Przepisy wegańskie

Krem z tofu z granatem na kruchym spodzie

Krem z tofu na kruchym czekoladowym spodzie posypany soczystymi nasionami granatu to wegańska i bezglutenowa propozycja na coś szybkiego i słodkiego (ale bez cukru), co można nazwać prawie tartą. Zrobiłam ją już jakiś czas temu, kiedy miałam akcję z granatem – sałatka z granatem i jarmużem (klik) oraz sałatka z orzechami (klik). Został jeden granat i kilka opakowań tofu, które lubię ubijać z kokosem i stewią. Toteż zrobiłam takie coś dobrego: najpierw kruche czekoladowe ciasto, do tego ubity z mleczkiem kokosowym i stewią krem z tofu, a na to granat. Idealna propozycja również na romantyczny wieczór we dwoje – granat i kokos uchodzą za afrodyzjaki, a ich połączenie zdaje się mieć podwójną moc. Więcej o afrodyzjakach przeczytacie w walentynkowym e-booku (klik).

Krem z tofu, czyli deser błyskawiczny

Krem z tofu z granatem na kruchym spodzie, tudzież czekoladowa tarta z kremem tofowo-kokosowym i granatem robi się szybko, jest pyszna, pożywna i soczysta. I do tego bez dodatku cukru. Jak dla mnie, idealna propozycja na mniej oczekiwanych gości, kiedy trzeba zrobić coś na szybko, co się będzie kolorowo prezentować. A poza tym te afrodyzjaki – kokos i granat (podobno owoc miłości)… sprawdzą się na romantyczny wieczór.

krem z tofu

Przepis na krem z tofu z granatem na kruchym spodzie

Czego nam potrzeba?

Proporcje na okrągłą blachę do tarty, średnica ok. 25 cm.

Kruchy spód:

  • 300 g mąki (pełnoziarnistej) owsianej
  • 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki kakao lub karobu (słodszy)
  • 2 łyżeczki stewii lub syropu klonowego (ew. innego słodzika wg uznania)
  • pół szklanki mleka roślinnego (np. świeżo wydojonego z płatków owsianych: klik)

Krem z tofu:

  • 180 g tofu (1 opakowanie)
  • 100 ml stałej części mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka stewii lub syropu klonowego (ew. innego słodzika wg uznania)

Posypka:

  • 1 duży granat

Jak to zrobić?

Najpierw przygotowujemy spód. Do miski wsypujemy mąkę. Roztapiamy olej kokosowy, najlepiej w kąpieli wodnej, następie wlewamy go do mąki. Dodajemy stewię lub syrop klonowy, kakao lub karob oraz schłodzone mleko roślinne i wszystko razem zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy łyżkę mleka, formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po wyciągnięciu ciasto wyrabiamy i układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Kolejno przygotowujemy krem z tofu i kokosa. Tofu wyciągamy z opakowania, odsączamy wodę, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do kielicha blendera. Z mleczka kokosowego wybieramy tylko stałą część, dodajemy słodzik i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Opcjonalnie można dodać wanilię. Po ubiciu kremu nakładamy na przestygnięty spód. Na końcu posypujemy nasionami granatu. Instrukcja obierania tego owocu znajduje się tutaj – klik.

Informacje dla bezglutenowców: owies jest naturalnie bezglutenowy, jednakże często jest zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż, dlatego wybierajcie mąkę owsianą (jak również inne produkty z owsa) z wyraźnym oznaczeniem przekreślonego kłosa na opakowaniu.

Informacje dla diabetyków: jako słodzik wybierajcie stewię, która ma zerowy IG (syrop klonowy ma wysoki IG), mleczko kokosowe – 40, granat – 35, mąka owsiana – 25, kakao – 20, tofu – 15. Aczkolwiek trzeba pamiętać, że IG to kwestia indywidualna, różnie pacjenci reagują.

tarta z kremem

40 komentarzy

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.