bezglutenowy wegański hummus z burakiem z fasoli do chleba
Bezglutenowe,  Kolacja,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Hummus z burakiem z fasoli lub ciecierzycy

Uwielbiam bawić się kolorami w kuchni i przyznam, że jadam również kolorami. Mój talerz musi być wyrazisty i mieć zielone akcenty. Lubię też bardziej wzmagające apetyt kolory, jak czerwony, kolory zbliżone i jego odcienie. No i lubię buraczki. Idealnie nadają się do hummusu, który lubię kręcić z różnymi dodatkami w różnych kolorach. Dlatego dziś mam przepis na hummus z burakiem. Połączenie idealne i przepyszne! Hummus robię z reguły z fasoli albo ciecierzycy, ale nadaje się do niego także soja i groch. Możliwości jest całe mnóstwo! Zobaczcie przepis i dajcie znać, jak Wy to robicie.

Hummus z burakiem fajny na śniadanie

Hummus z burakiem często robię wtedy, gdy mam 1 lub 2 buraki w lodówce i nie wiem, co z nimi zrobić. Mam oczywiście kilka sposobów i jednym z nich jest właśnie buraczkowy hummus! Gdy piekę chleb, to wrzucam od razu do piekarnika buraki i mam z głowy wymyślanie, co na chleb położę. Gotuję gar fasoli albo ciecierzycy – obydwa strączki pasują do hummusu z burakiem. Buraki piekę, ale równie dobrze można użyć surowych – spróbujcie obydwu wersji i wybierzcie na stałe tak, jak wolicie. Hummus z burakiem lubię przełamać jakimś bardziej wyrazistym smakiem. Idealnie pasuje mi tu czarna rzepa. Ma ostry smak i świetnie współgra z buraczkiem. 

Domowy świeżo wytłoczony olej

Do hummusu z burakiem nie dodaję oleju sezamowego oraz tahini, jak to zwykle robi się przy klasycznych hummusach. Dodaję za to świeżo wytłoczony olej w domowej prasie (używam prasy Wartmann ze sklepu Ronic). Ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 dodaję olej lniany, rzepakowy lub z orzechów włoskich. Hummus z burakiem najbardziej smakuje mi w połączeniu z olejem rzepakowym, bo ma delikatny smak. Lubię też robić mieszankę trzech olejów – orzech włoski dodaje fajnej nuty smakowej. Taki domowy olej jest o niebo bardziej zdrowy i pyszny niż kupne rafinowane – świetny do sałatek i hummusu! Jak widzicie, można się bawić nie tylko kolorami, ale i smakiem dodatków.

Przepis na hummus z burakiem z fasoli

Jeśli wolicie hummus z ciecierzycy, możecie ją zamienić z fasolą.

Składniki:

  • 400 g suchego ziarna białej fasoli 
  • 2 średnie buraki
  • 6 łyżek dobrego oleju (np. lnianego lub rzepakowego) 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • pół czarnej rzepy lub kawałek białej rzodkwi
  • trochę zmielonej białej gorczycy
  • trochę soli
  • trochę pieprzu

Wykonanie:

1. Najpierw gotuję fasolę – płuczę suche ziarna, a następnie moczę je przez 8-12 godzin, z reguły przez noc. Po tym czasie wodę wylewam i zalewam świeżą, gotuję przez ok. 1 godzinę bez dodatku soli. Po ugotowaniu fasolę odstawiam do ostygnięcia. 

2. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba, aż będą lekko miękkie, ok. 40-60 min. w temperaturze 170 stopni w trybie termoobiegu. Czas zależy od wielkości buraka. Do hummusu można użyć również surowych buraków. 

3. Na 10 minut przed końcem pieczenia buraków wrzucam do piekarnika ząbki czosnku.

4. Po upieczeniu pozwalam burakom ostygnąć przez około godzinę.

5. Po tym czasie buraki i czosnek obieram ze skórki.

6. Czarną rzepę lub białą rzodkiew trę na tarce lub kroję na małe kawałki – zależy, w czym blenduję hummus. W domu mam blender wysokoobrotowy oraz robot kuchenny i wystarczy, jak warzywa tylko pokroję. Dostosujcie tę czynność do możliwości Waszego blendera.

7. Z cytryny wyciskam sok.

8. Fasolę, olej, buraki, czosnek, rzepę, sok z cytryny, gorczycę, sól oraz pieprz wrzucam do misy blendera i blenduję krótko na w miarę gładko. Próbuję , czy odpowiada mi smak i decyduję, czy potrzebuję więcej oleju, soli, pieprzu czy soku z cytryny. Dodaję według uznania.

9. Hummus podaję z zielskiem – jarmuż i rukola pasują idealnie!

Dajcie znać w komentarzach, czy też jesteście hummusożercami jak ja!
Gosia

One Comment

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przeczytaj poprzedni wpis:
wegańska gorąca czekolada z orzechami
Wegańska gorąca czekolada z daktylami i orzechami

Czy jest coś bardziej przyjemniejszego w te chłodne dni i wieczory niż wegańska gorąca czekolada z orzechami? Taka bardzo rozgrzewająca,...

Zamknij