bezglutenowy wegański hummus z bobu pasta do chleba
Bezglutenowe,  Kolacja,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Hummus z bobu, czyli idealna pasta do chleba

Tak mnie ostatnio wzięło na bób, że kupiłam od razu 2 kg na hummus z bobu, sałatkę warzywną z bobem, tartę z bobem, bób z pesto, czy po prostu fava aglio e olio. Uwielbiam bób i jak już będę miała swój duży ogród, to na pewno będzie tam bób! Idealny do wszelkich letnich dań, na śniadania, obiady i kolacje!

Pasty ze strączków, czyli coś do chleba

W mojej kuchni pasty z roślin strączkowych, orzechów oraz ziaren goszczą bardzo często. Idealnie wpisują się we wszelkie „coś do chleba”. Najczęściej kombinuję z pastami z białej fasoli i ze słonecznika, gdyż są dostępne przez cały rok. W sezonie jadam duże ilości bobu, więc w kuchni często gości właśnie hummus z bobu lub inne pasty kanapkowe. A nawet nie kanapkowe, bo ostatnio hummus z bobu podjadam na liściach sałaty, która rośnie w domowej szklarni. Przepis na hummus z bobu jest bardzo podobny do przepisu na hummus z fasoli. Jednakże jest on nieco „cięższy” i… szybciej znika. Z bobu można przygotować różne pasty do chleba. Może to być „klasyczny” hummus z tahini lub inne pasty warzywne. Ja robię także wersję z awokado, płatkami drożdżowymi, liśćmi rzodkiewki, natką i czosnkiem. Można kombinować, mieszać smaki i przyprawy, dodawać różne warzywa i bawić się smakami oraz kolorami.

Przepis na hummus z bobu

Proporcje podane na mniej więcej trzy słoiczki, ale to tylko założenie, bo hummus z bobu jest tak pyszny, że znika prawie od razu…

Składniki:

  • 400 g ziaren bobu
  • 200 g sezamu lub tahini
  • 4 łyżki oleju sezamowego lub oliwy extra virgin
  • 4 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z dużej cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

1. Bób piekę lub gotuję przez około 20 minut w temperaturze 160 stopni lub gotuję na parze przez ok. 15 minut aż będzie miękki.

2. Z ziaren sezamu przygotowuję tahini, czyli pastę sezamową (przepis na domową tahini znajdziesz tutaj).

3. Tahini łączę z upieczonym lub ugotowanym bobem, dodaję czosnek, sok wyciśnięty z cytryny, sól, pieprz oraz olej sezamowy (lub oliwę) i wszystko blenduję na gładką pastę (ja używam robota kuchennego Magimix).

4. Podaję z młodymi liśćmi świeżo zerwanymi z domowego ogródka – bazylią, natką pietruszki, rzodkiewką, rukolą, sałatą. Hummus z bobu jest tak pyszny, że chce się wyjeść go łyżeczką. 🙂

A jak jeszcze zostanie, to świetnie pasuje nie tylko do sałaty, ale i orkiszowych bułeczek czy kanapek z kalarepy.

A jaki Ty hummus lubisz najbardziej? 

Przyjemnego bobowania 😉
Małgosia

16 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jak zrobić domowe mleko owsiane z płatków w blenderze
Domowe mleko owsiane, czyli jak wydoić płatki

Mleko owsiane to bardzo dobry napój zarówno do bezpośredniej konsumpcji, jak i do ciast, deserów, jak i śniadaniowej granoli. W...

Zamknij