wegański hummus z olejem sezamowym
Bezglutenowe,  Kolacja,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Hummus z fasoli ze świeżym olejem sezamowym

Nierzadko zdarza mi się wejść do kuchni, popatrzeć do lodówki i szafki i stwierdzić, że nie mam pojęcia, co zrobić jutro na śniadanie. I wtedy wchodzi mój mąż i pyta: „A zrobisz hummus? W trzech wersjach: bez niczego, zielony i z buraczkiem.” A zrobię! I zaczynam szukać po szafkach jakiegoś strączka – bo u nas hummusy robi się nie tylko z ciecierzycy, ale i z fasoli lub grochu. I właśnie hummus z fasoli smakuje nam najbardziej. I zdradzę jeszcze jeden sekret – domowy hummus z fasoli z dodatkiem świeżo wytłoczonego oleju sezamowego to jest dopiero pycha! Bardzo zdrowe śniadanie.

Jak zrobić domowy hummus z fasoli?

Hummus z fasoli czy też z innych strączków kręcę najczęściej przy okazji robienia falafeli albo wegańskich kotlecików. Bo razem smakują najlepiej. Hummus robię z ziaren gotowanych w domu, nie kupuję puszek. Moczę i gotuję cały gar wybranego strączka. Z założenia część przeznaczam na domowy hummus, kolejną na kotleciki, a jeśli coś mi zostaje, idzie do zupy kremu. Nieodłącznym składnikiem hummusowej pasty do chleba jest sezam pod postacią tahini oraz oleju sezamowego. Olej wyciskam w domu i świeży dodaję do hummusu. Smak niesamowity! Tak pyszny, że z całego gara wychodzi tylko hummus, bo jest taki dobry, że na nic innego nie wystarcza mi fasoli. Kolejnym ważnym składnikiem hummusu są przyprawy. I tutaj można postawić na te tradycyjne bliskowschodnie albo po prostu ograniczyć się do soli i pieprzu. Ja do hummusu z fasoli ograniczam się do tych ostatnich, zaś hummus z ciecierzycy traktuję zatarem, czyli mieszanką przypraw do hummusu.

Jak wycisnąć w domu olej z nasion sezamu?

Do wyciskania oleju w domu mam prasę do oleju Wartmann. W prasie można tłoczyć olej nie tylko z sezamu, ale i z rzepaku, siemienia lnianego oraz różnego rodzaju orzechów. A te są bogactwem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu, że wytłoczone w ten sposób oleje są świeże i można je wycisnąć dokładnie w takiej ilości, jaka jest potrzebna, to najzdrowsza, najbardziej ekologiczna i ekonomiczna metoda pozyskiwania i spożywania olejów roślinnych. Prosto z prasy na talerz. Dosłownie. I to w kilka minut. Oprócz świeżości ważny jest także naturalny smak oleju oraz fakt, że olej nie jest rafinowany ani filtrowany, dzięki czemu zawiera cenne składniki odżywcze. Każdy olej ma swoją unikalną barwę, jest naturalnie mętny i ma posmak nasiona lub orzecha, z którego został wyciśnięty. Olej sezamowy, który wyciskam do hummusu, nadaje mu charakterystyczną nutę smakową sezamu oraz aksamitną konsystencję. Uwielbiam maczać w oleju kawałek chleba i polewać nim jeszcze hummus. To co prawda kaloryczne, ale zdrowe i sycące śniadanie lub kolacja. Prasę do oleju Wartmann kupisz w tym sklepie. Naprawdę warto. Dla zdrowia, dla smaku, oszczędności i dla ograniczenia odpadów.

domowa prasa do oleju

Przepis na naturalny hummus z fasoli ze świeżo wytłoczonym olejem sezamowym

Ja do hummusu na jedno śniadanie dla dwóch hummusolubów biorę ok. 150 g suchego ziarna fasoli. Przelicz składniki na swoje potrzeby.

Składniki:

  • 150 g suchej białej fasoli
  • 30 ml świeżo wyciśniętego oleju sezamowego
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Narzędzia pracy:

  • blender wysokoobrotowy (używam Ronic Zyle)
  • prasa do tłoczenia oleju Wartmann

Przygotowanie:

1. Fasolę moczę na całą noc, odlewam wodę, zalewam świeżą i gotuję przez ok. 70 minut, aż będzie miękka. Czasem wychodzi nawet 90 minut – wszystko zależy od czasu moczenia oraz jakości ziaren.

2. Po ugotowaniu fasolę odstawiam do przestygnięcia.

3. Z sezamu tłoczę olej w domowej prasie. Z sezamu robię też tahini.

4. Obieram czosnek, kroję go na małe kawałki.

5. Z cytryny wyciskam sok.

6. Szatkuję na drobno natkę pietruszki.

7. Wszystkie składniki wrzucam do kielicha blendera, solę i pieprzę. Blenduję przez kilka minut. Jeśli potrzeba, dodaję łyżkę wody lub jeszcze troszeczkę oleju sezamowego.

8. Podaję ze świeżym, domowym chlebem (np. gryczanym), posypuję natką pietruszki, pieprzem oraz podprażonymi nasionami sezamu.

Domowy olej sezamowy

Który olej wyciśniesz w domu jako pierwszy? U mnie to właśnie olej sezamowy był pierwszym, jaki wytłoczyłam w domowej prasie. I robię go za każdym razem, gdy przygotowuję hummus. A taki domowy hummus z fasoli to całe mnóstwo wartości odżywczych – począwszy od zdrowych tłuszczów, po sporą dawkę żelaza i witaminy C w soku z cytryny oraz w natce. A do tego białko i witaminy. Po prostu mega odżywcze śniadanie nie tylko dla wegan i anemików.

Zdrowych pyszności!
Małgosia

Wpis powstał we współpracy ze sklepem Ronic.

2 komentarze

    • Dobre Zielsko

      Znam to doskonale! Nie raz spaliłam blender - najczęściej podczas robienia masła orzechowego albo pasty do chleba. Od dwóch lat mam blender Ronic Zyle i jestem bardzo zadowolona. Pojawia się on praktycznie w co drugim moim wpisie, tak więc możesz popatrzeć, co w nim robię. A robię praktycznie wszystko - od koktajli, zup kremów, po pesto i spody do ciast bez pieczenia. :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przeczytaj poprzedni wpis:
Czekoladowy bezglutenowy wegański budyń jaglany
Budyń jaglany z czekoladą, orzechami i daktylami

Budyń jaglany to taki deser, tudzież śniadanie, które robię z myślą o tym, aby się rozgrzać. Najczęściej ochota na taki...

Zamknij