Sałatka z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą

Późną jesienią i wczesną zimą namiętnie jadam jarmuż, to moje ulubione zimowe zielsko. A całorocznym moim ulubionym zielskiem jest czerwona kapusta. Nic dziwnego, że to połączenie często gości na stole. Coś jednak do tego z reguły dodaję i tak mi ostatnio brakowało jakiegoś mocniejszego akcentu kolorystycznego, wszak jemy także kolorami. Tak się złożyło, że ostatnio kupiłam parę granatów i postanowiłam spróbować dodać pestki tego owocu do zielska. I tak wyszła kolorowa sałatka z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą. Sałatka z granatem, czyli bawimy się w kolory Sałatka z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą to świetnie dobrane kolorystycznie towarzystwo. A do tego zdrowe. Pestki z granatu świetnie wydobywają z sałatek to „coś”, co nadaje im niecodziennego charakteru. Idealnie pasuje jako dodatek do bardziej wystawnego obiadu czy na imprezę. Przygotowałam ją na święta i na sylwestrowe szaleństwa (nie tylko kulinarne) z przyjaciółmi. Świetnie komponować się z deserami, w których również nie zabraknie granatu. Lubię bawić się kolorami. Sałatkę posypuję orzechami włoskimi, a do tego dodaję dressing z (niewegańskiego) miodu lub syropu klonowego, oleju i soku z limonki lub cytryny. Wszystkie składniki sałatki są bardzo zdrowe i warto je jadać w okresie zimowym, nie tylko od święta. Owoc granatu również jest bardzo zdrowy – zawiera sporo polifenoli, witamin z grupy B, a także witaminę C i E, potasu, cynku, selenu, a także błonnika. Warto jeść go bezpośrednio oraz pić zrobiony z niego sok. Podobno jest także skutecznym afrodyzjakiem i bywa nazywany „owocem miłości”… Dobre tłuszcze Do sałatki dodaję chlust jednego ze zdrowych olejów roślinnych – lnianego, z orzechów włoskich, lnianego, rydzowego lub z wiesiołka. I znam olejarnię, którą mogę Ci polecić. Bardzo lubię oleje od Oleoteki. Są świeże, zimnotłoczone kilka dni przed dostawą. Ziarna i nasiona, z których są wyciskane są w większości ekologiczne i pochodzą ze sprawdzonych źródeł.  Dla fanów Dobrego Zielska mam kod rabatowy w sklepie firmowym olejów Oleoteka – 5% od wartości produktów zamówionych w sklepie www.oleoteka.pl. Kod jest ważny bezterminowo i jest następujący: DOBREZIELSKO (duże litery). Kupuj na zdrowie! Przepis na sałatkę z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą Nie wiem, jak u Ciebie, ale u nas wszelkie dobre zielsko znika bardzo szybko, dlatego sałatkę robię w proporcjach na kilka osób i wrzucam wszystkie składniki do dużej michy. Składniki: Sałatka: 500 g kapusty czerwonej 200 g zielonego jarmużu (kilka dużych liści) 1 granat kilka orzechów włoskich szczypta soli Dressing: 2 łyżki syropu klonowego lub (w wersji wegetariańskiej) płynnego miodu 2 łyżki oleju z orzechów włoskich, lnianego, rydzowego lub z wiesiołka 2 łyżki soku z cytryny lub limonki Wykonanie: 1. Wykonanie sałatki jest banalnie proste. Najdłużej trwa chyba łupanie orzechów, chyba że weźmiemy gotowe z paczki, to wtedy najdłużej kroi się kapustę. 2. A więc najpierw łupię orzechy i moczę je chociaż przez pół godziny, a najlepiej trochę dłużej. 3. Kapustę kroję dosyć drobno. 4. Z jarmużu usuwam twardą łodyżkę i kroję na drobno liście i wrzucam je do miski. 5. Dodaję pestki granatu. Tutaj przeczytasz, jak szybko obrać granat. 6. Następnie dorzucam orzechy oraz odrobinę soli. 7. W małej miseczce przygotowuję dressing – łącze wszystkie składniki, mieszam i dodaję do sałatki lub podaję w osobnej miseczce. Przyjemnego chrupania! Małgosia