Ciasto kokosowe z nutą czekoladowo-kawową

Lubicie czekoladę? A kawę? Do tego świeże kokosy? Jeśli tak, to świetnie! Mam dziś dla Was pyszną propozycję: wegańskie ciasto kokosowe z nutą czekoladowo-kawową. A do tego bezglutenowe. Obłęd. Dosłownie. To moje ulubione deserowe połączenie. Jeśli kawa, to z gorzką czekoladą. Chociaż kto powiedział, że taka 70%-tka jest gorzka? Jest całkiem słodka. A do tego świeżo rozłupany kokos… W zasadzie najbardziej w tym wszystkim pociągała mnie akcja rozbijania kokosa… Musiałam się wyżyć, a dwa kokosy aż się prosiły o rozłupanie, w efekcie wyszło więc przyjemne z całkiem pożytecznym. 😉 Ale do rzeczy, cóż siedzi w tym cieście i jak je zrobić? Ciasto czekoladowo-kawowo-kokosowe ma w zasadzie trzy warstwy oraz czekoladową posypkę. Do jego wykonania będzie potrzebny… korkociąg, a także trochę czasu, ale warto się natrudzić, bo to wyśmienite połączenie wynagradza wszelkie trudy…

ciasto-czekoladowo-kawowo-kokosowe-1

Przepis na ciasto kokosowe z nutą czekoladowo-kawową

Proporcje podane na okrągłą blachę o średnicy ok. 25 cm.

Czego nam potrzeba?

  • 200 g mąki owsianej (ciasto będzie bezglutenowe, jeśli mąka owsiana będzie bezglutenowa – musi być to specjalnie oznaczone na opakowaniu)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe, może być również wydojone z płatków owsianych, przepis tutaj – klik), opcjonalnie przegotowanej ostudzonej wody
  • słodzik wg uznania: 3 łyżeczki stewii / 3 łyżki cukru brązowego / 3 łyżki miodu (niewegański)
  • 3 czubate łyżki kakao, opcjonalnie karob
  • 1 gorzka czekolada (70%) oraz parę gramów pokruszonego ziarna kakaowca
  • filiżanka świeżo zaparzonej kawy
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 kokos
  • kilka łyżek śmietanki kokosowej (opcjonalnie 50 g tofu)

Jak to zrobić?

Najpierw robimy sobie kawkę. Polecam Wam dobrą kawę, a nie jakąś lurę. Najlepiej 100% arabicę i jeszcze lepiej ekologiczną. Potem przygotowujemy warstwę czekoladowo-kawową. W misce mieszamy mąkę owsianą, roztopiony, przestudzony olej kokosowy, szklankę mleka roślinnego, słodzik (2 łyżeczki/łyżki, reszta do kremu kokosowego) oraz kakao. Wszystko razem blendujemy na jednolitą papkę. Następnie dorzucamy pokruszoną czekoladę oraz ziarno kakaowca i mieszamy. Czekoladę można zestrugać nożem lub zetrzeć na tarce. Struganie jest zdecydowanie szybsze i przyjemniejsze. 😉 Po wymieszaniu spód wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i na wyłożone ciasto rozlewamy na całej powierzchni dwie łyżeczki kawy. Ciasto wkładamy na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu pozwalamy ciastu dojść do siebie i wyciągamy, jak już będzie przestygnięte.

A teraz akcja rozbijania kokosa!

