bezglutenowa wegańska czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi
Bezglutenowe,  Desery,  Przepisy wegańskie,  Święta

Czekośliwka z orzechami laskowymi

Jako że wieczory coraz chłodniejsze, coraz częściej wyciągam przyprawy korzenne i robię własne rozgrzewające mieszanki. Dodaję do ciasteczek, ciast i pierniczków. Nie da się ukryć – zbliża się jesień. I jeszcze trochę, a skończą się śliwki. I oto rozgrzewam się dziś czymś łączącym typowo jesiennym – to czekośliwka z orzechami i przyprawami korzennymi. Idealna na każdą porę dnia. ❤

Czekośliwka z orzechami, czyli zdrowy krem czekoladowy

Czekośliwka to po prostu czekoladowe powidła śliwkowe. Najlepsze domowe z dodatkiem kakao lub rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Do tego garść orzechów laskowych lub włoskich. Idealna słodycz dla wszystkich, którzy uwielbiają kremy czekoladowe i orzechowe. Tylko w zdrowej wersji. Moja czekośliwka z orzechami ma jeszcze nutę korzenną – świetnie rozgrzewa w te jesienne wieczory dzięki dodatkowi domowej przyprawy korzennej – kliknij tutaj po przepis. Uwielbiam zanurzać w słoiczku łyżeczkę… Czekośliwka z orzechami laskowymi jest jeszcze pyszniejsza i oczywiście zdrowsza niż popularne niezdrowe kremy czekoladowe i (pseudo)orzechowe. Istnieją zdrowe alternatywy, jak na przykład 100% masła orzechowe, masła orzechowe z dodatkiem kakao, tahini z dodatkiem karobu albo właśnie takie domowe czekośliwki…

Jak zrobić czekośliwkę z orzechami?

Czekośliwkę z orzechami zaczęłam od zrobienia powideł śliwkowych, potem podprażyłam w piekarniku orzechy laskowe, zblendowałam je na masło w blenderze wolnoobrotowym, do masła orzechowego dodałam powidła, daktyle, surowe kakao oraz domową przyprawę korzenną (w opcji podstawowej wystarczą goździki oraz cynamon cejloński). Można oczywiście od razu wziąć gotowe powidła śliwkowe, zwłasza poza sezonem. Do czekośliwki z reguły nie dodaję cukru, ale można ją posłodzić! Czasem dodaję do niej świeże daktyle. Oprócz daktyli do czekośliwki pasują również gęste, lejące się słodzidła, jak np. syrop klonowy i daktylowy, oraz miód, jeżeli go uwzględniasz w swojej diecie (miód nie jest wegański). Do czekośliwki można dodać również inne słodzidła, np. cukier kokosowy. Nie polecam natomiast niskokalorycznych słodzików, gdyż nie zagęszczą śliwkowego kremu czekoladowego i nieco zmienią smak. Czekośliwka z orzechami to po prostu cudo. Nic dodać, nic ująć. ❤

Czekośliwka na różne sposoby

Nie byłabym sobą, gdybym nie powiedziała Ci, że czekośliwkę możesz zrobić na różne sposoby – np. taką mniej powidłową, a bardziej przypominającą mus, ze śliwek krótko podsmażanych. Zrób po prostu tak, jak lubisz! Próbuj i znajdź swoją ulubioną wersję.

Przepis na czekośliwkę z orzechami i przyprawami korzennymi

Z podanych proporcji wyszły mi dwa słoiczki po 200 ml, ale pewnie w trakcie też podjadałam, czego nie pamiętam…

Składniki:

  • 600 g śliwek węgierek /400 g gotowych domowych powideł śliwkowych
  • 3 łyżki g kakao (najlepiej surowego) / lub karobu
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g orzechów laskowych lub gotowego masła laskowego
  • 4 daktyle (najlepiej świeże, suszone należy wcześniej pomoczyć przez parę minut) / 2 łyżki syropu daktylowego / klonowego / miodu
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy piernikowej (przepis tutaj)
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Najpierw przygotowuję powidła – śliwki myję, usuwam pestki i kroję na małe kawałki. Przerzucam je do rondelka i dodaję syrop daktylowy. Można oczywiście zrobić tradycyjnie i dodać cukier, ja jednak postawiłam na daktyle, które są zdrowsze, a dodatkowo czekośliwkę zagęszczają, dodają ciemnego, głębokiego koloru oraz słodyczy.

2. Rondelek ze śliwkami oraz daktylami stawiam na mały ogień i duszę, aż śliwki puszczą trochę soku. Jeśli na początku będzie mało soku, trzeba dolać kilka łyżek wody, żeby śliwki się nie przypaliły.

3. Śliwki duszę przez około godzinę, następnie odstawiam i po przestygnięciu podgrzewam je jeszcze raz. I tak trzy razy. Poza sezonem biorę już gotowe powidła i pomijam punkty 1-3.

4. Orzechy laskowe łupię, następnie wykładam na blachę do pieczenia pokrytą papierem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na 5-10 minut, aż orzechy się lekko zarumienią. Możne je również podprażyć przez chwilę na patelni. Jeśli masz masło z orzechów laskowych, pomiń ten krok.

5. Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej.

6. Po krótkim przestygnięciu orzechy wrzucam do robota kuchennego lub blendera i blenduję na papkę lub nawet na masło. Do papki z orzechów dodaję rozpuszczoną czekoladę, powidła, kakao, daktyle, domową przyprawę piernikową, szczyptę soli i wszystko razem blenduję na krem orzechowo-czekoladowo-śliwkowy, czyli czekośliwkę z orzechami. Pycha!

Czekośliwka z orzechami idealna do naleśników

Czekośliwka z orzechami jest świetna do wszelkich naleśników, pankejków i placuszków. Lubię ją także dodawać do owsianki i… wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka! Zerknij na przepis na pankejki i zrób sobie pyszne śniadanie!

Lubisz czekośliwkę?
Gosia


Spodobał Ci się ten przepis? Chciał(a)byś w ramach podziękowania zaprosić mnie na kawę?
Możesz to zrobić wirtualnie, klikając poniżej na zielony przycisk. Doda mi to motywacji do kolejnych publikacji!

Postaw mi kawę na buycoffee.to


Wypróbuj także przepis na CZEKOLADĘ DYNIOWĄ – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!

wegański czekoladowy budyń jaglany dyniowy desery bez glutenu

 

Wypróbuj także MOJE ULUBIONE PRZEPISY w 2021 roku – kliknij na zdjęcie!

10 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.