Mleko owsiane, czyli jak wydoić płatki

Mleko owsiane to bardzo dobry napój zarówno do bezpośredniej konsumpcji, jak i do ciast, deserów, jak i śniadaniowej granoli. Można je zrobić własnoręcznie, czyli po prostu wydoić płatki owsiane. Jest to dużo tańsza wersja kupnych gotowych tego typu napojów. Wychodzi ekonomicznie, a robi się je bardzo prosto i całkiem szybko. Stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego mleka, dlatego też jest często wybierane przez wegan oraz osób nietolerujących laktozę. Do tego ma łagodny, słodkawy smak.

Mleko owsiane bezglutenowe

Mleko owsiane możemy przygotować w wersji 100% bezglutenowej, jeżeli do jego produkcji użyjemy płatków owsianych z przekreślonym kłosem na opakowaniu. Owies, chociaż jest naturalnie bezglutenowy, bywa na etapie produkcji zanieczyszczony glutenem pochodzącym z innych zbóż. Stąd dla osób, które muszą stosować dietę bezglutenową (celiacy), odpowiednie będą tylko produkty z owsa z odpowiednim oznaczeniem na opakowaniu.

Przepis na domowe mleko owsiane

Z podanych proporcji wychodzi ok. 700 ml napoju, tudzież mleka owsianego.

Czego nam potrzeba?

  • 700 ml przefiltrowanej i przegotowanej wody
  • 200 g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
  • łyżka cukru brązowego (opcjonalnie, syrop klonowy lub daktylowy, stewia lub niewegański miód)
  • szczypta soli

Narzędzia pracy:

  • 2 szklane litrowe słoiki (lub inne ceramiczne albo szklane naczynia)
  • gaza apteczna
  • gumka recepturka

Jak to zrobić?

Do słoika wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je 700 ml przegotowanej chłodnej wody i odstawiamy na ok. 5-6 godzin (można namoczyć płatki na noc). Proporcje powinny być mniej więcej 1/4 płatków, 3/4 wody. Po namoczeniu do miksturki dodajemy cukier (lub inny słodzik) oraz szczyptę soli i blendujemy, a następnie odstawiamy na kolejną godzinę, mieszając ją co parę minut. Po tym czasie zabieramy się za odcedzanie pulpy od mleka. Bierzemy drugi słoik, przykładamy do niego kawałek gazy, mocujemy ją gumką recepturką, robimy dołek i przelewamy małymi porcjami mleko. Pomagamy sobie łyżką i co jakiś czas zbieramy pulpę, której nie wyrzucamy, gdyż przyda się do wypieków. W ten sposób powstaje napój owsiany, zwany mlekiem roślinnym.

mleko owsiane

Słodzik do korekty smaku

Do mleka dodaję najczęściej łyżkę syropu daktylowego, a jak nie mam, to brązowy cukier w formie roztopionej, czyli karmel. Aby go uzyskać, wlewam trochę wody do rondelka, zagotowuję, a następnie dosypuję cukier brązowy i podgrzewam na małym ogniu przez ok. 2-3 minuty cały czas mieszając. Roztopiony cukier to karmel, nieco zagęszcza mleka i nadaje mu słodkawy smak. Jest to jednak cukier, czyli dodatkowe kalorie. Opcjonalnie można użyć stewii, która dobrze rozpuszcza się w wodzie, jednakże nie zagęści tak, jak karmel. Kolejną opcją jest miód, który i zagęści nieco mleko i nada mu słodki smak.

Przechowywanie domowego mleka owsianego

Przygotowane domowymi sposobami mleko owsiane przechowujemy do max. 4 dni w lodówce, przed użyciem merdamy łyżeczką, gdyż może się wytrącić warstwa wody. Mleko nadaje się idealnie do ciast, na przykład do ciasta kokosowego, orzechowca piernikowego, ciasteczek, jak i na śniadanie do granoli.

Z płatków owsianych przygotowuję również jogurt. Wychodzi tak pyszny, że innych nie chce się już jadać…

Owocnego dojenia płatków 😉
Małgosia

Wybrane przepisy z udziałem domowego mleka owsianego:

Bezglutenowe wegańskie brownie z burakami i migdałami

Bezglutenowe pancakes z konfiturą w wersji wegańskiej

Tarta malinowa posypana płatkami migdałowymi

Korzenne ciasteczka z domową konfiturą

16 myśli na temat „Mleko owsiane, czyli jak wydoić płatki

  1. Czy poza tym, że mleko owsiane jest alternatywą dla mleka od krowy, kozy, itp., jeśli ktoś nie toleruje laktozy, jest jedyną jego zaletą, nie licząc smaku? Czy ma jakieś inne wartości? Ile kalorii jest w szklance? Jak długo można przechowywać w lodówce? Jestem bardzo ciekawa! :) Pozdrawiam!
    • Z płatków do płynu przechodzą składniki odżywcze i mineralne oraz witaminy. Jako że taki napój zawiera głównie wodę i trochę płatków ilość tych substancji nie jest oszałamiająca. Zależy również od ilości użytych płatków 100 ml takiego napoju to ok. 35 kalorii. Ok. 6-8 g węglowodanów (zależy również od ewentualnej ilości dodanego cukru), odrobina białka, tłuszczów oraz błonnika. Trochę witamin z grupy B, trochę witaminy E, trochę składników mineralnych (magnez, żelazo, cynk). Czyli to, co znajduje się w płatkach, tylko w mniejszej ilości. Płatki warto również moczyć i spożywać w takiej napojowej formie, gdyż ich moczenie obniża zawartość substancji, których nasz organizm nie lubi (fityny). Poza tym nie podnosi poziomu złego cholesterolu we krwi i nie jest płynem uht, w którym pływają zabite pod wpływem wysokiej temperatury drobnoustroje. Jest dobrym rozwiązaniem dla wegan oraz osób unikających mlecznej laktozy oraz kazeiny. W lodówce przechowujemy mleko owsiane do 4 dni, ale i tak szybko znika. Przed spożyciem trzeba je wymieszać.
  2. No i owsianą krowę doić będę :) owies, mąka owsiana, płatki owsiane, nawet owsianka mają zawsze cudowny smak dzieciństwa, więc czemu ja jeszcze mleka nie robiłam :)
  3. Zawsze kupowałam mleko roślinne i nigdy nie mogłam się zabrać do zrobienia go samodzielnie, ale po przeczytaniu tego przepisu czuję się zmotywowana. Nadchodzi weekend i zabieram się do pracy :D

Dodaj komentarz