Domowy świeży sok z jarmużu, gruszki i jabłka

Domowy świeży sok z jarmużu, trawy pszenicznej, gruszki i jabłka wyciśnięty w wytłaczarce do soków

Grudzień to nie tylko czas świąteczny, pieczenie pierników, czy chleba bakaliowego i robienie konfitury z pomarańczy, ale także poszukiwanie dobrego zielska! W tym okresie mamy trudniej, bo świeżego zielska jak na lekarstwo, ale mimo tego warto wiedzieć, jak można dostarczyć więcej surowizny, witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. Późna jesień to dla mnie czas na jarmuż! Taki najlepszy eko, prosto z działki od znajomych. Do tego trochę zielska z parapetu albo z domowej szklarni hydroponicznej i dostępne praktycznie cały rok jabłka i gruszki. I mamy pyszny domowy świeży sok z jarmużu, gruszki i jabłka.

Domowe świeże soki przez cały rok

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że to co świeże i domowe jest najlepsze… Od dwóch miesięcy pijamy świeże domowe soki  wytłoczone w sokowytłaczarce Ronic Zyle i powiem Wam, że różnica jest wyczuwalna od razu. 100% warzyw i owoców. Po pierwsze – świeżość, a więc i więcej witamin i składników mineralnych, po drugie – bez konserwantów, po trzecie – ekologiczne składniki, które możemy sami dobrać wg własnych preferencji, po czwarte – możemy przemycić zdrowe zielsko w różnych proporcjach, po piąte – o każdej porze dnia, kiedy tylko mamy na to ochotę, po szóste – ekologicznie bez zbędnych opakowań, po siódme – dużo taniej niż kupne soki. Pewnie i jeszcze da się dopisać kolejne korzyści. Zapomniałam o najważniejszej – dzięki świeżym sokom spożywamy dużo więcej warzyw (przede wszystkim!) oraz owoców. Dużo łatwiej wypić nam szklankę soku niż zjeść np. buraka. Zwłaszcza że sok z buraka można połączyć ze słodką gruszką i smak jest zupełnie inny. Dlatego też wszelkim niejadkom warzywnym warto podsuwać świeże soki. A wytłaczarka do soków Ronic Zyle daje nam nieograniczone możliwości zarówno jeśli chodzi o dobór składników, jak i konsystencję dzięki trzem różnym sitkom. Ja w wytłaczarce robię również mleko sojowe oraz owsiane. Mam dla Was kod rabatowy na zakup wytłaczarki – czytajcie poniżej.

Domowy świeży sok z jarmużu, gruszki i jabłka

Domowy świeży sok z jarmużu, trawy pszenicznej, gruszki i jabłka

W poprzednim wpisie pisałam Wam o trawie pszenicznej, którą wyhodowałam w domu. To jest dobre zielsko stricte sensu i warto je przemycać w koktajlach, czy sokach. Słowo klucz – przemycać, bo samego jeść się nie da, gdyż smakuje jak trawa! Dlatego warto dodać do takiego soku słodki owoc. Idealnie pasuje gruszka oraz jabłko. Ale żeby za słodko nie było – warto dodać jeszcze więcej zielska. Zimowym superfood jest jarmuż, który kolorystycznie i smakowo świetnie współgra z trzema pozostałymi składnikami. Zobaczcie, co się w nich kryje.

Trawa pszeniczna

Trawa pszeniczna jest wręcz banalna w domowej uprawie, a dostarcza bogactwo witamin, składników mineralnych, aminokwasów oraz enzymów. Swój kolor zawdzięcza chlorofilowi, który jest antyoksydantem i chroni nas przed nowotworami oraz odwraca uszkodzenia DNA. Trawę pszeniczną najlepiej spożywać w postaci soków w niewielkiej ilości – ok. 30 ml lub do 100 ml jako dawka terapeutyczna. Regularnie spożywany świeży sok wyciśnięty z trawy pszenicznej przyczyni się na pewno do wzmocnienia organizmu. Jeśli nie mamy możliwości wyhodowania trawy pszenicznej można użyć wersji sproszkowanej.

Jarmuż

Jarmuż, jak praktycznie większość warzyw, jest niskokaloryczny, zawiera sporo błonnika oraz antyoksydantów. Jest warzywem niezwykle odżywczym, istną kopalnią składników mineralnych, takich jak wapń (150 mg na 100 g), potasżelazo oraz prowitaminy A oraz witamin C (120 mg na 100 g) i K. Dzięki temu wykazuje właściwości antynowotworowe i wzmacnia naszą odporność. Podobnie jak brokuły, jest źródłem sulforafanu, związku o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Nic więc dziwnego, że zaliczany jest do superfoods. Warto sięgać po niego dosyć często zwłaszcza zimą, ale, jak przy każdej substancji i produkcie, nie w dużych ilościach – zawiera bowiem sporo szczawianów, które m.in. zmniejszają wchłanianie wapnia i mogą odkładać się w drogach moczowych.

