jak zrobić mąkę gryczaną w domu

Jak zrobić mąkę gryczaną w domu oraz właściwości gryki

Zakochałam się. W gryce. Od paru miesięcy, kiedy pierwszy raz zrobiłam farsz gryczany do bakłażanów, odkryłam grykę na nowo. Wcześniej nie bardzo mi podchodziła, jakoś zawsze jadłam ją rozbełtaną. Aż tu nagle, pamiętam, jak w maju robiłam sesję fotograficzną z bakłażanami i dumałam nad farszem. Jako, że w domu nie było nic innego, tylko gryka, czerwona fasola i passata, toteż postanowiłam zrobić z tego farsz. Wyszedł przedni. I tak oto odkryłam grykę na nowo. Teraz to najczęstsze (pseudo)zboże w kuchni. A od kiedy odkryłam, jak zrobić mąkę gryczaną w domu, kombinuję z naleśnikami, ciasteczkami, ciastami… Pycha!

Właściwości gryki

Gryka to bardzo dobre zielsko, a właściwie pseudozboże, czyli zboże rzekome. Gryka, podobnie jak amarantus, quinoa (komosa ryżowa), nie jest zbożem i nie zawiera glutenu. Toteż idealnie wpisuje się nie tylko w zdrową, zbilansowaną dietę, ale także w dietę eliminacyjną bezglutenową. Ziarna gryki charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Zawiera bardzo dobrej jakości białka (ok. 12 g/100 g), w tym aminokwas lizynę, którego najczęściej brakuje w innych zbożach. Spośród witamin warto wymienić witaminę B1, B2, B3 (PP), a także witaminę B6 i B11. Ze składników mineralnych gryka zawiera sporą dawkę magnezu (ponad 60% dziennego zapotrzebowania), żelaza, a także miedzi i cynku. Zawiera także sporo błonnika pokarmowego (ok. 6 g na 100 g ugotowanej kaszy gryczanej), dzięki czemu reguluje pracę przewodu pokarmowego. Indeks glikemiczny ugotowanej kaszy gryczanej wynosi 54, zaś dodatek mąki gryczanej do ciast lub chleba wpływa na obniżenie IG wypieków.

Kasza i mąka gryczana

Ziarna gryki wykorzystuje się głównie do produkcji kaszy, rzadziej mąki, czy płatków śniadaniowych. Bardziej popularne są one wśród osób, które muszą stosować dietę bezglutenową. Kaszę gryczaną znają chyba wszyscy – możemy wybierać kaszę paloną i niepaloną (białą). Prażenie ziaren wpływa na jakość składników odżywczych, ale też nadaje jej charakterystycznego smaku. Grykę najczęściej jadamy w postaci kaszy, rzadziej pieczemy z niej ciasta, czy mąki. U nas natomiast jest odwrotnie. Nasz ulubiony chleb to właśnie gryczany w 100%. Chleb z mąki gryczanej nie jest bardzo pulchny, dlatego też najczęściej poleca się ją jako dodatek do wypieku pieczywa. My lubimy także piec gryczane ciasteczka i ciasta, np. to jesienne ciasto orzechowe. Warto jadać kaszę gryczaną częściej, a mąkę przemycać do wypieków.

Kasza gryczana zmielona w blenderze

Mąkę gryczaną bardzo łatwo można zrobić w domu. Wystarczy blender wysokoobrotowy i ziarna gryki, czyli po prostu kasza gryczana. Wychodzi ekonomiczniej – kasza gryczana jest zdecydowanie tańsza niż mąka gryczana, a poza tym wszędzie dostępna. Wykonanie mąki gryczanej w domu jest też dobrym rozwiązaniem dla osób, które muszą stosować dietę bezglutenową, mają odpowiednie ziarna gryki z oznaczeniem przekreślonego kłosa, a trudniej im znaleźć taką mąkę. Ja po raz pierwszy zrobiłam mąkę gryczaną w blenderze Ronic Zyle, który od miesiąca stał się moim nieodłącznym towarzyszem w kuchni. Jak robiłam chleb gryczany, okazało się, że mam tylko jakieś 100 g mąki i ani grama więcej. Szybko więc wpadłam na pomysł zrobienia mąki w blenderze. Raz, ciach i gotowe. Zobaczcie, jakie to proste.

mąka gryczana zmielona w blenderze molekularnym wysokoobrotowym ronic zyle

Jak zrobić mąkę gryczaną w domu?