Będzie głośno! Orzech kokosowy ma 3 dziurki, z których jedną da się łatwo otworzyć. Musicie sprawdzić, którą. Najłatwiej zrobić to korkociągiem, ale dacie też radę nożem z wąskim ostrym czubkiem. Tak trzeba tym korkociągiem kręcić na prawo i na lewo, aż zrobicie dziurę i będzie można z orzecha wylać wodę kokosową. W tym celu potrząsajcie kokosem nad miseczką lub szklanką. Jeśli kokos jest świeży, to tej wody będzie więcej. Wodę możecie użyć do namoczenia wiórków. Właśnie – zanim zaczniecie walić w kokosa, namoczcie wiórki w reszcie mleka roślinnego lub w wodzie kokosowej (tylko musi być naprawdę świeża – spróbujcie, czy w smaku jest ok). A teraz otwieranie kokosa. Ja robiłam to na podłodze na dużej desce… (Hmmm, jak to brzmi?!) Kładziemy kokos i mniej więcej w połowie (lub trochę bliżej czubka – wg mnie bezpieczniej) walimy dużym nożem (tasakiem) w tych samych miejscach kilka razy, na całym obwodzie. Po paru dobrych minutach można będzie kokos „otworzyć”. I wtedy wyjmujemy wiórki. Ja to robię tak, że biorę mały nóż i podważam miąższ, a potem „wysypuję” kawałki na talerzyk. Kiedy już opróżnię skorupkę kokosa, obieram miąższ z takiej skórki i myję kawałki kokosowego miąższu.

Co dalej?

Następnie kroję miąższ kokosa na małe kawałeczki i razem z wymoczonymi wiórkami wrzucam do kielicha blendera, dodaję śmietanki kokosowej, resztę słodzika i ubijam krem. Jeśli nie macie śmietanki, możecie użyć tofu. Też się nada. Po zblendowaniu wykładam krem kokosowy na upieczony spód i dekoruję zestruganą czekoladą. możecie rozsypać na wierzch również zmielone „ziarenka” kawy rozpuszczalnej. Ale to jest obłędnie pyszne… W ogóle co wolicie – brownie (klik) czy to ciasto kokosowe?

Aaaa i zapomniałabym… Ciasto trzymajcie w lodówce, jeśli coś zostanie. 😉 Wraz ze sklepem Wegeeco przygotowałam dla Was listę produktów do przygotowania ciasta: klik. Zapraszam na ekologiczne zakupy internetowe lub stacjonarne w Poznaniu.

Oto kilka impresji na temat tego cuda:

