Makaron z ciecierzycy z pesto bazyliowo-migdałowym

bezglutenowy wegański makaron z ciecierzycy z pesto bazyliowo-migdałowym

Parę dni temu poszłam ze swoimi słoiczkami do pobliskiego sklepu BIOrę z ekologicznymi produktami na wagę. Na liście zakupów były oczywiście migdały na masełko i na przepyszne pesto z bazylią. A jak pesto, to i makaron. Tym razem wzięłam nie makaron orkiszowy, który zwykle jadamy, ale makaron z ciecierzycy. Akurat na dwie porcje. Wegański zdrowy szybki obiad. 

Makaron z ciecierzycy, czyli jak szybko dostarczyć białko

W diecie wegańskiej ważne jest dostarczanie białek pochodzących z różnych źródeł (strączki, zboża, pseudozboża, orzechy, pestki, nasiona, ale także warzywa). Białek komplementarnych (uzupełniających się w zakresie aminokwasów egzogennych) dostarczają nam strączki i zboża lub pseudozboża. Dlatego też ważne jest spożycie tych produktów w ciągu dnia, niekoniecznie w ramach jednego talerza, ale np. w sąsiadujących ze sobą posiłkach. My na przykład na śniadanie i drugie śniadanie jadamy owsianki, amarantusianki, orzechy, migdały albo też na śniadanie kanapki z pastą strączkową, a na obiad pojawiają się strączki. Bardzo dobry skład aminokwasów mają również migdały, amarantus, quinoa, czerwona soczewica. Bardzo ważna jest różnorodność spożywanych pokarmów. A makaron ze strączków, oprócz świetnego smaku, dostarczy także większej ilości białka niż tradycyjny (razowy) makaron zbożowy. I jest również bezglutenowy. Poza tym szybki wegański obiad możemy mieć praktycznie w 15 minut.

Wegańskie pesto bazyliowe na bazie migdałów

Jak makaron, to i pesto. Moją bazą numer jeden do wegańskiego pesto są migdały. Jeszcze lepiej podprażone przez chwilę w piekarniku lub na patelni. Do tego dobry olej (polecam lniany lub z orzechów włoskich, które zawierają kwasy omega-3), dużo bazylii, odrobina soli, a dla tych, którzy chcą poczuć smak bardziej tradycyjny – płatki drożdżowe. Do takiego pesto dodaję też czosnek, natkę pietruszki, a czasem suszone pomidory. Pycha nad pychami. Pasuje do każdego makaronu albo kanapek. Takie proste, a takie pyszne.

Z czym podać makaron?

Oprócz pesto do makaronu pasują pomidory. W końcu inspiracja włoską kuchnią. Ja dodaję pomidorki koktajlowe, ale także suszone pomidory. Do tego zielsko, jakie mam pod ręką, czyli takie, jakie wyrośnie mi w domowej szklarni albo na parapecie. Tym razem były to kiełki czarnej rzepy i rukola. Bazylię i pietruszkę do pesto również sama wyhodowałam. Smak nieporównywalnie bardziej głęboki niż zielsko z marketu.

Przepis na makaron z ciecierzycy z pesto bazyliowo-migdałowym

Proporcje podane na dwie porcje, czyli wegański obiad albo kolacja we dwoje.

Składniki:

  • 200 g makaronu z ciecierzycy
  • 50 g migdałów
  • 2 łyżki oleju lnianego, z orzechów włoskich lub rzepakowego nierafinowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść świeżych liści bazylii
  • garść natki pietruszki
  • garść kiełków (u mnie kiełki czarnej rzepy)
  • garść rukoli
  • szczypta soli himalajskiej
  • opcjonalnie: 1 łyżka płatków drożdżowych

Wykonanie:

Makaron z ciecierzycy gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie przez ok. 6-8 minut. Można dolać łyżkę zwykłego oleju rzepakowego do gotowania. Gotujemy go do momentu, aż będzie lekko miękki i nie będzie wyczuwalny mączny posmak. Dla mnie jest to stan pomiędzy „al dente” a „bardzo miękki”.  Migdały prażymy przez chwilę na patelni, aż zacznie wydobywać się z nich zapach. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie wrzucamy do kielicha blendera lub robota kuchennego (ja używam w mojej kuchni Magimixa) dosłownie na parę sekund, aby tylko zostały lekko zmielone na małe kawałki. Następnie dorzucamy obrane ząbki czosnku, bazylię, natkę pietruszki, olej lniany oraz sól i opcjonalnie płatki drożdżowe. Wszystko razem blendujemy przez chwilę. Pesto nie ma być aksamitnie gładkie. Jeśli potrzeba, dolewamy trochę oleju. Po ugotowaniu makaron przecedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Podajemy z pomidorkami koktajlowymi, rukolą i kiełkami.

Ja zrobić wegański szybki obiad?

Masz swoje patenty na wegański (bezglutenowy) szybki obiad? Mój patent to właśnie makarony z pesto, które można świetnie urozmaicać różnymi dodatkami. Zerknij na inny przepis – makaron z soczewicą i pesto z jarmużu. Równie szybki i pożywny. Przepis znajdziesz tutaj.

Pysznych pomysłów!
Małgosia

Wypróbuj także innych przepisów na wegańskie obiady:

Zapiekana papryka faszerowana kaszą gryczaną i brokułem

Wegańska zupa paprykowa z czerwoną soczewicą

Risotto z topinamburem, pieczarkami i szpinakiem

2 Replies to “Makaron z ciecierzycy z pesto bazyliowo-migdałowym”

  1. Uwielbiam takie dania :) chętnie skorzystam z tego przepisu :)
  2. Nigdy się nie zawodzę jak szukam czegoś pysznego dla siebie na wieczór <3 a toi, że mamy taki sam sprzęt nieco mi gwarantuje, że efekt będzie podobny ;)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.