domowe mleko roślinne mleko z orzechów laskowych bezglutenowe wegańskie
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Domowe mleko z orzechów laskowych

Od kiedy mam w domu porządny blender wysokooobrotowy i wytłaczarkę, mleka roślinne, tudzież napoje, przygotowuję własnoręcznie. Próbowałam wielu, ale zdecydowanie najbardziej smakuje mi mleko z orzechów laskowych. Jest idealne do wszystkiego. Do porannej kawy, chociaż w moim przypadku wychodzi mleko z orzechów laskowych z dodatkiem kawy na dnie. Do owsianki, która z żadnym innym mlekiem mi tak nie smakuje jak właśnie z mlekiem laskowym. I oczywiście jest pyszne wypite duszkiem prosto z blendera. Zobacz, jak w prosty sposób zrobić domowe mleko roślinne.

Jak zrobić mleko roślinne w domu?

Bardzo prosto! Wystarczy posiadać dobry sprzęt. Do tego oczywiście płatki, orzechy, pestki lub nasiona, słodzidło do smaku i przefiltrowaną i przegotowaną wodę. Do mleka roślinnego używam dwóch urządzeń – wytłaczarki (do soków) oraz blendera wysokoobrotowego Ronic Zyle. W wytłaczarce przygotowuję z reguły mleko sojowe, orzechowe, migdałowe i owsiane, chociaż zdarza mi się zrobić te również w blenderze. W wyciskarce są jednak bardziej jednolite, wręcz aksamitne, gęste, zaś z blendera się pienią i robię je bardziej rozrzedzone. W blenderze robię mleko kokosowe (przepis tutaj), sezamowe, ale również owsiane oraz właśnie mleko z orzechów laskowych. Wystarczy namoczyć orzechy, pestki, płatki czy nasiona na parę godzin (można i na 10 minut), a potem zblendować na najwyższych obrotach w blenderze. 2 minuty i gotowe. Blender tak dobrze rozdrabnia, że nie trzeba już przelewać mleka przez gazę. Ale oczywiście można, będzie jeszcze gładsze.

Zalety domowego mleka roślinnego

Domowe mleko roślinne różni się od tego z kartonika jednolitą konsystencją. I ceną. Cóż, nie zawiera żadnych polepszaczy, emulgatorów ani konserwantów. A to przecież kosztuje krocie! Żartuję sobie, ale jak widzę horrendalne ceny kartonikowego mleka roślinnego, które jest warte co najwyżej złótówkę, to mam ochotę otworzyć roślinną dojarnię i nie robić ludzi w balona. Dosłownie. Chyba że mocno stanieje, to wtedy inna bajka. Owszem, zdarza mi się np. w podróży kupować gotowe mleko roślinne (oczywiście bez zbędnych dodatków), ale nie wyobrażam sobie tracić kasy na coś o wątpliwej wartości odżywczej, kiedy mogę sobie zrobić takie mleko w domu. Jedyną różnicą jest fortyfikowanie kupnego mleka roślinnego zwłaszcza w wapń oraz w witaminę B12. To jedna z niewielu zalet takiego produktu. Jeśli suplementujesz te substancje, bądź, w przypadku wapnia, jesteś w stanie pokryć zapotrzebowanie w diecie, nie widzę przeszkód, aby zacząć robić mleko roślinne w domu! Naprawdę warto zainwestować w porządny sprzęt.

Domowe mleko z orzechów laskowych

Mleko z orzechów laskowych przygotowuję z blanszowanych orzechów. Albo kupuję gotowe blanszowane, albo podpiekam je w piekarniku przez kilka minut w temperaturze ok. 120 stopni, a następnie kładę na ręczniku kuchennym, zamykam go bokami do środka i przez ręcznik ścieram z nich skórkę. Do orzechów dodaję oczywiście wodę oraz słodzidło. Najczęściej jest to cukier kokosowy, syrop daktylowy, syrop klonowy lub po prostu dwa (świeże) daktyle. Jeśli dopuszczasz w swojej diecie miód, możesz dodać to słodzidło. Dodatek soli podkreśla smak. Mleko ma jednolitą, gładką konsystencję. Blender wysokoobrotowy tak wszystko dobrze miesza, że mleko nie rozwarstwia się przez kilka godzin. Wiadomo, jak trochę poleży, to widać lekkie odwarstwienie, ale wystarczy wtedy zamieszać łyżką albo włączyć je na chwilę na szybkie obroty i nie ma problemu. Konsystencję domowego mleka roślinnego można odpowiednio modyfikować. W zależności od tego, w jakiej proporcji dobrane są składniki uzyskamy mniej lub bardziej rozrzedzony napój. Mleko z orzechów laskowych jest bezglutenowe.

blender molekularny ronic mleko roślinne

Przepis na mleko z orzechów laskowych

Proporcje można odpowiednio modyfikować w zależności od własnych preferencji. Ja przygotowuję mleko z 5 orzechów laskowych na 100 ml.

