Gorąca rozgrzewająca czekolada

Gorąca rozgrzewająca czekolada z eliksirem CHIAS

Jesienią nic tak nie rozgrzewa jak kubek gorącej czekolady. Uwielbiam umilać sobie w ten sposób wieczory z dobrą książką lub filmem i czymś przyjemnym. To coś przyjemnego to najczęściej gorąca rozgrzewająca czekolada… Gęsta, pyszna i pełna dobrych kalorii. Dbam o to, aby moja dieta była zrównoważona i dostarczała mojemu organizmowi wszystkiego, co potrzebne. O ile latem, możemy cieszyć się różnorodnością darów natury, o tyle jesienią i zimą powinniśmy wykazać się sprytem i przemycać w naszych daniach więcej witamin i składników mineralnych. I tutaj bardzo dobrym patentem jest właśnie gorąca czekolada. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami.

Kakao, czyli superfood

Surowe kakao, czyli podstawa gorzkiej czekolady, to bardzo zdrowa przyjemność, pełna przeciwutleniaczy, które wymiatają wolne rodniki, zapobiegają wielu chorobom i obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. W surowym kakao polifenoli jest znacznie więcej niż w zielonej herbacie oraz czerwonym winie. Ale nie tylko z tego słynie kakao – kojarzone jest przede wszystkim z wysoką zawartością magnezu, który ma dobroczynny wpływ na pracę sera, a także mózgu – pobudza, łagodzi stres i wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie. Jest źródłem tryptofanu, który mózg używa do wytwarzania serotoniny, a ona kojarzy się nam jednoznacznie ze szczęściem i błogim nastrojem. Kakao to również spora ilość białka, dobrych tłuszczów, błonnika, witamin (głównie z grupy B oraz E) i jeszcze innych składników mineralnych niż magnez – warto tutaj wymienić wysoką zawartość żelaza oraz wapnia. Kakao zawiera także kofeinę, dzięki czemu ma właściwości pobudzające, ale przy kilku kosteczkach, czy łykach czekolady są one łagodniejsze niż filiżanka mocnej kawy. Jeśli tylko nie mamy alergii na kakao, możemy śmiało sięgać po nie często w postaci gorącej płynnej czekolady lub tabliczki gorzkiej czekolady – zalecana dawka dzienna to jednak 1-2 kosteczki. Taka dawka ma korzystny efekt na nasze zdrowie.

Gorąca rozgrzewająca czekolada pełna superfoods

Nic tak nie smakuje jako gorąca filiżanka kakao, czyli takiej prawdziwej, gorzkiej, gęstej czekolady. A w takiej filiżance można ukryć jeszcze więcej dobrych składników. Bardzo często do gorącej czekolady dodaję więc sproszkowane superfoods, podobnie jak do domowych jogurtów roślinnych (np. owsianego lub jaglanego), amarantusianek, owsianek i koktajli. Superfoods dostarczają składników mineralnych i witamin w skoncentrowanej dawce, tak więc ich dodatek jest bardzo korzystny w naszej diecie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Idealnie do filiżanki kakao pasuje eliksir CHIAS SLIM, nie tylko dlatego, że zawiera kakao i karob, ale dzięki zawartości białka sprawia, że czekolada staje się gęsta.

Czym zagęścić wegańską czekoladę?

Często spotykam się z tym pytaniem i zdziwieniem, że udaje mi się zrobić gęstą wegańską czekoladę. Da się bez problemu ją przygotować! A najłatwiej właśnie z eliksirami CHIAS, które zawierają wartościowe białko roślinne i zagęszczają płyn, w którym rozpuszczamy kakao. Do przygotowania gorącej czekolady dodaję najczęściej CHIAS SLIM ze względu na składniki, właściwości pobudzające metabolizm oraz barwę eliksiru. Do czekolady używam surowego sproszkowanego kakao, gdyż ma głęboki smak i zachowuje więcej właściwości odżywczych niż kakao tradycyjne (surowe kakao nie jest palone i poddawane działaniu wysokiej temperatury). Czekoladę dodatkowo zagęszczam syropem daktylowym, który dodaje również słodkości. Surowe kakao jest nieco bardziej gorzkie niż tradycyjne, ale, zapewniam Was, dużo zdrowsze – jeśli tylko Wasza dieta obfituje w zdrowe produkty i lubicie gorzką czekoladę, to na pewno docenicie głębię smaku surowego kakao. Jako słodzidło pasuje także syrop klonowy lub, jeśli jadacie, miód. Połączenie doskonałe, pożywne, zdrowe, a jakże przyjemne!