wegańskie ciasto kokosowe

ciasto-czekoladowo-kawowo-kokosowe-6

ciasto-czekoladowo-kawowo-kokosowe-8

ciasto-czekoladowo-kawowo-kokosowe-11

102 Comments Add yours

  1. Monika Juniewicz napisał(a):
    Wszystkie moje ulubione smaki w jednym cieście! Muszę koniecznie wypróbować :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Moje również... Idealne połączenie...
    2. Anna napisał(a):
      Zgadzam się ! Jest ekstra ! ;)
  2. O matko! Cóż to za cudo! Ja kupuję młodego kokosa- mniej zabawy przy otwieraniu ;) A zaciekawiłaś mnie- dlaczego myjesz kokosowy miąższ?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Kawałeczki są trochę "zabrudzone" kłaczkami z kokosa. ;)
  3. MamaKakaludka napisał(a):
    Bardzo ciekawy przepis! I cenne rady dotyczące rozłupywania kokosa. Muszę znów kupić, gdy będzie w promocji, bo dawno nie jadłam takiego świeżego
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Idealne zajęcie dla rozładowania emocji. ;) Szukaj takiego kokosa, w którym chluszcze woda. ;)
  4. ptaszanka napisał(a):
    ojej, ale ty zdolna jesteś. Dla mnie to jednak zbyt skomplikowane. Poprzestaję na czekoladzie 70 proc. :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. :) Nie jest takie trudne z tym kokosem. Świetny sposób na rozładowanie emocji. ;)
  5. Kasia napisał(a):
    jeżeli zamiast miąższu kokosa dodam stałą część z mleka kokosowego to będzie ok?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Próbowałam również w tej wersji, dodałam trochę nasion chia, żeby masa bardziej stężała i jak postała w lodówce, to było ok, ale jest rzadsza niż masa ze świeżego kokosa i wiórków. Może dodaj do tej stałej części z mleka trochę wiórków i zblenduj?
  6. Patrycja Janicka napisał(a):
    Uwielbiam Cię za ten przepis!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę. :)
  7. Właśnie sobie uświadomiłam, że nigdy nie rozłupywałam kokosa...:P Trzeba włożyć trochę pracy w ten wypiek, ale wygląda obłędnie <3 któregoś wieczoru zaatakuje przepis i kokosa;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Na swoje 30-te urodziny dostałam dużo kokosów. ;) Oczywiście musiałam je rozłupać. ;) I tak się nauczyłam. Świetny sposób na rozładowanie emocji. ;)
  8. janielka napisał(a):
    smacznie wygląda.;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      I tak smakuje. :)
  9. Maria napisał(a):
    Kolejna wizyta na Twoim blogu i znowu utonęłam w smakach i jakoś tak zgłodniałam... Jest późna noc, a ja wybieram się do lodówki. ;-) Czy to wina Twoich zdjęć, czy przepisu? A kokos i czekolada - jak dla mnie to pełnia szczęścia.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dla mnie również to połączenie jest idealne na udane błogie popołudnie (a nie noc!). ;)
  10. Aneta Jokisz napisał(a):
    Ale mi zrobiłaś smaka!!!! Aż Cię polubiłam na facebooku!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      To będziesz miała świeżą dostawę nowych wegańskich pomysłów. ;)
  11. Kamil Radlak napisał(a):
    Jutro lece do sklepu po skladniki. Przeciez to juz same obrazki smakuja, a co dopiero zrobione.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zrobione smakuje jeszcze lepiej. ;)
  12. Milena napisał(a):
    Podrzucę mojej współlokatorce :D Uwielbia takie ciasta jeść i robić, więc jak zrobi to podjem :P
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Spryciara z Ciebie. ;)
  13. Joanna napisał(a):
    Co proponujesz jako zamiennik dla osób które są "uczulone" na kofeine? :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Po prostu nie dodawać kawy.
  14. Mamuśka Milena napisał(a):
    Właśnie jestem po obiedzie. Myślałam, że jestem pełna. Jak zobaczyłam to ciacho, aż od razu poczułam, że jednak mam miejsce i zjadłabym takie pyszności ... szkoda, ze nie mam wszystkich składników pod ręką :(
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Musisz poczekać do jutra... Ciasto będzie idealne na pozostałą część długiego weekendu. :)
  15. Aga Antosiewicz napisał(a):
    Wygląda obłędnie! Zapisuję w ulubionych, do zrobienia!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      I tak też smakuje. :) Jak zrobisz, to podziel się zdjęciem swojego wypieku na fanpage Dobrego Zielska pod linkiem: https://www.facebook.com/dobrezielsko/posts/1721961451458629.
  16. Katarzyna napisał(a):
    Moje trzy ulubione deserowe smaki w jednym. Must bake na niedzielne popołudnie z kawką.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Pysznej niedzieli w takim razie. :)
