Wegańskie pesto z jarmużu i bazylii do makaronu

Uwielbiam domowe wegańskie pesto z jarmużu i bazylii. To moje ulubione zielskowe połączenie zwłaszcza późną jesienią. Domowe pesto robi się dosłownie w kilka minut. Można je robić z różnego zielska, ale jesienią i zimą warto postawić na sezonowy jarmuż. Uwielbiam to zielsko za wartości odżywcze, postrzępione listki, kolor, łatwość przyrządzenia na różne sposoby oraz dostępność – pół kilograma lokalnego jarmużu zawsze na mnie czeka w warzywniaku. A bazylia w domowej szklarni.  Jarmuż to bardzo dobre zielsko Jarmuż nie bez powodu jest nazywany polskim superfoods. To bardzo zdrowe warzywo – zawiera sporo wapnia, potasu, wapnia, a także betakarotenu, witamin z grupy B, C i K. Sezon na jarmuż przypada na jesień i na zimę i podobno najsmaczniejszy jest po przymrozkach. Jarmuż świetnie znosi mróz, tak więc można go hodować nawet na balkonie. I to wcale nie jest głupi pomysł w głębokiej donicy samonawadniającej. Jarmuż można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Jak dla mnie jarmuż ma smak raczej neutralny, lekko chwastowaty. Można go dodać do koktajli, sałatek, dusić z kaszą lub z cebulką, zrobić chipsy etc. Kilka dni temu zrobiłam jarmuż karmelizowany jako dodatek do kaszy. Wyszedł pyszny! Ale najbardziej smakuje mi pesto z jarmużu. Bo jest błyskawiczne i bardzo zdrowe! Wegańskie pesto z jarmużu i bazylii Pesto z jarmużu ostatnio robię nałogowo. A to dlatego, że można w nim przemycić dużo wartościowych składników – oprócz jarmużu dodaję też czosnek, sok z cytryny, olej lniany lub rzepakowy, czyli bogactwo korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3. Można go robić na bazie orzechów, nasion i pestek. Najczęściej robię je na bazie migdałów lub słonecznika. Przydatnym dodatkiem są także płatki drożdżowe nieaktywne, które nadają serowego posmaku. Domowe pesto z jarmużu robi się szybko i pasuje do wszystkiego – do makaronu, do chleba czy do soczewicy. Ostatnio prawie nie mam na nic czasu, więc kilka razy w tygodniu zdarza się, że przychodzę do domu, wyciągam dobre zielsko, wrzucam do robota kuchennego Magimix, gotuję makaron (najczęściej ciecierzycowy) et voilà, zdrowy szybki wegański obiad gotowy! Makaron pełnoziarnisty lub ciecierzycowy z pesto z jarmużu Mój szybki wegański obiad składa się z makaronu pełnoziarnistego penne. W wersji glutenowej polecam makaron pełnoziarnisty orkiszowy, a w wersji bezglutenowej – makaron gryczany. Do makaronu dodaję trochę soczewicy zielonej, brązowej lub czarnej. Z reguły zostaje mi trochę soczewicy z poprzedniego dnia. Jest to korzystne połączenie zwłaszcza dla osób stosujących dietę wegańską. Świetnym składnikiem jest także bezglutenowy makaron ze strączków – na przykład ciecierzycowe świderki. Przepis na pesto z jarmużu i szybki wegański obiad Proporcje podane na porządną porcję dla 2 głodnych osób. Składniki: 200 g makaronu orkiszowego razowego / bezglutenowego gryczanego lub z ciecierzycy 50 g brązowej soczewicy 30 g migdałów kilka liści jarmużu 2 ząbki czosnku 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych parę listków natki pietruszki kilka listków bazylii kilka łyżek oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia łyżka soku z cytryny sezam do posypania (opcjonalnie) szczypta soli Wykonanie: Migdały i płatki drożdżowe wrzucam do misy robota kuchennego i rozdrabniam przez około minutę. Opcjonalnie migdały można wcześniej pomoczyć przez około godzinę lub dwie. Jarmuż, natkę pietruszki oraz listki bazylii myję, odsądzam, kroję na małe kawałki, a następnie wrzucam do misy robota. Dodaję porządny chlust oleju, rozdrobniony czosnek, sok z cytryny oraz sól i wszystko razem rozdrabniam. Pesto blenduję przez około 2-3 minuty, aż składniki będą rozdrobnione, a nie zblendowane na gładko. Jeśli potrzeba, dodaję jeszcze trochę oleju lub odrobinę wody. Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Soczewicę gotuję w nieosolonej wodzie. Po ugotowaniu makaron oraz soczewicę łączę w jednym garnku, dodaję pesto i mieszam. Podaję z podprażonym sezamem. Pasta z jarmużu do chleba Pesto z jarmużu uwielbiam dodawać także do chleba i robię kanapki z pomidorami albo papryką. Pesto robię także z liści rzodkiewki (przepis tutaj) oraz na bazie orzechów włoskich (przepis tutaj). Pesto można robić na wiele sposobów i za każdym razem użyć to, co akurat jest pod ręką. Lubisz domowe pesto z jarmużu? Małgosia