gorąca rozgrzewająca czekolada chias eliksir superfood

Eliksir CHIAS SLIM

Eliksir CHIAS SLIM dostarcza w jednej porcji sporej ilości białka (20 g), błonnika (10 g), dobrych tłuszczów (5 g), a także potasu. Oprócz tego zawiera przyprawy korzenne, które podkręcają przemianę materii. Do gorącej czekolady polecam Wam dodać również pół łyżeczki cynamonu prawdziwego (cejlońskiego) – doda smaku, obniży indeks glikemiczny i wpłynie korzystnie na metabolizm. Zawartość inuliny w eliksirze ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną układu pokarmowego, gdyż jest naturalnym prebiotykiem, czyli pożywką dla przyjaznych naszemu organizmowi bakterii jelitowych. Pozostałe składniki regulują procesy trawienne, działają oksydacyjnie i wspomagają przemianę materii. Zobaczcie, jak zrobiłam moją super fit odżywczą czekoladę!

Przepis na gorącą czekoladę z eliksirem CHIAS SLIM

Przepis na dwie filiżanki rozgrzewającej czekolady.

Czego nam potrzeba?

  • 400 ml mleka roślinnego (najlepiej orzechowego, migdałowego lub owsianego)
  • połowa saszetki eliksiru CHIAS SLIM
  • 3 łyżki kakao w proszku (najlepiej surowego)
  • 2 łyżki syropu daktylowego (lub klonowego)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • nieco miąższu z laski wanilii

Jak to zrobić?

W rondelku na małym ogniu podgrzewamy mleko roślinne, ale nie doprowadzamy do wrzenia, aby zachować jak najwięcej cennych właściwości pozostałych składników. Powoli wsypujemy kakao, cynamon oraz połowę saszetki eliksiru. Możemy to zrobić przez sitko. Dodajemy syrop daktylowy oraz miąższ z laski wanilii. Wszystkie składniki energicznie mieszamy aż do uzyskania gęstej i gładkiej czekolady. Konsystencję oraz słodycz możemy odpowiednio zmieniać wedle własnych preferencji, dodając mniej lub więcej eliksiru CHIAS SLIM i/lub syropu daktylowego. A następnie oddajemy się przyjemności picia rozgrzewającej czekolady, która umili każdy jesienny wieczór.

Czy czekolada może być zdrowa?

I jak, potwierdzacie, że słodycze mogą być zdrowe i łatwo je przygotować? Ja jestem zdania, że jak najbardziej to możliwe! W małych ilościach, na bazie surowego kakao, ze słodzidłem, które oprócz słodyczy dostarczy także substancji odżywczych, a do tego ze skoncentrowaną dawką superfoods! To się nazywa prawdziwie fit czekolada! Korci mnie teraz, aby przygotować domową tabliczkę czekolady i schować w niej również eliksir CHIAS SLIM… Co myślicie o takiej domowej czekoladzie? Próbowaliście już robić własnoręcznie?

Gdzie kupić produkty CHIAS?

Eliksiry CHIAS kupicie w TYM sklepie. Produkty CHIAS nie zawierają konserwantów, barwników, aromatów, ani rafinowanego cukru. To naturalne skoncentrowane superfoods dostarczające wartościowego białka, błonnika, witamin oraz makro- i mikroelementów, dzięki czemu wzbogacają wartość odżywczą spożywanych potraw. Odpowiedni dobór składników pozytywnie wpływa na przemianę materii i dostarcza sporej dawki antyoksydantów! Możecie dodawać je do deserów, jogurtów roślinnych, owsianek, jaglanek i koktajli.

Przyjemnych jesiennych wieczorów z CHIAS!
Małgosia

Dodaj komentarz