  17. Anna napisał(a):
    Uwielbiam wszystko co jest czekoladowe, tylko otwieranie kokosa trochę mnie przeraża. Robiłam to tylko dwa razy. ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Nie taki diabeł straszny. ;) Można się świetnie wyżyć!
  18. Patrycja Czubak napisał(a):
    Aż ślinka cieknie na sam widok :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      To prawda, ciasto wygląda i smakuje obłędnie. ;)
  19. Iwona napisał(a):
    Wygląda nieziemsko apetycznie! :) Kiedy ja zdążę piec te wszystkie Twoje propozycje to nie wiem :P
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Zawsze wtedy, kiedy najdzie Cię ochota. ;)
  20. Justyna napisał(a):
    Wygląda przepysznie! To połączenie czekolady, kokosa i kawy zdecydowanie do mnie przemawia :) Pozdrawiam ciepło!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Idealne połączenie moich trzech ulubionych deserowych smaków. :)
  21. Karolina napisał(a):
    U Ciebie to zawsze takie pyszności że aż boję się wchodzić :D Moja dieta na tym ucierpi na pewno :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ale u mnie są zdrowe pyszności. ;) Można połączyć przyjemne z pożytecznym. ;)
  22. Magdalena Zosiuk napisał(a):
    Kokos i czekolada, mmm. Idealne połączenie jak dla mnie.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      I do tego dobra kawa... Ja też uwielbiam to połączenie. :)
  23. Kinga Frelichowska napisał(a):
    Wygląda to smakowicie - niedawno jadłam podobne ciasto w kawiarni, gdzie sporo jest wypieków wegańskich. Chętnie zrobiłabym taki przysmak :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Przepis na powyżej - wystarczy tylko przygotować produkty i narzędzia kuchenne. I można robić. Zachęcam do wypróbowania. ;)
  24. Marzena napisał(a):
    Wspaniałe ciacho :-)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Ciacho jest rzeczywiście wspaniałe... nie wiem teraz, które wolę, to czy brownie... ;)
  25. Agnieszka Wieczorek napisał(a):
    Ajajjaj! Ale to ciacho musi smakować <3 Idealne!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Smakuje wybornie, a schłodzone przez parę godzin... hmmm... palce lizać!
  26. Aga napisał(a):
    Jak patrzę na to ciasto, czuję się poszkodowana, bo nie mam na mieszkaniu piekarnika :( A ciasto z opisu i z wyglądu to mój ideał :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja bez piekarnika bym nie dała rady... Można robić ciasta bez pieczenia, na zimno, ale to nie to samo...
  27. Monika napisał(a):
    Zdjęcie absolutnie zawładnęło moimi kubkami smakowymi :D Muuuuszę wypróbować przepis.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Polecam. :) Ciasto rzeczywiście jest obłędne. ;)
  28. Gosia napisał(a):
    Nie modę do Ciebie zaglądać przed śniadaniem.Zakaz wstepu, na bloga bo aż mi w brzuchu burczy. (żart) zaglądam regularnie. Zapisuję sobie przepis i muszę go zrobić. Połączenie czekolady, kokosa do tego pyszna kawa. Mniamka.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Hehehehe, bardzo się cieszę, że zaglądasz regularnie, a to połączenie warte jest rzeczywiście kulinarnego grzechu. ;)
  29. Monika Drąg napisał(a):
    Wow! <3 Ja jestem lewa do robienia ciast :D Nie umiem trzymać się gramatur i wolę robić na tak zwane "oko" :D Ale gdy tylko ktoś potrafi stworzyć takie cudo to moje serce się raduje <3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Od kiedy prowadzę blog, staram się trzymać gramatur, ale też wolę sypać na oko. ;) Widzę przecież, czy jest ok, czy czegoś brakuje. ;)
  30. marzenakud napisał(a):
    Aż mi się nie chce wierzyć, ale zawarłaś w jednym cieście wszystko co uwielbiam:) Zrobię na pewno!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ciasto 3 w 1. ;)
  31. Angelika napisał(a):
    ojej, dziś chodzi za mną coś słodkiego, a u Ciebie takie smakowitości...
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ciasto idealnie pasuje jako coś słodkiego i chodzącego za nami. ;)
  32. Kitty Kwiaton napisał(a):
    Uwielbiam takie ciasta czekoladowe... ale nie mogę ostatnio jeść czekolady. :(
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Spróbuj z karobem.
  33. Agata napisał(a):
    Czekolada kokos i kawa to moje ulubione smaki, nie mogłam trafić lepiej ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Idealne połączenie. :)
  34. Monika Meliani napisał(a):
