Makaron z pesto z jarmużu i rukoli

Uwielbiam domowe wegańskie pesto z jarmużu i rukoli. To moje ulubione zielskowe połączenie! Bardzo smaczne i przede wszystkim zdrowe. Domowe pesto przygotowuje się dosłownie w kilka minut. Można je robić oczywiście z innego zielska, np. bazylii, natki pietruszki, można także połączyć różne rodzaje liści, w tym właśnie sezonowy i bardzo zdrowy jarmuż. Uwielbiam to warzywo za wartości odżywcze, postrzępione pięknie listki, kolor, łatwość przyrządzenia na różne sposoby oraz dostępność – można go spotkać często w warzywniaku. U mnie jarmuż rośnie na balkonie. Nawet późną jesienią i w  Dlaczego warto jeść jarmuż? Jarmuż nie bez powodu jest nazywany polskim superfoods. To bardzo zdrowe warzywo – zawiera sporo wapnia, potasu, wapnia, a także betakarotenu, witamin z grupy B, C i K. Ale zawiera także szczawiany, które z kolei utrudniają wchłanianie wapnia. Dlatego należy jeść go z głową – garść jarmużu do sałatki, koktajlu czy pesto dziennie jest rozsądną porcją. Warto go także poddawać obróbce, czyli np. szatkowaniu, blendowaniu, jak również blanszowaniu. Najlepszy jest w formie poszatkowanej, czyli właśnie w postaci koktajlu lub pesto. Wszystko lepiej się wtedy przyswaja. Jarmuż można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Po obróbce cieplnej jest bardziej “strawny”, ale też w jej wyniku tracimy część korzystnych składników. Sezon na jarmuż przypada na jesień oraz zimę i podobno najsmaczniejszy jest po pierwszych lekkich przymrozkach. Smak ma raczej neutralny, chociaż dla niektórych lekko chwastowaty. Jarmuż można dodać nie tylko do koktajli oraz pesto, ale także do sałatek, dusić z kaszą, pieczarkami lub z cebulką, zrobić chipsy etc. Kilka dni temu zrobiłam jarmuż karmelizowany jako dodatek do kaszy. Wyszedł pyszny! Ale najbardziej smakuje mi domowe pesto z jarmużu. Bo jest błyskawiczne i bardzo zdrowe! Jak zrobić domowe zdrowe pesto? Pesto z jarmużu robię bardzo często, gdy nie wiem, co zrobić na obiad albo mam kilkudniowy chleb i nie wiem, co na niego położyć. Pesto jest idealne, bo można przemycić w nim dużo wartościowych składników – oprócz jarmużu dodaję też czosnek, sok z cytryny, a także świeży olej lniany lub rzepakowy, czyli bogactwo korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3. Olej wytłaczam w domowej prasie. Potrzebne są także orzechy lub pestki. Najczęściej robię pesto na bazie migdałów, orzechów włoskich lub słonecznika. Przydatnym dodatkiem są także płatki drożdżowe nieaktywne, które nadają wegańskim potrawom serowego posmaku. Szybki obiad z makaronem i pesto z jarmużu Domowe pesto z jarmużu robi się szybko i pasuje do wszystkiego – do makaronu, do chleba czy do soczewicy. Jak nie mam na nic czasu i po pracy przychodzę do domu, idę na balkon po liście i kręcę pesto. Do tego gotuję makaron – pełnoziarnisty orkiszowy (zawiera gluten) albo makaron strączkowy – ciecierzycowy lub groszkowy (bezglutenowy). Et voilà, zdrowy szybki wegański obiad gotowy! Do makaronu zbożowego dodaję trochę soczewicy zielonej, brązowej lub czarnej. Z reguły zostaje mi trochę soczewicy z poprzedniego dnia, więc obiad jest jeszcze szybszy. Jest to korzystne połączenie zwłaszcza dla osób stosujących dietę wegańską. Przepis na pesto z jarmużu z makaronem Proporcje podane na porządną porcję dla 2 głodnych osób. Lubię makaron spaghetti oraz tagliatelle. Ale pasują również inne – np. penne. Składniki: Makaron/soczewica: 150 g makaronu orkiszowego razowego / bezglutenowego gryczanego lub ciecierzycowego 50 g brązowej soczewicy Pesto: 30 g migdałów 2 liście jarmużu garść rukoli 2 ząbki czosnku 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych parę listków natki pietruszki kilka łyżek oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia łyżka soku z cytryny dwie szczypty soli Wykonanie: 1. Migdały i płatki drożdżowe wrzucam do misy blendera i rozdrabniam przez około pół minuty. Opcjonalnie migdały można wcześniej pomoczyć przez około godzinę lub dwie. 2. Jarmuż, natkę pietruszki oraz rukolę myję, odsączam, kroję na małe kawałki, a następnie wrzucam do misy blendera. 3. Do misy blendera dodaję olej lniany lub rzepakowy (ja daję najpierw 2 łyżki, potem sprawdzam, czy jest ok, czy nie trzeba więcej). Wrzucam rozdrobniony czosnek, sok z cytryny oraz sól. 4. Pesto blenduję przez około pół minuty, aż składniki będą rozdrobnione. Nie mają być zblendowane na gładko. Jeśli potrzeba, dodaję jeszcze trochę oleju. 5. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. 6. Soczewicę gotuję w nieosolonej wodzie. Najczęściej mam trochę soczewicy z obiadu z dnia poprzedniego. 7. Po ugotowaniu makaron oraz soczewicę łączę w jednym garnku, dodaję pesto i mieszam. 8. Makaron podaję z lekko podprażonym sezamem lub słonecznikiem, mikrolistkami, roszponką lub rukolą. Pasta z jarmużu do chleba Pesto z jarmużu uwielbiam dodawać także do chleba i robię kanapki z pomidorami albo papryką. Pesto robię także z liści rzodkiewki (przepis tutaj) oraz na bazie orzechów włoskich (przepis tutaj). Pesto można robić na wiele sposobów i za każdym razem użyć to, co akurat jest pod ręką. Lubisz domowe pesto z jarmużu? Gosia   Jeśli podobają Ci się moje przepisy, możesz postawić mi wirtualną kawę! Dzięki temu mogę rozwijać blog i tworzyć wartościowe przepisy również dla Ciebie. Kliknij tutaj lub poniżej w zielony przycisk. Link do postawienia kawy znajduje się także przy poszczególnych przepisach na blogu. Dziękuję za Twoje wsparcie! ❤️ Wypróbuj także przepis na KOTLETY ZIEMNIACZANE – kliknij na zdjęcie, by przejść do przepisu!