Składniki:

  • 300 ml letniej przegotowanej wody
  • 15 blanszowanych orzechów laskowych
  • 1 łyżka cukru kokosowego / syropu daktylowego / klonowego / 2 daktyle
  • opcjonalnie: szczypta soli (najlepiej kamiennej)

Narzędzia pracy

  • litrowy szklany słoik lub ceramiczny pojemnik
  • blender wysokoobrotowy (ja używam blendera molekularnego Ronic Zyle)

Wykonanie:

1. Orzechy laskowe wrzucam do słoika, zalewam letnią lub przestudzoną przegotowaną wodą. Odstawiam na 2-3 godziny, jeśli mam czas, lub na 10 minut, jeśli czasu nie mam.

2. Następnie przelewam zawartość do kielicha blendera, dodaję cukier kokosowy oraz szczyptę soli i blendruję na najwyższych obrotach przez minutę, dwie.

3. Mleko jest gotowe. Opcjonalnie można przelać je przez gazę. W tym celu nakładam kawałek gazy na słoik, mocuję gumką recepturką i przelewam zawartość blendera przez gazę do słoika.

Do jakich przepisów użyć mleko z orzechów laskowych?

Mleko z orzechów laskowych nadaje się do wszelkich deserów, zarówno tych pieczonych i na zimno (zerknij tutaj). Jest idealne do gorącej czekolady, granoli, owsianki, jaglanki, amarantusianki. Pysznie smakuje prosto z kubka oraz do kawy i kakao. Po przygotowaniu domowe mleko z orzechów laskowych najlepiej szybko zużyć lub przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni. Wypróbuj także mój inny przepis na mleko roślinne – z wiórków kokosowych (przepis tutaj).

Jakie mleko roślinne doisz w domu?
Małgosia

5 komentarzy

  • Ewelina

    Polecasz ten blender? Szukam dobrego sprzętu, Vitamixy trochę mnie przerażają swoją ceną... A o tym pierwszy raz słyszę!
    • Dobre Zielsko

      Tak, bardzo polecam. Mam go prawie 2 lata i jest niezbędny w kuchni. :) W sklepie Ronic znajdziesz super zniżki na sprzęty kuchenne - zajrzyj koniecznie tutaj. :)
      • Ewelina

        Już jest mój :) Testuję drugi miesiąc i muszę przyznać... świetny sprzęt :) I nie ma to jak domowe mleko z orzechów dojonych codziennie rano haha!
  • Asia

    Rzeczywiście Nie jest łatwo znaleźć mleko roślinne z dobrym składem. Gdy zobaczyłam tytuł, ucieszyłam się by po chwili przeczytać: "Bardzo prosto! Wystarczy posiadać dobry sprzęt" no tak, z tym trudniej ;D cieszę się, że przepis jest na "normalna" ilość składników :)
    • Dobre Zielsko

      Asiu, dobry sprzęt to naprawdę podstawa, jeśli stawiasz na domowe, zdrowe posiłki. Oprócz tego, że pomagają w kuchni, to rozkręcają wyobraźnię. Wcześniej bawiłam się tanimi blenderami, nie uzyskując nigdy tego, co chciałam, np. masła orzechowego, tahini czy musu kokosowego. O gładkich sosach czy aksamitnych masach do deserów nie wspominając. Naprawdę, warto zainwestować. Na lata. Dla całej rodziny. :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
domowa wegańska bezglutenowa granola orzechowa
Granola orzechowa z cynamonem i suszonymi owocami

Granola to zapiekane płatki zbożowe, orzechy, suszone owoce oraz opcjonalnie słodzik, czyli takie upieczone do chrupkości musli. W sklepach jest...

Zamknij