Gruszka

Gruszki to naturalna słodycz! Zwłaszcza taka bardzo dojrzała i soczysta. Zawierają sporo rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu regulują pracę układu pokarmowego i pomagają przy odchudzaniu oraz obniżeniu poziomu cholesterolu. Ponadto dostarczają nieco witamin, zwłaszcza z grupy B, a także składniki mineralne, w tym przede wszystkim potas, a także niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy jod, rzadko spotykany w owocach, oraz bor, wpływający korzystnie na pracę mózgu i koncentrację, a także zapobiegający utracie wapnia z kości. Gruszki (koniecznie ze skórką) nadają się idealnie do soków i przecierów, również dla małych dzieci.

Jabłko

Jabłka powinny towarzyszyć nam każdego dnia. Podobnie jak gruszki, zawierają sporo pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, wiąże metale ciężkie, wpływa na dłuższe utrzymanie uczucia sytości, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, przyczyniając się tym samym do zapobiegania miażdżycy. Oprócz tego jabłka zawierają witaminy, zwłaszcza z grupy B oraz C, a także szereg składników mineralnych, najwięcej potasu. Najlepiej jadać surowe, nieobrane jabłka, gdyż to właśnie w skórce i pod nią występuje największe stężenie witamin.

Przepis na domowy świeży sok z jarmużu, trawy pszenicznej, gruszki i jabłka

Z podanych proporcji wychodzi +/- 700 ml soku. Wszystko jednak zależy od wielkości warzyw i owoców, ich dojrzałości oraz świeżości.

Czego nam potrzeba?

  • garść świeżej trawy pszenicznej (+/- jak pęczek szczypiorku)
  • 200 g jarmużu (+/- 2 duże liście)
  • 1 duża soczysta dojrzała gruszka (+/- nawet 400 g) lub 2 mniejsze
  • 1 średnie jabłko

Jak to zrobić?

Trawę pszeniczną płuczemy pod bieżącą wodą. Jarmuż myjemy dokładnie, aby pozbyć się ewentualnych resztek ziemi. Gruszkę i jabłka myjemy. Najlepiej wybierać ekologiczne warzywa i owoce i zwrócić uwagę, aby jabłka nie były woskowane. Kroimy wszystko na małe kawałki, chociaż wytłaczarka bez problemu sobie poradzi z całym jabłkiem – ma odpowiednie szerokie „wejście” na cały owoc. Polecam jednak pokroić wszystko na małe kawałki i wrzucać je wymieszane, raz mniej soczysty składnik, raz bardziej. Zwłaszcza przy składnikach trawiastych. Ja wybrałam sitko z małymi oczkami, dające nieco gęsty sok. Włączamy wytłaczarkę i wrzucamy na zmianę przygotowane kawałki. Chwila moment i domowy świeży sok z jarmużu, trawy pszenicznej, gruszki i jabłka gotowy!

Co zrobić z resztek po wyciśnięciu soku?

Jak mamy być eko i zerowaste, to i z odpadków po wyciśnięciu soku da się coś zrobić! Sam błonnik w nich przecież. Z gruszki praktycznie nic nie zostaje, z jabłka też niewiele. Jak coś zostanie, to można przemycić do ciasta albo do ciasteczek, a z jarmużu oraz trawy zrobić pastę do chleba na bazie strączków, np. fasoli. Ja pewnego razu zrobiłam kotlety jarmużowo-ciecierzycowe. Pycha! Nic się nie zmarnuje. O przykładach na wykorzystanie pulpy po sokach przeczytacie tutaj.

Kod rabatowy na zakup wytłaczarki Ronic Zyle

Wytłaczarkę Ronic Zyle mamy od 2 miesiący i dzięki niej pijemy zdrowe soki i doimy mleka roślinne. Uważam, że to jest najlepszy prezent, jaki można zrobić swojej rodzinie. I ja mam dla Was niespodziankę – kod rabatowy na zakup wytłaczarki, blendera lub innych urządzeń marki Ronic, dzięki któremu zyskujecie aż 10% przy zakupach powyżej 1500 zł na wszystko (oprócz urządzeń z linii Magimix). Kod rabatowy wykorzystacie w tym sklepie – przy realizacji zakupu wystarczy wpisać: DobreZielsko200. Wyciskarka / wytłaczarka do soków Ronic Zyle to inwestycja na lata, zapoznajcie się z jej opisem i możliwościami na tej stronie: https://sklep.ronic.pl/sokowytlaczarki-wyciskarki-soku/1091-wytlaczarka-wyciskarka-ronic-zyle-model-wsj-sito-homogenizujace.html.

Udanego wytłaczania soków i mleka roślinnego!
Małgosia

Jak wyhodować trawę pszeniczną w domu?

Jak uprawiać trawę pszeniczną w domu?

Pasta fasolowa do chleba z pulpą z wyciskarki do soków

3 Replies to “Domowy świeży sok z jarmużu, gruszki i jabłka”

  1. Mam córkę super-eco-vege i zaraz przekieruję ją na Twoją stronę :-) dzięki
  2. Przyszłam po sok ale te płatki śniegu na stronie mnie rozkochały :D Zestaw jarmuż + gruszka + jabłko jest naprawdę pyszny!
  3. Soki to moja pasja. Piję soki które sama wyciskam w wyciskarce.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.