pesto z liści rzodkiewki
Bezglutenowe,  Obiad,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Wegańskie pesto z liści rzodkiewki

Zastanawiasz się, co zrobić z liścimi rzodkiewki za każdym razem, gdy masz pęczek w ręku? Pewnie tak! Rzodkiewkowe liście są jadalne i zdrowe. Mam na nie kilka sposobów! Liście rzodkiewki można jadać na kanapkach jak sałatę, dodawać je do surówek – wystarczy pokroić liście, dorzucić innych warzyw, orzechów i trochę oleju lub dipu. Można także zrobić pesto z liści rzodkiewki, które jest bardzo zdrowe i smaczne. A do tego to świetny przepis zero waste. Wegański i bezglutenowy.

Nie wyrzucaj liści rzodkiewki!

Liście rzodkiewki są zdrowe i pyszne, mają więcej składników odżywczych niż bulwy. Jeśli masz swoje rzodkiewki, to tym bardziej je jadaj, nie wyrzucaj. Wybieraj niezwiędnięte, o jednolitej zielonej barwie, bez przebarwień liście. Ja mam swoje rzodkiewki na balkonie i działce, tak więc dostęp do świeżych jędrnych liści w sezonie mam permanentny. Gdy nie uprawiałam tylu rzodkiewek, chodziłam do zaprzyjaźnionego warzywniaka i dostawałam liście, których inni klienci nie chcieli. A ja chętnie brałam, bo do surówek i pesto nadają się idealnie.

Jak zrobić wegańskie pesto rzodkiewkowe?

Do wegańskiego pesto potrzeba, oprócz liści, bazy orzechowej, płatków drożdżowych, czosnku, soku z cytryny oraz dobrego oleju z pierwszego tłoczenia. Ja najczęściej robię pesto z orzechów włoskich,  nerkowców lub migdałów (ze skórką). Dodaję olej lniany, konopny lub rzepakowy z pierwszego tłoczenia (bogactwo omega-3). Do pesto najbardziej pasuje mi właśnie olej rzepakowy, bo ma neutralny smak i na pierwszy plan wybijają się płatki drożdżowe nadające serowego posmaku. Pesto z liści rzodkiewek lub z liści różniastych jest zdrowe i świetnie nadaje się jako smarowidło do chleba, dodatek do makaronu lub strączków (zobacz przepis na spaghetti z pesto).

Przepis na pesto z liści rzodkiewki

Proporcje składników na pesto z liści rzodkiewki tak naprawdę warto dobrać według własnych preferencji. Mi się zdarza zupełnie pomijać orzechy i dodać więcej płatków drożdżowych. Albo przecisnąć liście przez praskę do czosnku, gdy potrzebuję pesto tylko na kilka kanapek i nie chcę brudzić blendera.

Składniki:

  • garść liści rzodkiewki
  • 2 łyżki nerkowców / orzechów włoskich / migdałów
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • trochę posiekanej natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Liście rzodkiewki myję, odsączam i kroję.

2. Do misy blendera lub robota kuchennego wrzucam orzechy i mielę je na mniejsze kawałki. Można to zrobić także w młynku.

3. Do zmielonych orzechów dodaję płatki drożdżowe, umyte, odsączone i pokrojone liście rzodkiewki, natkę pietruszki, pokrojony czosnek, sok z cytryny oraz sól.

4. Wwszystkie składniki na pesto blenduję przez chwilę, następnie dodaję olej i blenduję całość na niezbyt gładko.

5. Jeśli potrzeba, dodaję odrobinę więcej oleju. Olej podbija kaloryczność – można także dodać łyżkę wody lub więcej soku z cytryny (warto dodawać małe ilości, żeby nie było zbyt kwaśne).

6. Płatki drożdżowe nadają serowego posmaku. Sól mocno podbija ten smak. Szczypta soli może nie wystarczyć, ale nie zachęcam do przesadzania z jej ilością. Dopasuj do swoich preferencji i postaraj się nie solić reszty składników w Twoim posiłku.

To jak, kiedy robisz wegańskie pesto z liści rzodkiewki?
Gosia

 


Jeśli podobają Ci się moje przepisy, możesz postawić mi wirtualną kawę!
Dzięki temu mogę rozwijać blog i tworzyć wartościowe przepisy również dla Ciebie.
Kliknij tutaj lub poniżej w zielony przycisk.
Link do postawienia kawy znajduje się także przy poszczególnych przepisach na blogu.
Dziękuję za Twoje wsparcie! ❤️

Postaw mi kawę na buycoffee.to


Zobacz także przepis na SPAGHETTI Z PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI – kliknij na zdjęcie!

wegańskie pesto z liści rzodkiewki

3 komentarze

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.