Domowe mleko kokosowe z wiórków kokosowych

Mleka, czy też napoje roślinne przyciągają uwagę nie tylko wegan i wegetarian, ale także alergików. Są świetnym dodatkiem do owsianki oraz deserów. Mają nawet swoje święto – 22 sierpnia to Światowy Dzień Mleka Roślinnego. Popularność tych produktów ciągle rośnie, tak samo jak ich ceny… Ja kupuję mleko roślinne tylko w podróży i tylko z dobrym składem, a w domu robię je w blenderze wysokoobrotowym lub w wytłaczarce do soków (i do dojenia płatków owsianych). Wolę zainwestować w porządny sprzęt niż wyrzucać pieniądze w kartoniki zawierające wodę z kilkoma orzechami. Warto poznać różnorodność smaków napojów roślinnych i zrobić je w domu! W tym wpisie zobaczysz, jak zrobić domowe mleko kokosowe w blenderze. Jak zrobić domowe mleko kokosowe w blenderze? Banalnie prosto. W ogóle bardzo łatwo przygotowuje się domowe mleka roślinne. Wystarczy mieć po prostu dobry sprzęt. Domowe mleko sojowe, orzechowe, migdałowe i owsiane wyciskam w wytłaczarce do soków (i właśnie ziaren i płatków), zaś domowe mleko kokosowe przygotowuję z wiórków kokosowych – idealnie robi się je w wysokoobrotowym blenderze molekularnym Ronic Zyle. Wystarczy wiórki namoczyć na parę godzin, a potem zblendować na najwyższych obrotach. 2 minuty i gotowe. Wiórki są tak rozdrobnione, że praktycznie niewyczuwalne. Domowe mleko kokosowe Domowe mleko kokosowe różni się od tego z puszki konsystencją oraz tym, że nie zawiera żadnych polepszaczy, emulgatorów ani konserwantów. Jest po prostu naturalne. Do tego nie produkuję śmieci w postaci puszek, czyli świetnie wpisuje się w ideę zero waste. Konsystencję domowego mleka kokosowego można odpowiednio modyfikować w zależności od tego, w jakiej proporcji dobrane są składniki. Mi najlepiej wychodzi 100 g wiórków na 700 ml wody, wtedy wiórki są prawie niewyczuwalne i smak jest kokosowy, a nie wodnisty. W przypadku większej ilości wody smak kokosowy jest mniej intensywny, zaś w przypadku większej ilości dodanych wiórków kokosowych najlepiej mleko przelać przez bardzo gęste sitko lub bardzo drobną gazę, aby usunąć wyczuwalne drobinki wiórków. Jeśli domowe mleko roślinne stoi parę godzin, może się nieco rozwarstwić, gdyż nie zawiera żadnych emulgatorów. Wystarczy je wtedy wymieszać łyżką. Po przygotowaniu domowe mleko kokosowe najlepiej szybko zużyć lub przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3 dni. Co zrobić z domowego mleka kokosowego? Wypić duszkiem! Jest przepyszne! Ja zrobiłam z niego pyszne kokosowe bezglutenowe wegańskie brownie… Przyznam, że nie zdążyłam nawet zrobić zdjęć, takie było pyszne! Domowe mleko kokosowe świetnie współgra z poranną owsianką, jaglanką oraz amarantusianką. Zrobiłam z nim także chiankę! Możemy je także użyć do wszelkich ciast na ciepło i deserów na zimno, a także do budyniu jaglanego. Przepis na domowe mleko kokosowe Proporcje można odpowiednio zmieniać w zależności od własnych preferencji i sposobu wykorzystania domowego mleka kokosowego. Proporcje 7:1 są moimi proporcjami referencyjnymi i pasują mi idealnie, jeśli chodzi o konsystencję, stopień rozdrobnienia i wyczuwania wiórków, a także brak „wodnistego” posmaku. Wiele zależy także od samych wiórków – najlepiej, aby były świeże i bez konserwantów. Ja kupuję ekologiczne wiórki kokosowe na wagę w sklepie BIOrę. Zachęcam do testowania różnych proporcji. Składniki: 700 ml letniej przegotowanej wody 100 g wiórków kokosowych (najlepiej bio, bez konserwantów) opcjonalnie: szczypta soli, łyżeczka słodzidła Narzędzia pracy litrowy szklany słoik lub ceramiczny pojemnik Blender wysokoobrotowy (ja używam blendera molekularnego Ronic Zyle II) Wykonanie: 1. Wiórki wsypuję o słoika, zalewam je wodą i odstawiam na kilka godzin – najlepiej na co najmniej 3 godziny. 2. Następnie wiórki z wodą przelewam do kielicha blendera wysokoobrotowego i blenduję przez 2 minuty na najwyższych obrotach (w blenderze Ronic Zyle II jest to prędkość 8). 3. Po tym czasie uzyskuję pyszny kokosowy napój. Rozdrobnione wiórki kokosowe są praktycznie niewyczuwalne. 4. Mleko kokosowe można przelać jeszcze przez gazę lub bardzo drobne sitko, aby usunąć drobinki wiórków. Jakie mleko roślinne lubisz najbardziej? Małgosia