Bezglutenowa wegańska chałwowa tarta ze śliwkami

Lubicie śliwki i chałwę? Jeśli tak, to proponuję coś bardzo dobrego i prostego – będzie to bezglutenowa wegańska chałwowa tarta ze śliwkami, którą zrobiłyśmy na ostatnich warsztatach. Tarta jest banalnie prosta! Potrzeba praktycznie kilka składników i wystarczy niewiele ponad godzinę na przygotowanie i pieczenie, a potem można się delektować jej chałwowym smakiem.

Błyskawiczna tarta chałwowa ze śliwkami

Tartę chałwową robi się bardzo szybko. I szybko znika. Można ją zjadać na ciepło. Śliwki świetnie się rozpływają w piekarniku i dodają tarcie tego czegoś… To jeden z moich ulubionych jesiennych wegańskich deserów.

Przepis na chałwową tartę ze śliwkami

Czego nam potrzeba?

  • 1 szklanka mleka owsianego lub innego roślinnego (➡ przepis), opcjonalnie przegotowanej letniej wody
  • 300 g zmielonego sezamu lub 400 g gotowej tahini
  • 300 g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej (ciasto będzie bezglutenowe, jeśli mąka owsiana lub płatki będą bezglutenowe – musi być to specjalnie oznaczone na opakowaniu)
  • 300 g śliwek
  • 4 łyżeczki stewii / 4 łyżki erytrolu / 3 łyżki cukru kokosowego lub ewentualnie 4 łyżki cukru brązowego

Jak to zrobić?

Do naszej tarty potrzebujemy tahiny, czyli zblendowanego sezamu do półpłynnej konsystencji. Możemy również użyć kupnej tahiny, ale co zrobione w domu, to lepiej smakuje i mamy pewność, że jest 100% sezamu. Tahinę, słodzik, zmielone płatki owsiane oraz „mleko” owsiane łączymy i blendujemy. Ciasto powinno być dosyć zbite, nie powinno być lejące. Jeśli takie będzie, trzeba dodać więcej płatków. Wykładamy je na formę. Śliwki odpestkowujemy i dzielimy na połówki, układamy na cieście, tworząc koła od krawędzi do środka. Tartę chawłową pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170 stopni w opcji termoobiegu, wyłączamy, zostawiamy w piekarniku i pozwalamy jej „dojść”. Smakuje pysznie chałwowo, a śliwki rozpływają się w ustach.

Rozgrzewający wegański deser na jesień

Uwielbiam tę tartę za jej smak i szybkość przygotowania. Idealnie pasuje do niej domowa gęsta wegańska czekolada na gorąco… Ach, ale się rozmarzyłam… Idę robić czekoladę…

Cudownych jesiennych wieczorów,
Małgosia

Wypróbuj innych jesiennych wegańskich przepisów:

Wegańska tarta rustykalna ze śliwkami i aronią w winie

Śliwkowe crumble idealne na jesienne śniadanie

Konfitura z pomarańczy z goździkami i cynamonem

Wegańska tarta ze śliwkami i kruszonką

Chleb bakaliowy z migdałami i orzechami

Wegańska tarta rustykalna z brzoskwiniami

31 Comments Add yours

  1. Ania napisał(a):
    aż zgłodniałam... wygląda smakowicie. Koniecznie wypróbuję twój przepis :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Polecam, smakuje bardzo chałwowo. :)
  2. Wygląda przepysznie, a jeszcze chałwę uwielbiam :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Na pewno polubisz więc taką tartę.
  3. Joanna M. napisał(a):
    Ja samą chałwę zawsze raczej omijałam, ale chyba już czas się do niej przekonać.. szczególnie mając taki przepis ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Warto, tarta jest przepyszna!
  4. Ogród pod lasem napisał(a):
    Wygląda smakowicie, zapiszę przepis :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wypróbuj. Jak zrobisz, podziel się zdjęciem na fanpage'u https://www.facebook.com/dobrezielsko/posts/1696092380712203.
  5. Natalia Jaranowska napisał(a):
    Fajny pomysł, ciekawe jak wyszedłby z truskawkami?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Polecam mniej wodniste owoce na taką tartę... Truskawki mogą się trochę rozbełtać, ale spróbuj, może akurat będzie ok. Za to idealnie pasują tutaj np. brzoskwinie.
  6. Karina napisał(a):
    To wygląda tak pysznie, że miałabym ochotę to zrobić tu i teraz. Akurat chodzi za mną coś słodkiego, więc czuję, że popełniłam grzech wchodząc tu do Ciebie ;).
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ale to taki zdrowy grzeszek. ;)
  7. Diana napisał(a):
    Nie przepadam za chalwą, ale może właśnie w takim wydaniu ...;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      W takim wydaniu jest idealna. ;)
  8. Lady Szpilka napisał(a):
    Brzmi pysznie a przepis nie jest trudny :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Tak, jest prosty, pyszny i całkiem szybki.
  9. olakotowska napisał(a):
    Przepyszna, co więcej mam słabość do tart, które mają na wierzchu owoce ułożone pięknie i symetrycznie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja również... Podobają mi się bardzo!:)
  10. dizajnuch napisał(a):
    Niekoniecznie lubię chałwę, ale Twoje przepisy są zawsze świetne, więc może Ci zaufam :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. :)
  11. JMJ napisał(a):
    Coś dla mojego Taty - uwielbia chałwę!! Może zrobię mu na urodziny :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Świetny pomysł!
  12. martsokolowska napisał(a):
    Brzmi obłędnie, aż mam ochotę zjeść kawałek :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Nieskromnie powiem, że tak, brzmi obłędnie, a przy tym jest prosta do zrobienia. :)
  13. MamaKakaludka napisał(a):
    A gdzie w Poznaniu dostanę tą tahinę? W większym supermarkecie powinna być?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zachęcam do zrobienia własnej, jeśli masz dobry blender. Gotowce znajdziesz w sklepach z żywnością ekologiczną itp. :)
  14. aniaodgotowania napisał(a):
    brzmi super, choć obawiam się, że przy tej ilości tahiny może być gorzkawe, ale jak to mówią - nie przekonasz się, puki nie spróbujesz :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dwa smaki świetnie się tu łączą. Jest nuta słodyczy i charakterystyczna nuta sezamu. Nam nie przeszkadza. Jeśli ktoś woli bardziej słodką wersję, może dodać odpowiednio więcej słodzika.
  15. Edyta napisał(a):
    Zapowiada się przepysznie! :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      I to bardzo! ;)
  16. Roksi napisał(a):
    Uwielbiam tarty :)

Dodaj komentarz