bezglutenowa wegańska chałwowa tarta ze śliwkami
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie

Bezglutenowa wegańska chałwowa tarta ze śliwkami

Lubicie śliwki i chałwę? Jeśli tak, to proponuję coś bardzo dobrego i prostego – będzie to bezglutenowa wegańska chałwowa tarta ze śliwkami, którą zrobiłyśmy na ostatnich warsztatach. Tarta jest banalnie prosta! Potrzeba praktycznie kilka składników i wystarczy niewiele ponad godzinę na przygotowanie i pieczenie, a potem można się delektować jej chałwowym smakiem.

Błyskawiczna tarta chałwowa ze śliwkami

Tartę chałwową robi się bardzo szybko. I szybko znika. Można ją zjadać na ciepło. Śliwki świetnie się rozpływają w piekarniku i dodają tarcie tego czegoś… To jeden z moich ulubionych jesiennych wegańskich deserów.

Przepis na chałwową tartę ze śliwkami

Czego nam potrzeba?

  • 1 szklanka mleka owsianego lub innego roślinnego (➡ przepis), opcjonalnie przegotowanej letniej wody
  • 300 g zmielonego sezamu lub 400 g gotowej tahini
  • 300 g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej (ciasto będzie bezglutenowe, jeśli mąka owsiana lub płatki będą bezglutenowe – musi być to specjalnie oznaczone na opakowaniu)
  • 300 g śliwek
  • 4 łyżeczki stewii / 4 łyżki erytrolu / 3 łyżki cukru kokosowego lub ewentualnie 4 łyżki cukru brązowego

Jak to zrobić?

Do naszej tarty potrzebujemy tahiny, czyli zblendowanego sezamu do półpłynnej konsystencji. Możemy również użyć kupnej tahiny, ale co zrobione w domu, to lepiej smakuje i mamy pewność, że jest 100% sezamu. Tahinę, słodzik, zmielone płatki owsiane oraz „mleko” owsiane łączymy i blendujemy. Ciasto powinno być dosyć zbite, nie powinno być lejące. Jeśli takie będzie, trzeba dodać więcej płatków. Wykładamy je na formę. Śliwki odpestkowujemy i dzielimy na połówki, układamy na cieście, tworząc koła od krawędzi do środka. Tartę chawłową pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni w opcji termoobiegu, wyłączamy, zostawiamy w piekarniku i pozwalamy jej „dojść”. Smakuje pysznie chałwowo, a śliwki rozpływają się w ustach.

Rozgrzewający wegański deser na jesień

Uwielbiam tę tartę za jej smak i szybkość przygotowania. Idealnie pasuje do niej domowa gęsta wegańska czekolada na gorąco… Ach, ale się rozmarzyłam… Idę robić czekoladę…

Cudownych jesiennych wieczorów,
Małgosia

31 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
bezglutenowa wegańska amarantusianka z bakaliami i bananem
Amarantusianka z bakaliami słodzona bananem

Co jakiś czas wymieniamy tradycyjną śniadaniową owsiankę na amarantusiankę. Jesienią najczęściej jest to amarantusianka z bakaliami i bananem, zaś latem...

Zamknij