    Wystarczy mi połączenie czekolada-kawa-kokos i nie trzeba mnie dłużej przekonywać :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Mnie też nie. Można się zapomnieć. ;)
  35. Anna napisał(a):
    Pyszności! Masz mnie lubię wszystkie 3 składniki :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Idealnie!
  36. marina napisał(a):
    pieke czasem podobne ciasto, ale z racji lenistwa dodaje mleko z puszki. wyglada przepysznie, smakuje pewnie duzo lepiej, moze w koncu zima znajde czas na dwugodzinna zabawe z otwieraniem kokosa (ostatnim razem tyle mi to zajelo:p) pozdrawiam
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Aż dwie godziny? U mnie jakieś 10 minut, a też nie robię tego za często... Miałam chyba sporo emocji do wyładowania, że poszło tak szybko. ;)
  37. Zrobiłam się głodna nie na żarty! To ciasto wygląda jak cud kulinarny! Chciałabym sama takie przyrządzić, ale nie wiem, czy starczy mi determinacji z kokosem ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Wierzę w Ciebie! A jak trafi Ci się gorszy dzień, to bierz kokos i wal w niego, aż Ci przejdzie. ;) A potem do ciasta. :)
  38. Ewa Sz. napisał(a):
    Mój Mąż kocha kokosy i tak się składa, że akurat pracujemy nad tym, żeby się lepiej odżywiać. Zapisuję do wypróbowania w weekend.
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Lubię zdrowe słodycze i takie właśnie robię. Cieszę się, że postanowiliście lepiej się odżywiać. Mam nadzieję, że znajdziecie jeszcze więcej inspiracji na Dobrym Zielsku. :)
  39. Magda napisał(a):
    uwielbiam wszystko co kokosowe! :D a to wygląda przepysznie <3
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. Ciasto więc dla Ciebie jak znalazł. :)
  40. Eliza napisał(a):
    To musi być przepyszne! Uwielbiam takie smaki. :) Koniecznie zapisuję sobie ten przepis!
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo mi miło! Wypróbuj w wolnej chwili. :)
  41. Kamila napisał(a):
    Czekolada, kawa i kokos to coś co uwielbiam! Nie potrafię piec ale to ciasto tak pysznie wygląda, że poproszę siostrę żeby to zrobiła :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Spróbujcie zrobić je razem. :)
  42. Ania Chwastowska napisał(a):
    Moje smaki :D wpisuje na listę do wypróbowania :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Super. Miłego pieczenia. ;)
  43. DamaPikowa napisał(a):
    łupanie kokosa dobre na wszelkie smutki. a spalone w trakcie kalorie można później uzupełnić, żrąc kokos :D aaaalbo i ciasto z nim ;)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Przyjemne z pożytecznym!
  44. Na Nowo Śmieci napisał(a):
    Wygląda obłędnie! A udało Ci się w końcu do czegoś zaangażować te łupiny?
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Artystycznie siedzą sobie na półce obok książek. :)
  45. Rozwój i cele napisał(a):
    Na pewno jest przepyszne, ale to rozbijanie kokosa mnie przeraża :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Nie jest tak źle. ;) Przed pierwszym razem byłam przerażona, zwłaszcza że miałam publiczność - dostałam kokosy na 30-ste urodziny, nie miałam wyjścia, musiałam je rozbić. ;) To jest świetny sposób na rozładowanie negatywnych emocji. ;)
  46. Ola Jurkowska napisał(a):
    Wygląda naprawdę przepysznie :)
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję. :) I smakuje również przepysznie. :)
  47. Już mi ślina cieknie :D Uwielbiam kokos i wszystko co z nim związane :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Ja również wielbię ten smak. :)
  48. Fistaszkowamama napisał(a):
    mmm wygląda pysznie
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Dziękuję! Ciasto kokosowe jest pyszne! Polecam wypróbować przepis.
  49. Izabela K. napisał(a):
    Swietny przepis, juz dodalam do ulubionych.Pozdrawiam
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      Bardzo się cieszę. :) Udanych wypieków!
  50. karolina napisał(a):
    ale mam na to ochotę...uwielbiam takie połączenia. Kiedyś robiłam bardzo podobne, ale u Ciebie składniki dużo bardziej smaczne :) Pewnie się skusze, tylko tyle przepisów już mam do wypróbowania, że nie wiem kiedy to wszystko zrobię :D
    1. Dobre Zielsko napisał(a):
      U mnie ten sam problem. ;) Dziś na przykład wstałam z trzema pomysłami na pyszne tarty. ;) Lecę więc do kuchni zrobić chociaż jedną!
  51. Sylwia napisał(a):
    wrzucam na listę DO ZROBIENIA bo wygląda smakowicie:)

Dodaj komentarz