Do kielicha blendera wsypujemy tyle ziaren gryki, ile chcemy uzyskać mąki. Włączamy 2-minutowy program PASTE i gotowe. Bardzo drobną mąkę uzyskujemy już po 30 sekundach blendowania, blender o wysokiej mocy poradzić sobie bez problemu z twardymi, suchymi ziarnami. Podobnie zrobiłam mąkę z ciecierzycy. Nadmiar mąki przechowujemy w szczelnym opakowaniu, w suchym, raczej chłodnym miejscu. Ja jednak w blenderze Ronic Zyle robię tyle mąki, ile akurat potrzebuję na ciasto, chleb albo naleśniki. Nawet jej nie wysypuję, tylko od razu wrzucam pozostałe składniki na ciasto i blenduję na gładką masę. Chwila moment i gotowe. Tak właśnie przygotowałam masę na ciasto gryczane. Mąka zmielona w blenderze jest bardzo drobna, a przygotowana z niej masa bardzo gładka, o jednolitej konsystencji. Czuć to w wypiekach. Są takie delikatne i mam wrażenie, że są jeszcze pyszniejsze!

właściwości kaszy gryczanej

Kod rabatowy na zakup blendera Ronic Zyle

Wypróbujcie koniecznie nie tylko wypieków z mąki gryczanej, ale i blender molekularny Ronic Zyle, który możecie kupić ze zniżką w tym sklepie. Blender jest prosty w obsłudze, a do tego mega szybki (moc 1500 W, szybkość 30 000 obrotów/min.). Oto kod rabatowy na zakup blendera lub innych urządzeń marki Ronic, dzięki któremu zyskujecie aż 10% przy zakupach powyżej 1500 zł na wszystko (oprócz urządzeń z linii Magimix). Przy realizacji zakupu wystarczy wpisać: DobreZielsko200. Wyjadam już ostatnie okruszki ciasta i biorę się za wpis, w którym przedstawię Wam pozostałe możliwości blendera molekularnego Ronic Zyle.

jak zrobić mąkę gryczaną w domu ronic zyle

Co zrobić z mąki gryczanej?

Z mąki gryczanej polecam Wam zrobić gryczany chleb drożdżowy. Nie jest taki napuszony, jak pszenny, ale ma w sobie taką głębię smaku, że dodaje śniadaniom wyrazistości. Właśnie piecze się chleb z ziarnami – słonecznikiem i ostropestem. Będzie spora dawka białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. A jednym z naszych ulubionych ciast jest gryczane z orzechami. Jakiś czas temu dorzucałam do niego porzeczki oraz aronię, a teraz jesienią dodaję konfitury z porzeczek albo rodzynek i żurawiny, które świetnie przełamują wyrazisty smak ciasta. Z mąki gryczanej robię także naleśniki oraz ciasteczka.

A Wy co robicie z mąki gryczanej?
Małgosia

Wypieki z mąki gryczanej zmielonej w blenderze:

Wegańskie bezglutenowe ciasto gryczane z orzechami

Bezglutenowy chleb gryczany z ziarnami

Jak zrobić mąkę z ziaren ciecierzycy?

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy w blenderze Ronic Zyle?

2 myśli na temat „Jak zrobić mąkę gryczaną w domu oraz właściwości gryki

  1. Rewelacja! Dla tego blendera chyba nie ma rzeczy niemożliwych - aż mam ochotę go sobie kupić albo zażyczyć sobie pod choinkę :)
    • Blender mam od października i zaskakuje mnie za każdym włączeniem mocą, stabilnością i efektem. Baaardzo polecam - ułatwia pracę w kuchni. Wraz z życzeniami prezentowymi podrzuć odpowiedniej osobie nasz kod promocyjny. :)

Dodaj komentarz