Sałatka z truskawkami i zielonymi szparagami
Bezglutenowe,  Ciasta, tarty i desery,  Kolacja,  Przepisy wegańskie,  Śniadanie

Sałatka z truskawkami i zielonymi szparagami

 

Chodzi za mną ostatnio połączenie szparagów z truskawkami. Obydwa składniki znajdą się w moim autorskim daniu, które już niedługo będziesz mógł (mogła) spróbować w poznańskiej Kuchni PoWolność. Tak mi się spodobało to połączenie, że sałatka z truskawkami i zielonymi szparagami stała się już stałą pozycją rozpoczynającego się sezonu szparagowego. W różnych kombinacjach oczywiście. Czekam jeszcze na truskawki prosto z pola i będzie jeszcze pyszniej i zdrowiej.

Szparagi, czyli dobre zielsko

Uwielbiam szparagi nie tylko za smak, ale też za właściwości odżywcze. Dla mnie to istne superfood, które w sezonie jadam nałogowo, ile się da! Zerknij do tego wpisu i dowiesz się, dlaczego warto jadać szparagi. Moje ulubione to zielone. Przygotowuje się je bardzo szybko i nie trzeba obierać – w zasadzie 15 minut i gotowe. Najbardziej lubię zapiekane albo na szybko z patelni. Wystarczy trochę oleju kokosowego lub rzepakowego i jest pysznie! Do szparagów lubię także dodawać wyciśnięty przez praskę czosnek, bazylię oraz sos z tahini. To moje ulubione danie w maju i czerwcu. Wegańskie i bezglutenowe.

Sałatka z truskawkami i zielonymi szparagami

Zielone szparagi i truskawki to kwintesencja wiosny i wczesnego lata. Powiew świeżości i lekkości. Pasuje do wszystkiego i do każdego posiłku. Bardzo lubię zapiekać zielone szparagi w otrębach owsianych albo sezamie, więc i tutaj te dodatki pasują. Do tego trochę zielska. Mogą być liście rzodkiewki (tak, są jadalne!), szpinak, rukola, roszponka, sałaty itp. A może być coś bardziej sycącego, jak np. awokado, czy orzechy włoskie, a do tego na przykład olej lniany. Moja sałatka z truskawkami i zielonymi szparagami wyszła w wersji bardziej sycącej – dodałam do niej właśnie awokado i to, co walało mi się w lodówce – jedno kiwi i trzy rzodkiewki. Pasowały do sałatki jak ulał. Sałatkę polałam olejem lnianym, który jest bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. To ważny składnik diety nie tylko wegańskiej.

Przepis na sałatkę z truskawkami i zielonymi szparagami

Podane proporcje na dwie porcje.

Składniki:

  • duża garść (ok. 200 g) truskawek
  • pęczek zielonych szparagów
  • kilka rzodkiewek
  • kilka orzechów włoskich
  • jedno kiwi
  • jedno awokado
  • łyżka sezamu (najlepiej nieobłuszczonego)
  • łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • łyżka oleju lnianego lub nierafinowanego rzepakowego
  • szczypta soli

Wykonanie: 

Szparagi myję, odkrajam twarde końcówki (można je złamać, im młodsze szparagi, tym mniej twarde końcówki). kroję na małe kawałki, solę, wrzucam na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. A jak mam małą ilość i nie włączam piekarnika, to podsmażam je na patelni w kilka minut na oleju kokosowym, solę do smaku i pod koniec dorzucam trochę sezamu. Truskawki i rzodkiewki kroję na ćwiartki, kiwi, awokado i orzechy włoskie na małe kawałki. Wrzucam wszystko do miski lub na talerz. Dodaję przestygnięte nieco szparagi, mieszam, polewam olejem lnianym i posypuję resztą sezamu, który można wcześniej podprażyć. Pycha!

Co przygotowujesz ze szparagów?

Mam nadzieję, że moja sałatka z truskawkami i zielonymi szparagami przypadnie Ci do gustu. Jak najczęściej jadasz szparagi? Jak je przyrządzasz? Podziel się przepisami w komentarzu!

Pysznej wiosny!
Małgosia

Przepis na zielone szparagi z wegańskim sosem serowym:

Zielone szparagi z wegańskim sosem serowym posypane sezamem

Dlaczego warto jadać szparagi?

Dlaczego warto jadać szparagi? Bo to dobre zielsko!

Wypróbuj moje inne wpisy na sałatki:

Sałatka z figami, orzechami laskowymi i granatem

Sałatka z granatem, jarmużem i czerwoną kapustą

One Comment

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.