… To jeden z moich ulubionych jesiennych wegańskich deserów.

Przepis na chałwową tartę ze śliwkami

Czego nam potrzeba?

  • 1 szklanka mleka owsianego lub innego roślinnego (➡ przepis), opcjonalnie przegotowanej letniej wody
  • 300 g zmielonego sezamu lub 400 g gotowej tahini
  • 300 g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej (ciasto będzie bezglutenowe, jeśli mąka owsiana lub płatki będą bezglutenowe – musi być to specjalnie oznaczone na opakowaniu)
  • 300 g śliwek
  • 4 łyżeczki stewii / 4 łyżki erytrolu / 3 łyżki cukru kokosowego lub ewentualnie 4 łyżki cukru brązowego

Jak to zrobić?

Do naszej tarty potrzebujemy tahiny, czyli zblendowanego sezamu do półpłynnej konsystencji. Możemy również użyć kupnej tahiny, ale co zrobione w domu, to lepiej smakuje i mamy pewność, że jest 100% sezamu. Tahinę, słodzik, zmielone płatki owsiane oraz “mleko” owsiane łączymy i blendujemy. Ciasto powinno być dosyć zbite, nie powinno być lejące. Jeśli takie będzie, trzeba dodać więcej płatków. Wykładamy je na formę. Śliwki odpestkowujemy i dzielimy na połówki, układamy na cieście, tworząc koła od krawędzi do środka. Tartę chawłową pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni w opcji termoobiegu, wyłączamy, zostawiamy w piekarniku i pozwalamy jej “dojść”. Smakuje pysznie chałwowo, a śliwki rozpływają się w ustach.

Rozgrzewający wegański deser na jesień

Uwielbiam tę tartę za jej smak i szybkość przygotowania. Idealnie pasuje do niej domowa gęsta wegańska czekolada na gorąco… Ach, ale się rozmarzyłam… Idę robić czekoladę…

Cudownych jesiennych wieczorów,
Małgosia

31 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
korzenne wegańskie ciasto marchewkowe z orzechami
Wegańskie ciasto marchewkowe z orzechami

Korzenne wegańskie ciasto marchewkowe upiekłam z marchewek i orzechów włoskich zebranych w jesiennym ogrodzie u znajomych na Pogórzu Sudeckim. Rozkoszuję się...

Zamknij